Sie shamowalismy...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Posty: 5655
Rejestracja: 30 lis 2003, o 22:27
Imię: Marcin
Lokalizacja: EBE-Bełchatów
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Sie shamowalismy...

Post autor: Porszak »

..my czyli ja i m&m. było to 3 lipca, ale jakos nie było kiedy i gdzie podwiesic obrazkow;-), no i nie chcielismy żeby topic utonal w przedmiedzianej goraczce;-)))). Teraz do rzeczy. Pierwszy wykres michala

Obrazek
Te 5KM nie poszlo na lake tylko utkwilo w gazowej zwezce, jak stwierdzil ekspert;-), poza tym chyba wykres bardzo ladny

Teraz lepsze kwiatki czyli mój wykres. po malych zawirowaniach udalo się pomierzyc i wyszlo to:

Obrazek

Krajobraz troche gorski i troche dziwna moc-za duza (wg. katalogu 54KM i 82Nm), moment w normie.
A teraz prosimy o jakis komentarze. Fajnie gdyby ktos jeszcze swojego litra pomierzyl i było by jakies odniesienie. To co jest nie normalne to stozek i koncowy wydech przelotowy.

I kilka fotek, z akcji :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
..i po akcji:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
kubelt
Swój
Posty: 708
Rejestracja: 22 wrz 2003, o 13:28
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: kubelt »

Nieladnie wyglada ten drugi wykres... koncowke to bym zwalil jeszcze na zle przypiety samochod ale problem w tym, ze juz od poczatku zapowiada sie, ze linie nie beda gladkie. Rozumiem, ze pierwszy wykres to 1.4 16V a drugi to 1.0 ?
arts
Forum Master
Posty: 4329
Rejestracja: 9 cze 2001, o 02:00
Lokalizacja: WPR ............
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: arts »

kubelt pisze:Nieladnie wyglada ten drugi wykres... koncowke to bym zwalil jeszcze na zle przypiety samochod ale problem w tym, ze juz od poczatku zapowiada sie, ze linie nie beda gladkie. Rozumiem, ze pierwszy wykres to 1.4 16V a drugi to 1.0 ?


po mocy i momencie mozna wnioskowaz ze pierwszy to x14xe a drugi to x10xe, ciekawe jak moje 1L dalo by sobie rade :oko:
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Posty: 2554
Rejestracja: 24 kwie 2001, o 02:00
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

może też w 1.0 świrować przepływomierz i dlatego taki wykres
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
kristo
Weteran
Posty: 1696
Rejestracja: 22 sty 2003, o 22:22
Lokalizacja: Poznań
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: kristo »

Ten drugi wykres jest fatalny. Dziury w mocy przekładają się na dziury w momencie. Poszarpana góra jest napewno wynikiem bicia kół i walniętej zawiechy, ale nie wiem co powiedzieć o dole. I jeszcze spadek momentu o 1/4 przy 3500....da się tym jeździć??

Pierwszy wykres sympatyczny tylko trochę tych koników brakuje. hamowaliśmy zagazowane x14xe i na benzynie wyszło znacznie więcej.

Obrazek
Obrazek
REN
Weteran
Posty: 1597
Rejestracja: 6 lut 2002, o 00:00
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: REN »

na drugim wykresie jest blad na koncu pomiaru dlatego masz zawyzona moc maksymalna
c20mboT
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Posty: 5655
Rejestracja: 30 lis 2003, o 22:27
Imię: Marcin
Lokalizacja: EBE-Bełchatów
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

tak 1 wykres to 1.4 16v, a drugi to 1.0 12v.

o 1.0:
*przeplywka byc moze, ale... kiedys mialem z nia problem, wywalalo blad przy hamowaniu silnikiem i jakos samo przestalo-bledu nie wywala

*krzywa zawieche wykluczam zupelnie, krzywe kola nie. da sie tym jezdzic i czuje sie jak bym mial turbodziury. jesli nie wciskam pedalu w podloge do 4k obr przyspiesza rowno i plynnie, ale zawsze przy 4k dostaje kopa i zaczyna szybciej sie wkrecac do konca. caly wykres oddaje dokladna charakterystyke ktora odczuwalem w czasie jazdy. przy dynamicznym przspieszaniu czuc dolek przy 3500. od 4k zaczyna sie zbierac, aby delikatnie zdechnac w zakresie 5200-5600 i pozniej ciagnie do samego odciecia.

o 1.4:
to jest seria(zero jakis filtrow i tlumikow) ze zwezka a tamta corsa?

