Świece i filtr powietrza

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie A.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YAQB
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Świece i filtr powietrza

Post autor: YAQB »

Witam !

Ponoc od tych elementow zaczyna sie przygode z tuningiem ... U mnie to raczej sprawa zainstnialej potrzeby wymiany tych elementow ;-) ale tak czy siak wychodzi na to, ze to bedzie jedna z pierwszych "modyfikacji". Pierwsza to koncowy ULTER, ktorego odbieram w czwartek - zobaczymy jak bedzie sie spisywac ;-)))

A teraz do rzeczy:

Czytalem troche o walorach wymiany w/w "seryjnych" elementow na bardziej "wyczynowe". Chcialbym Was zapytac jak to wyglada w praktyce. Czy i co warto zalozyc do Corsy (1.2 16V) jesli chodzi o filtr (wkladka, nie stozek) oraz swiece tak aby ta zmiana dala jakikolwiek efekt (doczytalem sie, ze kucy to nie daje, ale poprawie ogolna kulture pracy).

P.S. Przy okazji jesli ktos zna jakies adresy miejsc gdzie mozna nabyc te elementy, w dobrej cenie to oczywiscie slicznie dziekuje.

P.S.2. Wlasnie korzystajac z takiej rekomendacji wybralem sie na ulice Domaniewska 34a gdzie zamowilem wydech ULTER-a, otrzymujac dodatkowy rabat - polecam ;) (chociaz jeszcze go nieodebralem, ale zakladam, ze wszystko pojdzie gladko hehe)

Pozdrawiam
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

stozek tylko jak bedzie pozadnie zalozony z zimnym dolotem, to przynajmniej walory sluchowe sie poprawia, natomiast swiece zmien wtedy jak bedzie sie seria konczyla, np. na ngk polecam.
Awatar użytkownika
YAQB
Weteran
Kontakt:

Wlasnie dlatego napisalem od razu w swoim poscie, ze chodzi mi o wkladke a nie stozek. Tak przy okazji - czy po wymianie obydwoch elementow mozna sie spodziewac jakiejkowiek zmiany (na +) jesli chodzi o dynamike samochodu? Nie spodziewam sie cudow, ale czy jest szansa na "cokolwiek" ;-) bo w cencach sie jeszcze nie rozeznawalem, ale podejrzewam, ze "sportowo" (hehe) wyjdzie drozej - stad pytanie ;-))

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: Hayabusa »

u mnie nadszeł czas na wymiane świec. Na giełdzie za NGK V-Line życzą sobie 15 zł od sztuki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
Awatar użytkownika
YAQB
Weteran
Kontakt:

Prawdopodobnie za tydzien pojade do Slomczyna i przy okazji wycieczki kupie takie swieczki. Tylko teraz mam pytanie. Czy musza one miec jakies charakterystyczne parametry (jakie?)? Bo jak sie wejdzie do jakiegos sklepu i-netowego to tam nalezy podac dokladnie jaki samochod, silnik etc. Wiec stad moje pytanie - bo na gieldzie to nie wiem czy sprzedawca tak sie bedzie orientowac, ze do Corsy B 1.2 16V to takie a nie siakie swiece ... (no poza tym, ze NGK ;)

Pozdrawiam
mmike
Świeżak
Kontakt:

Post autor: mmike »

Do cors B produkowanych po '97 (min. z silnikiem 1.2 16V) pasuje swieczki NGK z serii V-LINE oznaczone N0 23 , BKR 5 EK . Wiem napewno, gdyz sam takie kupowalem do swojego corsolota 1.0 12v i w katalogu dla pozostalych modeli byly podane te same.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”