m.in do Regusa pytanko... (o fele)

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
Adam_x
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

m.in do Regusa pytanko... (o fele)

Post autor: Adam_x »

Siema!
Regus chciałem ciebie zapytać jak ci się jeździ na 16" i jakie masz oponki.
Objechałem ostatnio kilka sklepów z felgami i wszyscy odradzają mi zakładania szesnastek- mówią że będzie za bardzo biło i nie wytrzymam... przyznam qrde że trochę mi namieszali w głowie (chodzi o 16" przy oponie 195/45)

z góry thx :-?
regus
Świeżak
Kontakt:

Post autor: regus »

ja mam oponki 215/40 i nic mi nie bije no chyba ze jade w 4 osoby i to jeszcze w bagazniq cos mam to wtedy dopiero
bede zakladal oponki 195/40 bo chce zeby mi sie rozciagnelo
jedyna "przeroobka" ktoora zrobilem to bylo tykrecenie kilkoo sroobek ktoore trzymaja plastiki nad kolami tylnimi bo te srooby zabardzo wystawaly i mi oponki troche porypaly jak w 4 osoby jechalem z wawy ale teraz jest wszysko oko i nic nie obciera
koopooj 16 nie sloochaj loodzi dooza felga = ladna felga
ja prawdopodobnie bede w roodnikach w sobote wiec jesli bedziesz to sam sobie sprawdzisz jak sie jezdzi na 16
regus CTM#089
corsa C 1.2
regus
Świeżak
Kontakt:

a jeszcze co do sklepoow to oni moga Ci powiedziec jedynie to co maja napisane w tabelach bo prawdopodobnie to nigdy nie jezdzili tym autem na takiej feldze
regus CTM#089
corsa C 1.2
Adam_x
Nowy
Kontakt:

regus- duża dziękówa dla ciebie! :-D
Speeddemon
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Speeddemon »

Kumpel jezdzi Mondeo na 17 i nic mu nie bije.Za to jak sie trzyma autko na drodze...
Feliks
Nowy

Post autor: Feliks »

regus ty te fele masz na zwykłych amorkach czy wlożyłeś twardsze?
regus1
Świeżak
Kontakt:

Post autor: regus1 »

amorki sa orginalne tylko sprezynki h&r :D
regus CTM#089
corsa C 1.2
REN
Weteran
Kontakt:

Post autor: REN »

adam powinienes mi to pytanie zadac bo ja mam felgi 7" x 16" i oponki 195/45R16 :P i powiem tak ze sie jezdzi dobrze po za myszkowaniem w koleinach
c20mboT
Adam_x
Nowy
Kontakt:

Dokładnie Ren... wybacz że ciebie pominąłem. :lol:
Spece od opon z zakładu wulkanizacji powiadają że na szesnastkach z profilem 45 strasznie telepie no i że taki zestaw nie wytrzyma za długo na naszych drogach. A jak im powiedziałem że do mojej furki fabrycznie przewidziane są 13calowe balony to już wogóle zabronili wymiany na szesnastki.
Pozatym całym zamulaniem zastanawiam się jaki wpływ mają ponadwymiarowe koła na zużycie podzespołów samochodu...ble ble ble :-?
REN
Weteran
Kontakt:

Post autor: REN »

poniewaz ja mam twardy zawias to nie odczulem roznicy w "telepaniu" przy zmianie opon 175/65R14 na 195/45R16

co do wytrzymalosci felg na polskich drogach to tu sie nie wypowiem bo za krotko jeszcze na nich smigam ale narazie jestem dobrej mysli, najwyzej podniose cisnienie w oponach
c20mboT
Basista
Swój
Kontakt:

Post autor: Basista »

ja mam z przodu narazie 195/45/15 i narazie nie narzekam no moze poza koleonami w których cza autka pilnowac ale pozatym jest ok tylko ze to 15 a nie 16 wiec nie wiem czy jest jakas rużnica poza wielkościa
Obrazek
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Opel/Corsa/7258" onclick="window.open(this.href);return false;
lezo
Świeżak
Kontakt:

fele

Post autor: lezo »

Noooooooo witam!

Nareszcie się udało, miełem dziwne problemy z rejestracją, a forum czytam chiba już 2 miechy. :-?

Mam Corse B od niedawna (1.4i 96r), myślę nad felami i także chciałbym 16" i także odradzają... nie wiem co myśleć i co wybrać. Podobają mi się felce od Astry Coupe, takie kanty. Nie wiecie czy są szesnastki i czy do dostania po lepszych pieniądzach?

pozdrawiam
lezo
Opel Corsa B Atlanta 1.4i happy user
CTM# 138
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

ja tez sie przymierzam do 16 tylko nie wiem czy to dobry pomysl... jakas szprycha morze .. do sorsy b co wy na to ?
Adam_x
Nowy
Kontakt:

16" w corsie wygląda pięknie- duże jest piękne :-D
Ale biorąc pod uwagę stan naszych dróg- odradzam!
Chyba że będą to O.Z. z wyższej półki albo np BBS - generalnie powinny byc bardzo twarde. Znajomy ma w VW Polo 15"(profil opony50) Alessio Monza i systematycznie co sezon oddaje je na prostowanie. Po 2 latach użytkowania ww feli nie da sie już wyprostować tak by wróciły do stanu w jakim były w dniu zakupu. A co dopiero będzie działo się z szesnastkami (niższy profil opony)???

Można też ratować się znacznie podwyższając ciśnienie w oponach.
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

panowie mam do lykniecia borbety to sa raczej twarde fele, 7,5 na 16 i 9 na 16 zoponami 205 40 16, co wy na to ??? ile to wartuje w uzywce ? w stanie bdb... zebym nie przeplacil ???
regus
Świeżak
Kontakt:

9 cali tyl laleczka jak ladna fela i niedrogo to ja bym na twoim miejscu bral a ja caly czas jezdze na swoich 16 i jest pieknie ja polecam 16
regus CTM#089
corsa C 1.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”