Przyciemnione Szyby

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
ymel
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Przyciemnione Szyby

Post autor: ymel »

Cały cza zastanawiam się jak to jest z tym ATESTEM na przyciemnione
szyby. Ja mam wszystkie przyciemnione, ale atest ma na tylnią szybę
bo ją dawałem robić w jakiejś firmie, 2 tylnie boczne są bez atestu,
a 2 przednie gdy okleejałem przyklejiłem pod folię taką małą nalepkę
ale czy to jest atest, czy tylko numer na który wystawia się atest ????? :zakrecony:
Fillip
Swój
Kontakt:

Post autor: Fillip »

Z tym atestem to jest pogmatwana sprawa.
Teoretycznie kodeks mowi ze kierowca musi miec niczym nieograniczone pole widzenia na 90 stopnii w lewo i tyle samo w prawo. Z tego wynika ze tylnia i tylnie boczne moga byc nawet czarna farba pomalowane i policja niema prawa sie przypieprzyc. Z kolei przednia szyba i przednie boczne moga byc tylko przyciemnione w 30 procentach. Moj kumpel ostatnio tez przyciemnial wszystkie szyby oprocz przedniej i dostal numer na szyby a dodatkowo ksiazeczke ktora ponoc ma wozic razem z dowodem rejestracyjnym. To jest niby atest. Ale dla mnie cos jest nie tak poniewaz ma duzo bardziej przyciemnione niz te usawowe 30%. Kolesie co to robili powiedzieli ze policja jesli ma ta ksiazeczke moze mu "skoczyc".
W polsce tylko w Instytucie szkla i ceramiki w krakowie moga sprawdzic przepuszczalnosc promieni swietlnych no ale jesli trafi sie na policjanta pojeba to roznie byc moze :):)
Fillip---->C T M #157
Wcześniej---------->>>Opel Corsa B 1.4i
Obecnie------------>>>Seat Leon 1.9 TDI
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

No właśnie.Jak na razie to chyba nigdy do końca nie został roztrzygnięty ten temat.
Brat mojej dziewczyny jest policjantem i mi tłumaczył że jest mniej więcej tak jak Fillip napisał.Tyle że te wszystkie atesty które dostajesz to są na folie a nie na przyciemnione szyby.Te atesty możesz wsadzić sobie w d...
A atest na szyby możesz uzyskać tylko w Instytucie szkla i ceramiki w Krakowie.Z tego co słyszałem to też nie wiadomo czy dostaniesz.
A jeśli trafisz na upierdliwą PAŁE to nawet jak bedziesz miał przyciemnione szybki tylnie-boczne to Ci zabierze dowód albo każe zrywać.
Pamiętaj najlepiej rozmawiać delikatnie i grzecznie z tymi Pajacami to wtedy może nie bedzie żadnych konsekwencji,bedziesz dalej jeździł z przyciemnionymi szybami.
U mnie w Białymstoku raczej nie czepiają się do szyb ale nie ma na to zasady.( Policjant też człowiek "albo ch.j")
Adam_x
Nowy
Kontakt:

Post autor: Adam_x »

wiecie co?! jak coś to ja też mogę komuś taką książeczkę druknąć hehehe
za drobną opłatą- klubowicze ze zniżką :oko: :grin: :lol: :oko:

Ta książeczka to beton wg mnie :D
Di gustibus non disputandum est!

Moje autko:
http://www.pbase.com/lexluger/v40
Budzio
Swój
Kontakt:

Post autor: Budzio »

Powiedzcie mi jak to jest z przyciemnianiem samemu tzn w chacie jak to wyglada jakosciowo i jak to najlepiej zrobic i jakiej foli urzyc
:0
..::CTM#117::..
Fillip
Swój
Kontakt:

Post autor: Fillip »

Szwagier z tymi tylami to sie nie zgodze. Pala nie ma prawa dojebac sie o tyl, no chyba ze z zazdrosci ze w radiowozie takiego czegos sobie nie moze zrobic :grin: :grin: : albo, ze zona go rzucila.
Zwroc uwage na takie uniaczki vany. One tez maja przeciemnione tylnie szyby tyle ze firmowo. Ale niestety co ch..j to ch..j. Na to my nic nie poradzimy.

Pozdrawiam :-D
Fillip---->C T M #157
Wcześniej---------->>>Opel Corsa B 1.4i
Obecnie------------>>>Seat Leon 1.9 TDI
Adam_x
Nowy
Kontakt:

Post autor: Adam_x »

samochody typu Van to inna para kaoszy (homologacje mają i nikt sie nie przyczepi nawet do blachy zamiast szyby)
Di gustibus non disputandum est!

Moje autko:
http://www.pbase.com/lexluger/v40
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

Tak Adam_X ma racje.Vany mają homologacje.A jak natrafisz na wredną Pałę to Ci nic nie pomoże.Jak nie szyby,to coś innego znajdzie.Zresztą już kiedyś post był na temat tych Niebieskich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”