Corsa c20xe wysokie obroty.
-
- Świeżak
- Imię: Wojciech
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Corsa c20xe wysokie obroty.
Witam. Mam problem z moja corsa.Mianowicie mam wysokie obroty na biegu jalowym na poziomie 1500 1700 obrotow. Jedyne co zauważyłem to po odpieciu przeplywomierza obroty sa ok wiec moje pytanie to czy to wina uszkodzonego przeplywomierza czy moze byc cos innego.Komputer wywala blad 44 czyli uboga mieszanka. Prosze o jakies rady.Silnik C20XE mot 2.5
-- 13 lis 2016, o 11:14 --
Dodam tylko ze sonda byla zmieniana 3 krotnie zawsze na oryginalną. Przewody rowniez byly sprawdzane.
-- 13 lis 2016, o 11:14 --
Dodam tylko ze sonda byla zmieniana 3 krotnie zawsze na oryginalną. Przewody rowniez byly sprawdzane.
-
- Świeżak
Re: Corsa c20xe wysokie obroty.
Sprawdzalem samostartem i nie zauwazylem zadnej njieszczelnosci.Poza tym gdyby byla nieszczelnisc w dolocie to czy po odlaczeniu przeplywki obroty nie powinny byc dalej wysokie?tylko to mnie zastanawia dlaczego po odpieciu przeplywki obroty sa ok?
-
- Świeżak
Nie ogladalem i szczerze mowiac nie wiem jak jest ok a jak jest uszkodzony.
-- 13 lis 2016, o 18:10 --
Generalnie chodzi mi o to czy jest mozliwe aby uszkodzony przeplywomierz podnosil obroty?
-- 13 lis 2016, o 18:10 --
Generalnie chodzi mi o to czy jest mozliwe aby uszkodzony przeplywomierz podnosil obroty?
- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Nie miałem takiego przypadku, ale wszystko możliwe, może padł czujnik IAT i oszukuje z temperaturą.
W w środku jest taki drucik cienki jak włos, jak jest przerwany, to przepływka szmelc.
Wyjmij sitka i patrz pod światło, to go zobaczysz.
W w środku jest taki drucik cienki jak włos, jak jest przerwany, to przepływka szmelc.
Wyjmij sitka i patrz pod światło, to go zobaczysz.
-
- Świeżak
Drucik jest ok.
Dzis sprawdzalem przeplywke w taki oto sposob ktory znalazkem na innym forum
Sprawdzanie :
1) Omomierzem mierzysz na WYLACZONYM zaplonie rezystancje miedzy pinem 1 a masa - ma byc ZERO
2) Voltomierzem ( zakres 20V ) sprawdzasz napiecie zasilania - wylaczasz zaplon, odlaczasz wtyczke, wlaczasz zaplon i sprawdzasz jakie napiecie jest miedzy pinem 1 i 5 - powinno byc napiecie akkumulatora
3) Nie rozlaczasz wtyczki, musisz jakos wpiac sie w przewody oznaczone jako 2 i 3 i zmierzyc napiecie na ODPALONYm silniku na wolnych obrotach - powinno wynosic 2-2.5V
4) Ostatni test - Odpalaszsz silnik, ma miec temperature pracy, pokrecasz obroty do 2000rpm na 10sec po czym wylaczasz silnik, i bez rozlaczania wtyczki mierzysz zaraz po wylaczeniu ( wiec lepiej sie wpiac wczesniej ) napiecie miedzy pinem 1 a 4 - przez okolo 1, 5 sekundy ma sie utrzymac 5v
A wyszlo tak
1) 0.20 ohm
2)11.9 volt
3)2.25 volt
4)tutaj nie wystapilo zadne napiecie czy to po dodaniu gazu czy tez po wylaczeniu silnika.
Teraz pytanko czy takie sprawdzanie ma sens i czy z tego mozna wywnioskowac iz przeplywomierz jest zepsuty?
