Znowu zawieszeniowe dylematy KYB czy Sachs

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
danrok
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Znowu zawieszeniowe dylematy KYB czy Sachs

Post autor: danrok »

Założyłem z tyłu Kayaby Excel-G (to te co kiedyś sprzedawali je w kolorze pomarańczowym) i przyszła teraz pora na przód.
Założyć te same (nówki) na przód czy kombinować z Advantage markosa (używane)?
Sprężyny mam standardowe a chcę głównie pozbyć się "łódki bols" na zakrętach i utwardzić trochę całość. Nie chcę tylko efektu stukania i kopania po kręgosłupie na nierównościach.
Co radzicie? Czy ktoś zna różnicę w pracy tych dwóch amorów?
Pozdrawiam
Niewyrośnięta naturystyczna Corsa 1.0 12v
Corstek
Nowy
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Corstek »

Mam z tylu jakies kyb gazowe i z przodu sach adv, wydaje sie ze tyl jest twardszy(chociaz nie sadze zeby kyb z tyly to te excel G-a i ile wogole takie kosztuja) Sachsy napewno nie utwardza za dobrze, u mnie jest troche lodki, a sa nawet sprezyny nizsze.
gonzo
Nowy

Post autor: gonzo »

napewno nie sachs polecam kayaby jak chcesz aby fura sie trzymała na winklach to kayaby i nie bedziesz miał trzepania chociaż to kwestia przyzwyczajenia sie
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

mial ktos mozliwosc pojezdzenia na komplecie sachsa z malkontentow? nie sadze. ja jezdzilem i bylo bardzo dobrze.
teraz mam spaxa, bo sprezyny eibacha byly za twarde do tamtych amortyzatorow. amortyzatory pompowaly bez sensu, a nie tlumily odbicie sprezyn. pojezdzijcie prosze na dobrych kompletach zawiesenia a potem mowcie, ze cos dziala dobrze, albo zle. ja jestem zdania, ze ani sachs ani kyb nie nadaje sie do obnizanego zawieszenia. moze jestem juz skrzywiony przez spaxa...

utwardzanie samochodu to bilstein, koni, spax i eibach. reszta to zamienniki serii na ciut lepsze. including sachs.
Obrazek
gonzo
Nowy

hmm najpierw w corsie miałem sachsa advantage i jak dla mnie to sprawowały sie jak seryjne no moze ciutke lepiej potem poszedł weitec kompletny i to bylo zawieszenie !! ...ale na krakowskie dziury za twarde chociarz mnie to nie pszeszkadzało i jak dla mnie to mogło by byc jeszcze twardsze :D teraz na golfie mam kayaby i jest super o stokroc lepiej niz sachs natomiast miększe niz wietec. Co do spaxa i innych firm ktore wymieniłes to owszem nie ma co porownywac ,ale mowimy o innym przediale sachs lub kayaba
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

sachs jak seria dzialal? a napewno advantage?
Obrazek
Corstek
Nowy
Kontakt:

CIUT lepsza seria
gonzo
Nowy

dokładnie ciut lepsza seria
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

najwyrazniej jezdzilismy na innych amortyzatorach... seria to amortyzator, ktory nie tlumi prawie wcale.
advantage tlumi dobrze.
a z reszta.. mi tam wszystko jedno. jezdze na spaxie.
Obrazek
danrok
Świeżak

Nie ... no panowie .. Pół roku temu na podobny temat wszyscy pisali że Advantage jest super, sprawdzony i nic innego nikt nie podawał.
Teraz że tylko KYB .... no zdecydujcie się.
Jeżdziłem z Markosem na Advantage i żadnej łódki na winklach nie było. Super stabilnie, jedno co mnie nie bawiło to kopanie w kręgosłup jak się wjechało na niskie poprzeczne pojedyncze nierówności. Nie wiem jakie miał wtedy sprężyny.
A co do seryjnych amorów to nie wszystkie są takie same. Od nowości jeżdziłem 2 corsami (matki i równolegle moją, silniki te same tylko wypas inny) i miałem pecha bo w mojej od nowości była łódka a w drugiej w normie.
Chyba jednak najpierw sprawdzę ceny przed wyborem bo nie ukrywam że jest to dosyć istotne ;-))))
Corstek
Nowy
Kontakt:

danrok pisze:Nie ... no panowie .. Pół roku temu na podobny temat wszyscy pisali że Advantage jest super, sprawdzony i nic innego nikt nie podawał.
Teraz że tylko KYB .... no zdecydujcie się.
Ze swoich doswiadczen wydawalo mi sie ze kyb z tylu sa troche twrdzsze od adv z przodu(ale nie moglem tego ustalic czy mi sie wydaje czy co?) i tu u was w sumie utwierdzilem sie w tym przekonaniu(moze mi sie jednaj nie wydawalo)
Jeżdziłem z Markosem na Advantage i żadnej łódki na winklach nie było. Super stabilnie, jedno co mnie nie bawiło to kopanie w kręgosłup jak się wjechało na niskie poprzeczne pojedyncze nierówności. Nie wiem jakie miał wtedy sprężyny.
To pewnie przez stabilizator, bo u mnie na sachach i ostatnio na krotszych sprezynach caly czas za bardzo sie przechyla chociaz mniej
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

stabilizatora eibacha wtedy nie bylo. kompletna seria plus sachs advantage przod i tyl. bylo ok. a dzisiaj powiercilem troche bude i zalozylem tylna rozporke :grin:
Obrazek
danrok
Świeżak

Założyłem advantage z przodu a z tyłu kayaby excel-g. KYB są dużo twardsze - potwierdzam. Teraz kolej na stabilizator..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”