Niebieski Corsarz - czyli 1.7D City

Tutaj umieszczamy opisy aut nie spełniających założeń forum Nasze Projekty
ODPOWIEDZ
stalker92
Bez listowiec ;-)
Imię: Tomek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Niebieski Corsarz - czyli 1.7D City

Post autor: stalker92 »

Witam wszystkich, to moje pierwsze kroki na tym forum.

Jest to mój pierwszy w życiu własny samochód. Corsę kupiłem w marcu 2013, wtedy był to jej drugi rok w kraju. W zasadzie nic się od tamtego momentu nie działo ze względu na brak kasy. Teraz pomału myślę o jakichś zmianach. Mojego Corsarza, mimo, że jest z 2000 roku czekają poprawki lakiernicze - rdza go nie oszczędza, ponadto auto w przeszłości prawdopodobnie miało jakieś zderzenie (chłodnica z 2005 roku, atrapa przedniego zderzaka z vauxhalla, inny odcień lakieru na lewym boku i lekkie wgniecenie).

Póki co wszystko w tym autku to seria, no może oprócz radia. W planach jest trochę zmian, ale raczej będą to zmiany wizualne niż grzebanie w silniku. Wersja wyposażeniowa Corsarza to - golas :roll: . Z dodatkowych rzeczy są poduszki powietrzne kierowcy i pasażera. Przede wszystkim chciałbym założyć do niego wspomaganie elektryczne.

ObrazekObrazek

Zdjęcia są z września 2013, ale do dnia dzisiejszego zmieniły się tylko kołpaki bo tamte były zniszczone. Rzecz jasna chciałbym corsarzowi założyć alu felgi i w związku z tym mam pytanie, czy do corsy pasują z felgi z ET35?
Awatar użytkownika
prymasso
Użytkownik Premium
Imię: Adrian
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Niebieski Corsarz - czyli 1.7D City

Post autor: prymasso »

Jeżeli nie planujesz obniżania samochodu to spokojnie będą pasowały.
...i zapamiętajcie obywatele i obywatelki: To ja tutaj jestem Pan Sowa i ja wiem lepiej ;)
Awatar użytkownika
noriad
Nowy
Imię: Krzysiek

Post autor: noriad »

Ładna :)

A jak się diselek sprawuje ? 1,7 daje radę na trasie ?
Było 973 cm3, jest 1389 cm3.
Obrazek
stalker92
Bez listowiec ;-)

No więc tak, brakuje mu trochę przyspieszenia przy wyprzedzaniu i o ile komuś nie przeszkadza max. prędkość 140km/h to jest ok. Poza tym jest bez awaryjna i moim zdaniem ekonomiczna.

Mam do Was jeszcze dwa pytania, czy jest sens wymieniać póki co głośniki z przodu na coś lepszego czy zebrać kasę i zrobić całe audio? Radio, które mam aktualnie to JVC kd-g342 i nie chciał bym go zmieniać.

Drugie pytanie dotyczy licznika, mam rzecz jasna biedną wersję bez obrotomierza, wiem już prawie wszystko jak dobrać taki licznik ale jedna rzecz mnie nurtuje, były wersje obrotomierzy do 7 tys. obrotów (benzyna) i do 6 tys. obrotów (diesel). Niestety liczniki do diesla są droższe, czy jak założę licznik z obrotomierzem do 7 tys. to będzie on źle wskazywał tzn. pokazywał niższe obroty niż są w rzeczywistości?
czerwo
Swój
Imię: Robert
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: czerwo »

Licznik z benzyny nie pasuje do diesla i odwrotnie (złe wskazania obrotomierza).

Pozdrawiam, Robert
stalker92
Bez listowiec ;-)

Corsarz dostanie oryginalny spojlerek na klapę bagażnika, kupiony za grosze na szrocie, trzeba tylko pomalować pod kolor lakieru i przy okazji chyba spróbuję się uporać z rdzą na klapie bagażnika.

Obrazek

Czy ktoś mógłby odpowiedzieć na pytanie dotyczące głośników, które zadałem post wcześniej? Byłbym wdzięczny :smile:
Awatar użytkownika
noriad
Nowy
Imię: Krzysiek

Post autor: noriad »

Co do głośników, to powiem Ci tak - ja mam u siebie oryginalne, z nie popękanymi resorami, i wg. mnie gra to przyzwoicie w połączeniu ze standardowym CAR300. Gdybym miał coś zmieniać, to bym pomyślał, żeby głośniki wymienić wszystkie, bo wymienisz przód, to wtedy tył będzie odstawał, wymienisz tył, to stwierdzisz że by się jakiś sub przydał, bo głośniki latają itd. No i jak się bawić z instalacją audio to chyba nie ma sensu rozbierać plastików dwa razy ;) Jeśli chodzi o radio to się nie wypowiem, nie wiem jak ono się sprawuje.
Było 973 cm3, jest 1389 cm3.
Obrazek
stalker92
Bez listowiec ;-)

Żeby nie było, że nic się tutaj nie dzieję to wrzucam fotkę Corsarza. Autko dostało alufelgi w postaci 14 calowych Borbetów z oponą 175/65. Ponadto w ostatnim czasie zostały usunięte wycieki oleju i płynu chłodniczego oraz został wymieniony mechanizm zmiany biegów.

Obrazek
Obrazek

Teraz jeżdżę takim małym traktorkiem... Trzeba pomyśleć o obniżeniu. Ile mm w dół proponujecie na takiej oponie zważywszy, że auto służy do jazdy na co dzień po mieście? Myślałem o czymś w stylu -40 na przód i -25 na tył.
sbqazzz
Świeżak
Imię: Sebastian
Podziękował;: 2 razy

Post autor: sbqazzz »

weź -40 na przód i na tył, -25 nie widać prawie żadnego efektu :crazy:
Awatar użytkownika
Maćko
Nowy
Podziękował;: 1 raz

Post autor: Maćko »

Jeżdżę na -40 przód i tył, 15tka na profilu 50 więc na 14tce i profilu 65 będziesz miał podobnie, jeżeli nie ciut wyżej nawet. Jeżdżę na co dzień po Łodzi, więc mega lipne ulice, i poza tym, że nie pod każdy krawężnik się podjedzie, to bezstresowo. Powiem więcej - teraz już chętnie bym zszedł do -60 :D -25 szkoda kasy, tył będzie piał strasznie w porównaniu do przodu na -40, jakbyś tylko przód obniżył.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Auta”