Woda przeciekająca do wnętrza
- noriad
- Nowy
- Imię: Krzysiek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Woda przeciekająca do wnętrza
Drodzy klubowicze,
zauważyłem ostatnio, że po stronie pasażera obficie dostaje mi się do wnętrza woda, zlokalizowałem parę miejsc przecieków i prosiłbym o sugestie, co może być przyczyną i jak się do tego zabrać (co rozebrać, od której strony do tego podejść).
1 miejsce - nawiew ? (zdjęcia wykonane po zdjęciu schowka pasażera)
Ogólnie:
Zbliżenie:
2 miejsce - łączenie blach ? (też za schowkiem) O dziwo to nie guma, przynajmniej po takim sprawdzeniu na szybko, tylko ta blacha powyżej, co z resztą potwierdza rdza.
Ogólnie:
Zbliżenie:
zauważyłem ostatnio, że po stronie pasażera obficie dostaje mi się do wnętrza woda, zlokalizowałem parę miejsc przecieków i prosiłbym o sugestie, co może być przyczyną i jak się do tego zabrać (co rozebrać, od której strony do tego podejść).
1 miejsce - nawiew ? (zdjęcia wykonane po zdjęciu schowka pasażera)
Ogólnie:
Zbliżenie:
2 miejsce - łączenie blach ? (też za schowkiem) O dziwo to nie guma, przynajmniej po takim sprawdzeniu na szybko, tylko ta blacha powyżej, co z resztą potwierdza rdza.
Ogólnie:
Zbliżenie:
Ostatnio zmieniony 14 cze 2015, o 21:18 przez noriad, łącznie zmieniany 1 raz.
Było 973 cm3, jest 1389 cm3.
- raf02
- Nowy
- Imię: Rafał
- Model auta: Corsa B
- Silnik: Saab B204 Turbo
- Podziękował;: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Re: Woda przeciekająca do wnętrza
Dziwne te pierwsze miejsce.
Na to wygląda że trzeba zajrzeć w podszybie. ściągasz wycieraczki, plastiki, akumulator, osłonę filtra kabinowego i tam już mniej więcej powinno coś widać.
Na to wygląda że trzeba zajrzeć w podszybie. ściągasz wycieraczki, plastiki, akumulator, osłonę filtra kabinowego i tam już mniej więcej powinno coś widać.
Corsa B & Saab | 2.0 Turbo projekt
225HP / 347Nm
225HP / 347Nm
- noriad
- Nowy
Bo to wygląda jakby się lało po obudowie nawiewu, tj. nie z tamtego otworu, gdzie się wybiera powietrze z zewnątrz/wewnątrz, czy widniejącej tam nagrzewnicy...
W podszybie już patrzyłem ale wcześniej, "na sucho", bo chciałem sobie filtr kabinowy wymienić, i nie zauważyłem tam nic podejrzanego, ale wtedy jeszcze nie wiedziałem na co zwrócić uwagę.
W podszybie już patrzyłem ale wcześniej, "na sucho", bo chciałem sobie filtr kabinowy wymienić, i nie zauważyłem tam nic podejrzanego, ale wtedy jeszcze nie wiedziałem na co zwrócić uwagę.
- gregor9144
- Nowy
- Imię: Gregor
- Podziękował;: 3 razy
Pierwsza miejscówa to prawdopodobnie przeciek pod mocowaniem filtra kabinowego. Przydałoby się wymienić tamtą uszczelkę lub po prostu skręcić te mocowanie na silikon. Ale na początek proponuje odkręcić podszybie i sprawdzić czy odpływy nie są przypchane jakimiś liśćmi.
- CorsaCG
- Nowy
- Imię: Michał
- Otrzymał podziękowań: 0
Nie masz Ty czasem dziury pod akumulatorem :p pod ta plastikowa wkładką.
Zwróć uwagę na prawidłowo założoną uszczelkę podszybia.
Zwróć uwagę na prawidłowo założoną uszczelkę podszybia.