*jesi chodzi o ten 60konny pik to zgadzam sie i tak samo zareagowalismy przy hamowaniu.



jednak najlepszy byl pan ktory powiedzial z silnik to mam na wymarciu i ze tam pewnie jest smola,a nie olej :)23 ksiazka serwisowa pokazuje regularne zmiany, ja tez zmieniam co rok olej bo przebiegu nie wyrabiam. zmierze jeszcze cisnienie w cylindrach, ale nie sadze zeby cos mialo byc nie teges.

jako 'ciekawostke' powiem ze przed nami mierzylo sie clio 1.4 16v i z obiecanych w fabryce 98KM wyszlo 96
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
yuri1986
Świeżak
Posty: 96
Rejestracja: 19 lut 2009, o 21:57
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: yuri1986 »

to i ja dodam coś od siebie,
test 1 na gazie,
reszta na benzynie, wsadzony tylko stożek, powoli się do mantzela przygotowuje i do przelotowego wydechu


http://img15.imageshack.us/img15/6/corsa.png
Zafira B Z19DTL :) 2005 r. Dpf Free
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Posty: 5655
Rejestracja: 30 lis 2003, o 22:27
Imię: Marcin
Lokalizacja: EBE-Bełchatów
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: Porszak »

ales odkopal...

masz wtrysk czy instalke II gen?
moc calkiem ladna. mozliwe ze to przez ten stozek. moment chyba w normie. widze ze wykresy moje i majak poznikaly i trzeba uaktualnic hehe
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
yuri1986
Świeżak
Posty: 96
Rejestracja: 19 lut 2009, o 21:57
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: yuri1986 »

lepiej odkopac niz nowy zakladac :p
sekwencja :) muszę jechać na regulacje jej bo coś się rabie ostatnio instalacja.

mantzela skończę jakoś w tym lub na początku przyszłego miesiąca i założę :)
Zafira B Z19DTL :) 2005 r. Dpf Free
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Posty: 4912
Rejestracja: 25 kwie 2004, o 17:33
Imię: Michał
Lokalizacja: Wrocław/Ziemia Obiecana
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: -=m&m=- »

uakualnij yuri swoj profil bo nie masz lokalizacji wpisanej ...

z czego wynikaja coraz to bardziej rosnace wartosci wraz z kolejnymi hamowaniami ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Posty: 5655
Rejestracja: 30 lis 2003, o 22:27
Imię: Marcin
Lokalizacja: EBE-Bełchatów
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: Porszak »

-=m&m=- pisze: z czego wynikaja coraz to bardziej rosnace wartosci wraz z kolejnymi hamowaniami ?
robili oklady z suchego lodu :lol: . dla mnie to dziwne jest, bo raczej powinno byc odwrotnie
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
yuri1986
Świeżak
Posty: 96
Rejestracja: 19 lut 2009, o 21:57
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: yuri1986 »

pierwszy przejazd był na gazie robiony dlatego 82 koniki,
następne już na benzynie szczerze to nie wiem czemu tak wszyło bo w trakcie hamowania nic nie było przy nim grzebane.
Zafira B Z19DTL :) 2005 r. Dpf Free
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1988
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Lokalizacja: Łódź
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: ja37 »

Ktoś jeszcze sie pochwali?
Ja już kosiarki nie mam , nie hamowałem, ale 5 skrzyń biegów mi zmieliła było super :)
Co tydzień zmiana skrzyni haha.