Jesli jest jakis inny znany sposob sprawdzenia go to prosze o rady.Pozdrawiam
Dzis sprawdzalem przeplywke w taki oto sposob ktory znalazkem na innym forum
Sprawdzanie :
1) Omomierzem mierzysz na WYLACZONYM zaplonie rezystancje miedzy pinem 1 a masa - ma byc ZERO
2) Voltomierzem ( zakres 20V ) sprawdzasz napiecie zasilania - wylaczasz zaplon, odlaczasz wtyczke, wlaczasz zaplon i sprawdzasz jakie napiecie jest miedzy pinem 1 i 5 - powinno byc napiecie akkumulatora
3) Nie rozlaczasz wtyczki, musisz jakos wpiac sie w przewody oznaczone jako 2 i 3 i zmierzyc napiecie na ODPALONYm silniku na wolnych obrotach - powinno wynosic 2-2.5V
4) Ostatni test - Odpalaszsz silnik, ma miec temperature pracy, pokrecasz obroty do 2000rpm na 10sec po czym wylaczasz silnik, i bez rozlaczania wtyczki mierzysz zaraz po wylaczeniu ( wiec lepiej sie wpiac wczesniej ) napiecie miedzy pinem 1 a 4 - przez okolo 1, 5 sekundy ma sie utrzymac 5v
A wyszlo tak
1) 0.20 ohm
2)11.9 volt
3)2.25 volt
4)tutaj nie wystapilo zadne napiecie czy to po dodaniu gazu czy tez po wylaczeniu silnika.
Teraz pytanko czy takie sprawdzanie ma sens i czy z tego mozna wywnioskowac iz przeplywomierz jest zepsuty?
Jesli jest jakis inny znany sposob sprawdzenia go to prosze o rady.Pozdrawiam
-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Wg mnie i AutoDaty można uznać, że masz problem z przepływką lub jej wiązką 
Pozdrawiam, Robert

Pozdrawiam, Robert
-
- Świeżak
A jest jakis pewny sposob na sprawdzenie przeplywki bo szkoda mi wydawac tyle kasy na darmo zwlaszcza ze ostatnio skonczylem kapitalny remont xe i zapewne wiecie ile to kosztuje.
-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ten sposób jest podawany w TIS'ie i AutoDacie, na YT też pojawiają się filmiki, na których prezentują te sposoby. Zawsze możesz pożyczyć od kogoś sprawną przepływkę 

-
- Świeżak
Zauwazylem jeszcze ze gdy odepne przeplywomierz na zimnym silniku to auto gasnie a na cieopym chodzi tylko strasznie nie rowno.
-
- Świeżak
Przeplywomierz wymieniony.Problem pozostał.
-- 25 lis 2016, o 07:30 --
Ciagle wywala mi blad z sondy lambda ze jest za uboga mieszanka.Sprawdzalem i sonda nie daje żadnego napiecia.Pytanie czy sonda padla czy jest tak uboga mieszanka ze nic nie wskazuje?
Czy sonda moze powodowac wzrost obrotow?
-- 25 lis 2016, o 07:30 --
Ciagle wywala mi blad z sondy lambda ze jest za uboga mieszanka.Sprawdzalem i sonda nie daje żadnego napiecia.Pytanie czy sonda padla czy jest tak uboga mieszanka ze nic nie wskazuje?
Czy sonda moze powodowac wzrost obrotow?
- ja37
- Support Team
A przejście między sondą a kompem jest?
Mi sonda spowodowała spalanie 34l/100km.
Mi sonda spowodowała spalanie 34l/100km.
-
- Świeżak
Tak jest przejscie. Zauwazylem ze na zimnym silniku obroty sa ok a jak silnik sie nagrzewa to nagle wzrastaja.
-- 26 lis 2016, o 07:30 --
Kolejne spostrzezenia.Gdy mierzylem przewod sygnalowy sondy przejscie do kompa bylo natomiast gdy podpinalem do kostki i wpinalem na swoje miejsce przejscie nie bylo.Okazalo sie ze przewod byl nadlamany w kilku miejscach.Po wymianie sonda ruszyla ale chodzi dosc kulawo.napiecie na rozgrzanym silniku wynosi od 0.12 do 0.25 i nie zmienia sie pod wplywem obrotow.Obroty na biegu jalowym w dalszym ciagu sa za wysokie ale tylko jak silnik sie rozgrzeje.Na zimnym ok.
-- 26 lis 2016, o 07:30 --
Kolejne spostrzezenia.Gdy mierzylem przewod sygnalowy sondy przejscie do kompa bylo natomiast gdy podpinalem do kostki i wpinalem na swoje miejsce przejscie nie bylo.Okazalo sie ze przewod byl nadlamany w kilku miejscach.Po wymianie sonda ruszyla ale chodzi dosc kulawo.napiecie na rozgrzanym silniku wynosi od 0.12 do 0.25 i nie zmienia sie pod wplywem obrotow.Obroty na biegu jalowym w dalszym ciagu sa za wysokie ale tylko jak silnik sie rozgrzeje.Na zimnym ok.
