Hamowanie i redukcja z międzygazem
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
-
- Świeżak
- Podziękował;: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Hamowanie i redukcja z międzygazem
Cześć. Nie wiedziałem w jakim dziale zamieścić to pytanie.. mam nadzieję że trafiłem dobrze.. Otóż od pewnego czasu zastanawia mnie jedna rzecz, czy w corsie B na seryjnych pedałach da się zrobić podczas hamowania redukcję z międzygazem? Bo ja ilekroć razy próbowałem to zanim sięgnąłem drugą częścią stopy do pedału gazu to wcisnąłem już pedał hamulca do połowy.. Wie ktoś jak to ugryźć ? ćwiczyć czy raczej przy tym ustawieniu pedałów jest to niemożliwe? Pozdrawiam i dzięki z góry za udział w konwersacji
- raf02
- Nowy
- Imię: Rafał
- Model auta: Corsa B
- Silnik: Saab B204 Turbo
- Podziękował;: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Re: Hamowanie i redukcja z międzygazem
A opanowałeś tą sztukę na innym sprzęcie czy symulatorze?
Też czasami próbuję robić międzygaz (przeważnie na swoim symulatorze) i mam tak samo że za mocno przyhamowuje i albo za mało albo za dużo gazu.
Dla mnie stanowczo jest to niewygodne takie wykręcanie stopy ale by być lepszym i oszczędzić układ napędowy to jest to mus w skrzyni manualnej.
Też czasami próbuję robić międzygaz (przeważnie na swoim symulatorze) i mam tak samo że za mocno przyhamowuje i albo za mało albo za dużo gazu.
Dla mnie stanowczo jest to niewygodne takie wykręcanie stopy ale by być lepszym i oszczędzić układ napędowy to jest to mus w skrzyni manualnej.
Corsa B & Saab | 2.0 Turbo projekt
225HP / 347Nm
225HP / 347Nm
-
- Świeżak
No właśnie, że nigdy jakoś nie było okazji się tego nauczyć.. przykładałem nogi u kolegi w BMW do tego manewru to wydaje się to znacznie łatwiejsze, a w corsie jednak ilość miejsca i te niewygodne wygięcie.. nie mogę tego przebić Dlatego właśnie założyłem ten temat, bo może są jakieś sposoby żeby sobie to ułatwić
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Nie wiem jak w innych autach, ale w corsie pedał gazu może być za głęboko w stosunku do hamulca.
Jak chodzi Ci o hamowanie na torze ten miedzygaz nie jest aż tak potrzebny przecież, a na ulicy(jadąc bez napinki) zwyczajnie przekładam noge z hamulca na gaz.
JAk nie widzięliście, a nie zakładam tego, to poszukajcie pod hasłem foot work.
Jak chodzi Ci o hamowanie na torze ten miedzygaz nie jest aż tak potrzebny przecież, a na ulicy(jadąc bez napinki) zwyczajnie przekładam noge z hamulca na gaz.
JAk nie widzięliście, a nie zakładam tego, to poszukajcie pod hasłem foot work.
- raf02
- Nowy
- Imię: Rafał
- Model auta: Corsa B
- Silnik: Saab B204 Turbo
- Podziękował;: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Z przednim napędem może i tak, ale jak jest napęd na tył to przy redukcji gdy będzie duża różnica obrotów tylna oś może zerwać przyczepność, szczególnie jak redukcja jest na jakimś zakręcie/łuku
Corsa B & Saab | 2.0 Turbo projekt
225HP / 347Nm
225HP / 347Nm
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Zgadza sie, ale zawsze możesz sprzegło puszcząc delikatnie, a w zakręcie sie przecież nie hamuje max siłą, a tylko jakies drobne korekty robi.
moim zdaniem pedał jest za nisko, żeby wygodnie klepac gaz przy redukcjach.
moim zdaniem pedał jest za nisko, żeby wygodnie klepac gaz przy redukcjach.
-
- Świeżak
No według mnie właśnie też jest za nisko, aczkolwiek pewnie po odpowiednim wytrenowaniu stopy do takiego wyginania szło by to robić.. tylko czy jest sens no jak macie większe doświadczenie z corsami ode mnie to nie będę się mądrował i po prostu będę starał się jeździć płynniej, bo nieraz przed zakrętami zdarzało mi się zredukować tak że koła się na moment blokowały ale to widocznie brak mojego ''ogaru'' myślę że temacik wyczerpany bo na yt też nie znalazłem nikogo kto by jeździł corsą z międzygazem Pozdro