Witam.
Zaczyna mi się ślizgać sprzęgło , na trzecim biegu , przy pełnym doładowaniu (1.6bar). Jakieś 40-50tyś km temu zakładany komplet LUK-a , ale jazda wyłącznie po mieście i nieseryjna moc oraz moment, pewnie zrobiły swoje. Od czego można założyć , żeby docisk miał większą siłę docisku? Może wystarczy dać do obicia kevlarem seryjną tarczę (200mm)? Ale czy to coś pomoże skoro docisk za słaby? Przyglądałem się dociskowi od 1,7tds-a , ale nie wiem czy będzie pasować do mojej tarczy i skrzyni biegów (F13WR). A jak będzie pasować , czy ma większą siłę docisku?
Doradźcie coś...
"Mocniejsze" sprzęgło do mojego TD
-
- Nowy
- Model auta: Corsa A
- Silnik: 20XE
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: "Mocniejsze" sprzęgło do mojego TD
200mm tarcza to Corsa C y17dt
Może i docisk podpasuje.
U mnie przy 90KM i 210Nm seryjne dawało radę.
Sprzedałem auto z przebiegiem ponad 200 000 na fabrycznym sprzęgle.
Może i docisk podpasuje.
U mnie przy 90KM i 210Nm seryjne dawało radę.
Sprzedałem auto z przebiegiem ponad 200 000 na fabrycznym sprzęgle.
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Kontakt:
nie wiem jak wygląda wieloklin, ale do benzyn np do 1.6 c16xe (f15-seria 200mm jeśli dobrze pamiętam) pasuje tarcza z x18xe1 i ma 205mm, ale ja zakładałem ta tarczę do f13. jeśli w dizlach (nie pamiętam już, sa skrzynie ze smallblocka f13, f15, f17 pewnie zbyt nowa) to tarcza podejdzie.
sa katalogi cześci online do opla, sprawdż nr seryjne docisków i bedziesz wiedział czy sa takie same, ewentualnie w intercarsie (katalog online)
sa katalogi cześci online do opla, sprawdż nr seryjne docisków i bedziesz wiedział czy sa takie same, ewentualnie w intercarsie (katalog online)
-
- Nowy
- Model auta: Corsa A
- Silnik: 20XE
Wg katalogu tarcza z y17dt pasuje do zafiry 1,8 140KM chyba to ten x18xe1
Alfy romeo i jeszcze kilku innych aut.
Corsa C y17dt ma F17
Alfy romeo i jeszcze kilku innych aut.
Corsa C y17dt ma F17
-
- Nowy
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Corsa B/Alfa MiTo
- Silnik: X15TD/1.4TB
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Według IC , Y17DT średnica tarczy ma 205mm, ale nie w tym rzecz. Bardziej mi się rozchodzi o docisk , bo tarcza , ze względu na koło zamachowe i tak musi być seryjna. Według EPC docisk do mojej Corsy ma numer 90375715 , a do Astry F z silnikiem 1,7 TDS (82KM) 90375717. Średnica ta sama , może inny numer katalogowy wynika z innej siły docisku... albo jest wyższy , bo siedzi w F15?
Ta strona : https://www.sprzegla24.pl/produkt/docis ... opis_start pokazuje ,że docisk od C16XE jest to właśnie ten który siedzi w 1.7 TDS-e.
Porszak , tarcza pasowała do F13 , a docisk?
Ta strona : https://www.sprzegla24.pl/produkt/docis ... opis_start pokazuje ,że docisk od C16XE jest to właśnie ten który siedzi w 1.7 TDS-e.
Porszak , tarcza pasowała do F13 , a docisk?
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Kontakt:
xe1 miało 115KM, ale sprzegło mogło być to samo co w z18xer chyba tak był ten 140KM 1.8 oznaczony.
Raczej docisk był z f15 oryginalny i tarcza z xe1. inne numery wcale nie musza wynikac z różnic w sile docisku, mogą po prostu być inne, a fizycznie to samo.
Porównaj jeszcze jaki moment miały c16xe i 1.7 tds. jak masz zamach na wierzchu to w znajomym sklepie (lub każdym) mozesz zamówić docisk pod 1.7 i przymierzyć. moje seryjne uzywane sprzęgło z tylko nową tarcza 205mm przenosi 190Nm
Raczej docisk był z f15 oryginalny i tarcza z xe1. inne numery wcale nie musza wynikac z różnic w sile docisku, mogą po prostu być inne, a fizycznie to samo.
Porównaj jeszcze jaki moment miały c16xe i 1.7 tds. jak masz zamach na wierzchu to w znajomym sklepie (lub każdym) mozesz zamówić docisk pod 1.7 i przymierzyć. moje seryjne uzywane sprzęgło z tylko nową tarcza 205mm przenosi 190Nm