Szarpanie podczas przyspieszania/hamowania silnikiem
-
- Nowy
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Szarpanie podczas przyspieszania/hamowania silnikiem
Mam problem jak w temacie, jednak ciężko mi go jednoznacznie opisać. Podczas przyspieszania czuć delikatne szarpanie, jakby silnik skokowo rozwijał moc. Podczas hamowania silnikiem czuć takie samo lekkie szarpanie. Dodatkowo podczas jazdy na biegu z niską prędkością i bez gazu (np w korku) po chwili zaczyna mocno szarpać układem napędowym. Obroty silnik trzyma równe ale zaczyna szarpać skrzynią. I to jest chyba najbardziej uciążliwe, bo po chwili zaczyna tak szarpać jakby miało skrzynię rozwalić a ja mało co głową szyby nie wybiję. Trzeba co chwilę dodawać gazu i zwalniać. Ciężko to tak opisać, chyba musiałbym nagrać jakiś filmik. Dodam że auto ma gaz ale problem występuje na benzynie i na gazie. Nowe świece, kable zapłonowe, wszystkie płyny i filtry.
- artur_z1112
- Nowy
- Imię: Artur
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Szarpanie podczas przyspieszania/hamowania silnikiem
Skoro silnik pracuje równo, to poduszki silnika i skrzyni...
A może być też coś z lewym powietrzem... Nagraj filmik i wrzuć...
A może być też coś z lewym powietrzem... Nagraj filmik i wrzuć...
ARRGUSS
-
- Nowy
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Pierwsze co mi wpadło na myśl to luz na mechanizmie różnicowym, bo gy podniosę koło na lewarku i wrzucę bieg to mogę nim swobodnie kręcić przód -tył w znacznym stopniu i słychać wtedy cichy trzask w skrzyni. Jest to częsty problem w oplach? Jutro postaram się coś nagrać.
- Maćko
- Nowy
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
To ja się przyłączę do wątku odnośnie szarpania, inne objawy trochę. Mianowicie jechałem sobie, zatrzymując się zrzuciłem na luz, poczułem, że silnik się dławi, więc wrzuciłem bieg z powrotem i ponownie wrzuciłem luz, po zahamowaniu auto zdechło, jakby cały czas było na biegu bez wciśniętego sprzęgła. Do tej pory zdarzyło mi się tak tylko raz. Ktoś wie, co może być przyczyną?
- wiktorr
- Świeżak
- Imię: Piotr
ja tez bym zaczą od poduszek silnika dobrze sprawdź czy wszystkie śruby mocujące sa na swoim miejscu a szczególnie poduszke skrzyni biegów.
-
- Świeżak
- Imię: Michu
Zależy jakie to jest szarpanie bo może też to być po prostu wina padającego EGR