Rezystancja czujnika temperatury na zegary

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
czerwo
Swój
Imię: Robert
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Rezystancja czujnika temperatury na zegary

Post autor: czerwo »

Witam, od jakiegoś czasu borykam się z problemem złych wskazań temperatury na liczniku (digital z Kadett'a - wcześniej działał bez zarzutu). Po dłuższym postoju, temperatura jaką pokazuje wskaźnik zatrzymuje się na połowie skali. Podpinałem interfejs, wg temperatury z czujnika na ECU do 90 stopni wskazania są poprawne, po ich przekroczeniu informacje na wskaźniku nie pokrywają się z danymi z czujnika na ECU (np. ECU - zegary: 105 - 90). Podobnie jest podczas włączenia wentylatora, czujnik załącza się przy 105 - 108, na wskaźniku wciąż 90. Wiązka jest już w porządku, brak przerw w obwodzie, po zmasowaniu konektora temperatura wchodzi na maksymalną wartość, rezystancja czujnika zmierzona na zimnym silniku wynosi ok. 180-190 ohm (w wyższym zakresie niestety nie mierzyłem). Szukałem tabeli z wartościami rezystancji dla tego czujnika, ale niestety znalazłem tylko dla czujnika na ECU (w AutoDacie 3.40 brak takich danych). Czy ktoś mógłby zmierzyć rezystancję czujnika 1pin na zegary w różnych temp., tj. silnik zimny, 90 stopni , 100 stopni? Ew. może ktoś dysponuje informacjami jakie wartości powinien przyjmować czujnik w tych zakresach lub wie gdzie można takie informacje znaleźć? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam, Robert
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Re: Rezystancja czujnika temperatury na zegary

Post autor: ja37 »