montaż oświetlenia wnętrza

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
UcHO
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

montaż oświetlenia wnętrza

Post autor: UcHO »

Czy ktoś mógłbym mi pomóc, otóż sprawa wygląda tak:
chcę zamontować neonik w samochodzi tak aby zapalał się i gasił w momencie zamykania i otwierania drzwi. Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć gdzie mam się podpiąć, bądź powie gdzie mam się podłaczyć. Czekam na podpowiedź bądź schemat elektryki. Dzięki z gOOry :-D
- beny -
Nowy
Kontakt:

Post autor: - beny - »

Skoro chcesz zeby to dzialalo jak lampka oswietlenia wnetrza (wl/wyl z otwarciem drzwi) to musisz sie podpiac pod istniejace wylaczniki drzwiowe. Problem w tym, ze neonik moze pobierac sporo pradu wiec zalecalbym zastosowac przekaznik do zalaczania tegoz neonu - jakis taki np. do swiatel lub ogrzewania szyby (moze byc wersja do 126p - kupisz za grosze).
Wpinasz sie w kabelek od wylacznika (namierzysz go gdzies pod oslona z lewej strony na dole - ta ktora obijasz lewa noga) i laczysz go w obwod cewki przekaznika, musisz tez doprowadzic plus do tej cewki i do stykow roboczych (w miare gruby tzn. 1-1,5mm2). W momencie otwarcia drzwi cewka zewrze styki robocze i masz napiecie o sporej obciazalnosci pradowej, pod ktore mozesz podpiac neonek. Drugi kabelek - masowy - laczysz gdzies z nadwoziem i gra. Ot i cala filozofia... proste nie :oko:
Beny CTM #081
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

- beny -:
Viele Danke :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”