Zamierzam za jakiś czas wymienić olej. Mój silnik to 1.0 12V. Aktualny olej to Castrol 5W40 pełnosyntetyczny. Oprócz nowego filtra oleju i samego oleju coś mi będzie jeszcze potrzebne? No i jaki olej polecacie do tego silnika
Wymiana oleju
- Ernest20
- Świeżak
- Imię: Ernest
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Wymiana oleju
Siema 
Zamierzam za jakiś czas wymienić olej. Mój silnik to 1.0 12V. Aktualny olej to Castrol 5W40 pełnosyntetyczny. Oprócz nowego filtra oleju i samego oleju coś mi będzie jeszcze potrzebne? No i jaki olej polecacie do tego silnika
. Pozdro 
-
persil91
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Podziękował;: 20 razy
Re: Wymiana oleju
Będziesz potrzebował jeszcze kanał (dostęp do miski olejowej, gdzie jest korek spustowy) i klucz do filtra oleju.
- noriad
- Nowy
- Imię: Krzysiek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Zazwyczaj przy wymianie wymienia się jeszcze filtr powietrza. Do niego dostęp jest "normalny", tj. nie potrzeba w sumie żadnych narzędzi żeby się do niego dobrać 
Jeżeli chodzi o odkręcenie obudowy filtra oleju - niby potrzeba specjalnego klucza, ale ja na przykład dałem radę czymś takim:
Jedynie trzeba ostrożnie odkręcać, bo mi po drugim bądź trzecim odkręcaniu lekko pękła ta obudowo-śruba i musiałem kleić.
Jeżeli chodzi o odkręcenie obudowy filtra oleju - niby potrzeba specjalnego klucza, ale ja na przykład dałem radę czymś takim:

Jedynie trzeba ostrożnie odkręcać, bo mi po drugim bądź trzecim odkręcaniu lekko pękła ta obudowo-śruba i musiałem kleić.
Było 973 cm3, jest 1389 cm3.

- Ernest20
- Świeżak
Filtr powietrza wymieniłem niedawno 
Dzięki Panowie za odpowiedzi, olej już jakoś sam ogarnę
-- 31 mar 2015, o 20:03 --
Jeszcze jedno, nie będzie mi potrzebna nowa uszczelka na korek spustowy?
Dzięki Panowie za odpowiedzi, olej już jakoś sam ogarnę
-- 31 mar 2015, o 20:03 --
Jeszcze jedno, nie będzie mi potrzebna nowa uszczelka na korek spustowy?
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Zwykły sześciokątny nasadowy klucz 32mm. nie jest niczym "specjalnym"noriad pisze:Jeżeli chodzi o odkręcenie obudowy filtra oleju - niby potrzeba specjalnego klucza
Nie polecam stosować kluczy płaskich , nastawnych a już na pewno szczypiec do rur
Pokrywa filtra jest wykonana z tworzywa , gdy zostanie ściśnięta w dwóch punktach takim narzędziem to ulega sprężystemu odkształceniu utrudniając jej wykręcenie .
Skwituję to krótko , jeśli pokancerowana i poklejona obudowa filtra nie budzi żadnych zastrzeżeń to można sobie zafundować takie cuś stosując proponowane przez przedmówcę narzędzie.noriad pisze:Jedynie trzeba ostrożnie odkręcać, bo mi po drugim bądź trzecim odkręcaniu lekko pękła ta obudowo-śruba i musiałem kleić.
.Ernest20 pisze:Jeszcze jedno, nie będzie mi potrzebna nowa uszczelka na korek spustowy?
Nie ma takiej potrzeby , ale wypadałoby wymienić "o ring" pokrywy filtra , powinien być dołączony w pudełku z nowym filtrem oleju .
- Ernest20
- Świeżak
Dzięki yosh 
Dam radę spuścić olej bez kanału? Bo nie mam szczerze mówiąc gdzie podjechać, a też nie mam dostępu do żadnej rampy podjazdowej.
Nigdy nie wymieniałem jeszcze oleju i też mam pytanie, czy olej powinno się spuszczać na ciepłym silniku? Bo wtedy może szybciej i dokładniej on spłynie
. No i czy na pewno do silnika X10XE wchodzi 3 litry oleju? 
Dam radę spuścić olej bez kanału? Bo nie mam szczerze mówiąc gdzie podjechać, a też nie mam dostępu do żadnej rampy podjazdowej.
Nigdy nie wymieniałem jeszcze oleju i też mam pytanie, czy olej powinno się spuszczać na ciepłym silniku? Bo wtedy może szybciej i dokładniej on spłynie
-
kamil107
- Świeżak
- Imię: kamil
Olej wymieniać lepiej na ciepłym silniku, a co do odkręcania starego filtra to równie dobrze możesz to zrobić starym paskiem klinowym, przed przykręceniem nowego przesmaruj trochę uszczelkę świeżym olejem.
- noriad
- Nowy
- Imię: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dzięki za uwagiyosh pisze:Zwykły sześciokątny nasadowy klucz 32mm. nie jest niczym "specjalnym"noriad pisze:Jeżeli chodzi o odkręcenie obudowy filtra oleju - niby potrzeba specjalnego klucza
Nie polecam stosować kluczy płaskich , nastawnych a już na pewno szczypiec do rur
Pokrywa filtra jest wykonana z tworzywa , gdy zostanie ściśnięta w dwóch punktach takim narzędziem to ulega sprężystemu odkształceniu utrudniając jej wykręcenie .Skwituję to krótko , jeśli pokancerowana i poklejona obudowa filtra nie budzi żadnych zastrzeżeń to można sobie zafundować takie cuś stosując proponowane przez przedmówcę narzędzie.noriad pisze:Jedynie trzeba ostrożnie odkręcać, bo mi po drugim bądź trzecim odkręcaniu lekko pękła ta obudowo-śruba i musiałem kleić..Ernest20 pisze:Jeszcze jedno, nie będzie mi potrzebna nowa uszczelka na korek spustowy?
Nie ma takiej potrzeby , ale wypadałoby wymienić "o ring" pokrywy filtra , powinien być dołączony w pudełku z nowym filtrem oleju .
Pragnę jedynie zwrócić uwagę, że były one proponowane przez osobę, która nie miała żadnych kluczy w tym rozmiarze, a tą "żabką", którą podałem, można tak chwycić tą obudowę, aby punktów styku było więcej aniżeli 2 (powiedzmy 4). Teraz, jak już się dorobiłem skrzyneczki Yato, to mam inny silnik >.<
Co do pęknięcia - gdy budżet wynosi 0, to się kombinuje... czego nie polecam i przed czym ostrzegam.
P.S. Znam to stwierdzenie, że jak Cię nie stać na serwisowanie auta, to Cię nie stać na auto. Na szczęście ten etap "drutowania" mam za sobą
Było 973 cm3, jest 1389 cm3.