Corsa B 1.4 16v swap na c20ne jakie problemy?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Re: Corsa B 1.4 16v swap na c20ne jakie problemy?

Post autor: ja37 »

Nie takie już widziałem urwane.
Śruby ci wytrzymają, choć 8,8 tez nie są za fajne.
Ale metal się podda.
Módl się, żebyś komuś krzywdy nie zrobił, jak "łapa" się zerwie.
5mm stali to nie wszystko.
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

maxbercik pisze:Ja nie jestem jakimś inżynierem ale jedna śruba a raczej dwie o twardości 8.8 i średnicy 12mm powinny wytrzymać 1/3 ciężaru silnika i skrzyni z palcem w d...e max wytrzymałość tego metalu 1mm2 to jakieś 80kg licząc ze jest np 10mm2 bo to koło to taka śruba max wytrzyma 800kg a ja mam dwie takie śruby , auta się holuje na takich śrubach tylko twardszych nieważne a ten kawałek kątownika jest odlewany nie gięty i ma 3mm grubości a na górze jest podwójny wiec tam jest 6mm blachy jak to puści to ja się poddaje prędzej ta łapa oryginalna z cali się rozleci niż to ale cóż czas pokaże a robiąc jakąś łapę z blachy ma wytrzymać jakieś przeciążenia... trochę was nie rozumiem inżyniery obliczają takie mocowania robiąc odpowiednie wzmocnienia a wy chcecie robić takie coś na pałę moja nie jest może idealna i piękna ale na pewno nie słaba :) mocowanie łapy jest na takich samych śrubach przykręcone ale nie ważne czas pokaże jak nie wytrzyma to wzór jest :)
Ale są tu inzynierowie. Ja np jestem studentem budownictwa i akurat stal jest moim ulubionym materiałem. O śruby martwić się nie musisz bo klasa 8.8 ma nosność 800MPa i dadzą tu radę. Problem jest jednak z tą łapą bo zapomniałeś o jednym podstawowym fakcie, w silniku wystepują obciążenia dynamiczne, które są dużo bardziej niekorzystne i 3mm blachy może mieć zbyt małą nośność na zginanie a zwłaszcza skręcanie (najgorsze z oddziaływań), którego w tym miejscu sporo :) Wszystko zależy od tego jak bardzo będziesz pałował i jak dużo dziur zaliczysz. Zciąć raczej jej nie zetnie ale może Ci przestawić silnik bo łapa się odkształci :oko:
Corsa - sold
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: C20NE
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Wydra9 »

ja widzę tu takie problemy łapę masz składana z dwóch części co z czasem Może się rozpaść oryginalne łapy są z jednego kawałka metalu wygietego co dodatkowo go umacnia poza tym mała powierzchnia stali łączacej do poduszki co też może być słabe z czasem. Na stole pewnie wydaje się mocne a na drodze już jest inaczej.
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team

Awatar użytkownika
maxbercik
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: maxbercik »

Jak pisalem czas pokaze zastosowalem kawalek walcowanego kontownika o grubosci 4mm mierzylem a gora jest pogrubiona x2 a nie z dwoch czesci. Oryginalna lapa na mocowaniu srub jest ciensza i z aluminium. Boje sie robic calej lapy samemu bo bedzie mniej wytrzymala bo wkoncu ktos obliczal przeciazenia i sily skrecania gdzie wstawic wzmocnienie
a taki genialny nie jestem :-) Jak sie zerwie to wrzuce fotki :-D
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

życzę ci żebyś mógł wrzucić fotki :) przez chwilę wisiał u mnie silnik bez łapy i jakby miał spaść do takiej pozycji w jeździe to boje się myśleć co może zrobić ciężar z zawierzeniem :(
Awatar użytkownika
maxbercik
Świeżak

Wydra9 pisze:życzę ci żebyś mógł wrzucić fotki :) przez chwilę wisiał u mnie silnik bez łapy i jakby miał spaść do takiej pozycji w jeździe to boje się myśleć co może zrobić ciężar z zawierzeniem :(
Widzę że kolega bardzo życzliwy :)3 nawet jak by się urwało co uważam za mało prawdopodobne w końcu jeszcze w gumowym zawieszeniu to leży a nie na sztywno wiec te gumy jak by nie było amortyzują trochę to silnik nie spadnie bo oprze się o ścianę grodziową alternatorem każdy kto ustawiał taki silnik w corsie powinien to wiedzieć a od spodu to pompa wspomagania jak ktoś zrobił to oprze się o ten okrągły pręt z wahacza bo ja tam mam 1cm luzu tak ze za daleko nie poleci :) nie mówię o drążku stabilizacyjnym na którym oprze się wydech no ale jak się nie montuje wszystkiego to wtedy mógł by bardziej spaść.
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

w takim razie pozostaje życzyć bezkolizyjnej jazdy :)
Awatar użytkownika
maxbercik
Świeżak

W końcu jakiś pozytywny post :-)

-- 6 lis 2012, o 00:00 --

Dla ciekawskich łapa się ma dobrze :) może to nie jest najgorszy projekt łapy a dostaje popalić :)

14kwietnia 2013
Łapa żyje i ma sie dobrze :D
Awatar użytkownika
maxbercik
Świeżak

15.11.2014r Odgrzeje kotleta dla inżynierów od łapy co miała się urwać. Minęło już 2 lata i łapa ma się dobrze i nie widać żeby miało się co dziać. Myślę ze patent dobry dla niedowiarków. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team

M-Tech pękła po 6 latach upalania, ale to naprawdę upalania. Poczekajmy jeszcze.
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium

Moja spawana na stole tez nadal sie trzyma :) PS wtrące 5 gr ostatnio walczyłem z przepływką w 20ne i udało się ją w końcu zregenerować, z ciekawostek jest taka sama jak w audi 80 i golf 3 i chyba passat któryś przepływki z zewnątrz troszkę się różnia ale srodek identyko :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”