- Konik
- Moderatorzy
- Imię: Grzegorz
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Michal dobrze pisze. Sprawdz pod aku. Mi w Loli kwas sie wylal i szkod narobil masakrycznych. Zdjecia niedlugo.
-
- Świeżak
I tak nie obejdzie się bez wyprucia całej dechy z nagrzewnicą i ponownym nabijaniem klimy.
-
- Nowy
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Mi się lało przez obudowę filtra powietrza gdy mocniej padało. Uszczelniłem silikonem i jest ok. Pod akumulatorem też warto sprawdzić jak koledzy piszą.
- noriad
- Nowy
Ok, to w takim razie sprawdzę przy najbliższej okazji obudowę filtra powietrza oraz okolice aku. Postaram się porobić zdjęcia jak coś, może, jeżeli ja nic nie dostrzegę, to ktoś coś zauważy
- noriad
- Nowy
Dzisiaj wymieniłem filtr kabinowy na nowy, i w związku z tym zobaczyłem jak się sprawy mają i:
1) Pytanie poza tematem - czy akumulator ma być tak wysoki ? Pytam, ponieważ na masce mam ślady, tak jakby przy zamykaniu maska waliła o aku (stąd ta folia widoczna na zdjęciu - żeby zapobiec ewentualnemu krótkiemu zwarciu)
2) Zdjęcia ogólne:
3) Znalezione problemy:
a) Dziurka pod odpływem - ona tam jest normalnie ? Miała dość okrągły kształt, wyglądał jakby na fabryczną...
b) Nad przelotką kabli do kabiny jest takie coś (to zagięcie/zmarszczka), nie wygląda to jednak na "przelotowe", po dziubaniu śrubokrętem nie widać drdzy:
c) Źle dopasowana uszczelka plastiku nawiewu (przez to być może lało się w 1 miejscu z 1 postu):
Widok na uszczelkę przed demontażem:
Reszta uszczelki wydaje się być ok:
Dostrzegacie coś jeszcze ? Poza ogólnym obrazem nędzy, rdzy i rozpaczy oczywiście
1) Pytanie poza tematem - czy akumulator ma być tak wysoki ? Pytam, ponieważ na masce mam ślady, tak jakby przy zamykaniu maska waliła o aku (stąd ta folia widoczna na zdjęciu - żeby zapobiec ewentualnemu krótkiemu zwarciu)
2) Zdjęcia ogólne:
3) Znalezione problemy:
a) Dziurka pod odpływem - ona tam jest normalnie ? Miała dość okrągły kształt, wyglądał jakby na fabryczną...
b) Nad przelotką kabli do kabiny jest takie coś (to zagięcie/zmarszczka), nie wygląda to jednak na "przelotowe", po dziubaniu śrubokrętem nie widać drdzy:
c) Źle dopasowana uszczelka plastiku nawiewu (przez to być może lało się w 1 miejscu z 1 postu):
Widok na uszczelkę przed demontażem:
Reszta uszczelki wydaje się być ok:
Dostrzegacie coś jeszcze ? Poza ogólnym obrazem nędzy, rdzy i rozpaczy oczywiście
- noriad
- Nowy
Co prawda dopiero jedna czy dwie burze za mną, ale na 99% winowajcą okazała się... źle zamontowana przednia szyba. Gdzieś pod klejem woda przeciekała, płynęła po słupku i za deskę rozdzielczą.
Po zamontowaniu nowej szyby (stara dodatkowo pękła - źle zamontowane podszybie...) nie ma już kałuży, jedynie gumowy dywanik od spodu jest wilgotny, ale to może wynikać z innej nieszczelności/dużej wilgotności.
Po zamontowaniu nowej szyby (stara dodatkowo pękła - źle zamontowane podszybie...) nie ma już kałuży, jedynie gumowy dywanik od spodu jest wilgotny, ale to może wynikać z innej nieszczelności/dużej wilgotności.