Pochwalę się astrą, ale wynik będzie raczej przeciętny, może 400KM :)
Awatar użytkownika
raf02
Nowy
Posty: 214
Rejestracja: 1 sty 2014, o 00:00
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: Saab B204 Turbo
Lokalizacja: Radzyń Podl.
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: raf02 »

Jak dobrze pójdzie to w połowie tego roku a może i wcześniej też się pochwalę wykresem mojej Corsy B, liczę na ponad 200 koni :wink: :cool:
Corsa B & Saab | 2.0 Turbo projekt
Alm
Użytkownik Premium
Posty: 66
Rejestracja: 24 sie 2014, o 15:56
Lokalizacja: Lbn
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: Alm »

Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Posty: 5655
Rejestracja: 30 lis 2003, o 22:27
Imię: Marcin
Lokalizacja: EBE-Bełchatów
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: Porszak »

Widzisz Grzesiu? mówisz, masz.

Alm, to zdrowa seria czy po jakims drobnym modzie?
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Alm
Użytkownik Premium
Posty: 66
Rejestracja: 24 sie 2014, o 15:56
Lokalizacja: Lbn
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: Alm »

Xe zaturbione na wiosnę finalne strojenie powinno koło 280 wypluć.
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1988
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Lokalizacja: Łódź
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: ja37 »

Fajnie, że sie dzieje :)
Ja na razie mam na głowie efke taty do zrobienia, Kasi astrę H tez trzeba dopilnować, bo coś świszczy i cholera wie co.....
Moje zostaje na szary koniec, czyli znów zmiana turbiny, a turbo zdjęte na reklamacje.
Alm
Użytkownik Premium
Posty: 66
Rejestracja: 24 sie 2014, o 15:56
Lokalizacja: Lbn
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: Alm »

Podobno corsy nie ma już pod blokiem. Nie wiesz czy poszła w świat ?
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1988
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Lokalizacja: Łódź
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: ja37 »

Nie ma pod blokiem.
Widziana po drugiej stronie ulicy na drugim osiedlu.
Pewnie wynajmowali mieszkanko, a teraz poszli na swoje.
Kontaktu nie mam.
Skrzyń na zapas też nie mam :)
Awatar użytkownika
raf02
Nowy
Posty: 214
Rejestracja: 1 sty 2014, o 00:00
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: Saab B204 Turbo
Lokalizacja: Radzyń Podl.
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: raf02 »

SUKCES! Moja legitymuje się już mocą:
225KM 347Nm ​:smile: :grin: Jedzie to teraz znakomicie :smile:
Obrazek
Corsa B & Saab | 2.0 Turbo projekt
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1988
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Lokalizacja: Łódź
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: ja37 »

Gratki :"":

Uważaj na skrzynie, bo będą sie sypać jak u mnie.
Gazem operuj z wyższych obrotów, to tak szybko nie popsujesz :)
Awatar użytkownika
raf02
Nowy
Posty: 214
Rejestracja: 1 sty 2014, o 00:00
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: Saab B204 Turbo
Lokalizacja: Radzyń Podl.
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: raf02 »

ja37 pisze: 11 wrz 2021, o 04:45 Gratki :"":

Uważaj na skrzynie, bo będą sie sypać jak u mnie.
Gazem operuj z wyższych obrotów, to tak szybko nie popsujesz :)
Wiem właśnie z Twojego doświadczenia żeby uważać :grin: mam nadzieję że trochę pożyje, a jak padnie do przynajmniej wsadzę coś dłuższego bo przy 200 już i obrotomierz się kończy :P
Corsa B & Saab | 2.0 Turbo projekt
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1988
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Lokalizacja: Łódź
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: ja37 »

F18 się kończyła na 230, to masz teraz jakąś mega krótką.

Kurde, te skrzynie to jakaś masakra, kosiarka zmieliła z 5 skrzyń, a tam raptem 360Nm było.....
M32 już ma dość, znów wymiana ......
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Posty: 5655
Rejestracja: 30 lis 2003, o 22:27
Imię: Marcin
Lokalizacja: EBE-Bełchatów
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: Porszak »

trzeba F40 zapakować :grin:

Zobacz w projekcie Wow'a jaką miał skrzynie, może znjadziesz tam info.

Fajny wynik, zadowolony jestes jak to wstaje? turbo seria - sorki jeśłi pisałeś a nie doczytałem.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1988
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Lokalizacja: Łódź
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Sie shamowalismy...

Post autor: ja37 »

turbo wstaje około 3000 na razie, hybryda jest.
Muszę się wreszcie na strojenie wybrać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Łódzkie”