Honowanie cylindrów

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Repo
Świeżak
Imię: Domi
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Honowanie cylindrów

Post autor: Repo »

Witam, czy spotkał się ktoś może z honownicą na wiertarkę?
Zakładam nowe tłoki nominalne z nowymi pierścieniami bez szlifu cylindrów, gładzie moich cylindrów są jak lustra podpowiedział mi jeden zaprzyjaźniony mechanik że dobrze byłoby je 'shonować' honownicą na wiertarkę z allegro żeby zapewnić lepsze smarowanie gładzi podczas docierania. Co o tym myślicie?
Słyszałem że jeśli mam lustra w cylindrach to nic nie pomoże zmiana tłoków z pierścieniami. Gładź powinna mieć 'jodełkę' która jest potrzebna przy docieraniu układu. Takie info dostałem.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

Najpierw to zmierz, bo może nie ma co honować.
Obrazek
Awatar użytkownika
Repo
Świeżak

Re: Honowanie cylindrów

Ponawiam pytanie.
Repo pisze:Witam, czy spotkał się ktoś może z honownicą na wiertarkę?
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

Repo pisze:Gładź powinna mieć 'jodełkę' która jest potrzebna przy docieraniu układu
W rowkach powstałych w wyniku honowania utrzymuje się olej i są one po to aby zapewnić właściwe smarowanie tłoków , podobnie sprawa ma się w przypadku porowatej powierzchni tłoka.
Na allegro jest sporo honownic , również takich które można zainstalować w zwykły uchwyt wiertarki , zastanawiam się tylko jak chcesz nadać właściwą strukturę gładzi cylindra przy pomocy wiertarki , czy nie lepiej byłoby zlecić komuś wykonanie takiej usługi poprzedzając ją pomiarem ?
Awatar użytkownika
master1201
Nowy
Imię: Maciej

Post autor: master1201 »

Ten sam temat założyłeś na racingforum, dostałeś odpowiedz i podziękowałeś, a dalej pytasz ?
Pozwolę sobie zacytować dla potomnych.
@guzior:
"Dziala bardzo dobrze. Wolne obroty, jedno pociągnięcie dol-gora.
Jak za dużo razy przejedziesz stracisz wymiar dokumentnie. Robiłem tak i jest ok."
Awatar użytkownika
Repo
Świeżak

yosh pisze:
Repo pisze:Gładź powinna mieć 'jodełkę' która jest potrzebna przy docieraniu układu
W rowkach powstałych w wyniku honowania utrzymuje się olej i są one po to aby zapewnić właściwe smarowanie tłoków , podobnie sprawa ma się w przypadku porowatej powierzchni tłoka.
Na allegro jest sporo honownic , również takich które można zainstalować w zwykły uchwyt wiertarki , zastanawiam się tylko jak chcesz nadać właściwą strukturę gładzi cylindra przy pomocy wiertarki , czy nie lepiej byłoby zlecić komuś wykonanie takiej usługi poprzedzając ją pomiarem ?
Dzięki za odpowiedź!
Tu chodzi tylko tak na prawdę o "przymatowienie" powierzchni, nie chce tego robić papierem ściernym i "ręką tylko wolę to zrobić honownicą ponieważ trzy łopatki z taką samą siłą opierają się o ścianę cylindra i zrobię to na pewno "lepiej" tzn "dokładniej".
Może i lepiej jednak pomiar wykonany jest ok, po za tym trzeba byłoby wyciągać cały dół silnika i go rozbierać na części pierwsze tylko po to żeby wykonać te honowanie chociaż mechanik ze szlifierni zapewnił mnie jeśli wymiar się zgadza i nie "przesadzę" z honownicą wszystko będzie ok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”