-
- Świeżak
Dzis wymontowalem silniczek krokowy.Zauwazylem ze jest lekko uchylony.Moze tak byc czy musi byc calkowucie zamkniety?
- ja37
- Support Team
Tak ma być, w stanie spoczynku on jest wykrecony na maxa w drugą stronę.
-
- Świeżak
A wiec wkoncu jakies postepy.Obroty wrocily do normy.Problem okazal sie banalny.Srubka regulacji zamkniecia przepustnicy byla zamocno wkrecona i podnosila przepustnice co skutkowalo podniesieniem obrotow.Pozostalo tylko to ze przy przyspieszaniu auto slabo sie zbiera szarpie faluje na wolnych buczy strasznie czasami przy pelnym otwarciu z dolotu powietrza no i oswieca sie check podczas jazdy lecz nie mozna go zczytac metada migniec poniewaz po zgaszeniu nie mozna odpalic auta i po probie odczytu juz na samym zaplonie nie swieci sie check tak jakby stesterownik padl lecz po jakims czasie check sie oswieca i mozna odpalic samochod.
Ecu podmieniane i na obu to samo.
Wymieniony byl tez przeplywomierz lecz czy on moze blokowac Ecu?
Gdzie mozna kupic nowy przeplywomierz do c20xe mot 2.5?
Ecu podmieniane i na obu to samo.
Wymieniony byl tez przeplywomierz lecz czy on moze blokowac Ecu?
Gdzie mozna kupic nowy przeplywomierz do c20xe mot 2.5?
- ja37
- Support Team
Nowy
Raczej zapomnij.
Schemat w rękę i sprawdzaj wiązkę.
W 99% przypadków właśnie tu jest błąd.
Pamiętaj, że przejście komputer/czujnik nie może być więcej niż 1 ohm.
Bo lewego powietrza na bank nie masz?
Raczej zapomnij.
Schemat w rękę i sprawdzaj wiązkę.
W 99% przypadków właśnie tu jest błąd.
Pamiętaj, że przejście komputer/czujnik nie może być więcej niż 1 ohm.
Bo lewego powietrza na bank nie masz?
-
- Świeżak
Lewego powietrza nie ma napewno.Sprawdzane 100 razy.Niestety moja wiedza nie jest tak duza by podjac sie weryfikacji wiazki.Jedyne co sprawdzilem to przejścia z wtyczki do kompa.
- ja37
- Support Team
Gasisz silnik i już od razu go nie zapalisz, tylko musisz poczekać?
Dobrze rozumiem?
Jeśli na zapłonie nie włacza się check, coś nie tak jest z plusem po zapłonie idacym do komputera.
Albo któraś masa na kompa jest do kitu.
Dobrze rozumiem?
Jeśli na zapłonie nie włacza się check, coś nie tak jest z plusem po zapłonie idacym do komputera.
Albo któraś masa na kompa jest do kitu.
-
- Świeżak
Samochod juz odpala.Winny byl przekaznik podwojny.
Auto poszlo do elektryka i on gada ze winna chyba jest po stronie sondy.Dlaczego chyba?Ponieważ nie potrafi sie podlaczyc zadnym testerem zeby zobaczyc parametry jedynie moze skasowac bledy.
Pytanie czy cos jest zle podlaczone czy trzeba jakis magiczny problem zeby sie polaczyc z Ecu?
Auto poszlo do elektryka i on gada ze winna chyba jest po stronie sondy.Dlaczego chyba?Ponieważ nie potrafi sie podlaczyc zadnym testerem zeby zobaczyc parametry jedynie moze skasowac bledy.
Pytanie czy cos jest zle podlaczone czy trzeba jakis magiczny problem zeby sie polaczyc z Ecu?
-
- Użytkownik Premium
- Imię: jacek
- Model auta: Corsa F
- Silnik: D12XHT
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
mechanik pewnie ma za nowy interface do mot 2.5
dedykowany jest tech 1 Vetronix ale pewnie inne tez ogarną z tej epoki
--
jacek
dedykowany jest tech 1 Vetronix ale pewnie inne tez ogarną z tej epoki
--
jacek
-
- Świeżak
A z bardziej dostepnych testerow?
Te z allegro sa cos warte czy napewno tym sie nie polacze?
Te z allegro sa cos warte czy napewno tym sie nie polacze?
-
- Świeżak
-
- Świeżak
Problem rozwiazany.Sonda lambda zostala wymieniona na nowa z Boscha i auto znowu lata
Dziekuje wszystkim za pomoc.
Temat do zamkniecia.

Dziekuje wszystkim za pomoc.
Temat do zamkniecia.