Przyciemnione szyby - wymiana
-
Foxaro
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Przyciemnione szyby - wymiana
Mam problem z szybami w corsie B.tzn mam w garazu przyciemnione piecowo szyby przednie ale nie wiem jak mam wyciagnac stare i zamontowac nowe?prosze o rade bo sam nie dam rady.

-
dMk
- Świeżak
- Kontakt:
Najlepiej jedz z tym do kogos kto sie tym zajmuje, zaplacisz niewielkie pieniadze, a bedziesz mial elegancko zrobione.
Pozatym jak popsuje cos, to bedzie na niego
Zwlaszcza przednia szyba jest najbardziej narazona na uszkodzenia przy montazu i demontazu.
Przy niewlasciwym jej zamontowaniu, jest narazona na zwiekszony nacisk,
co moze spowodowac petniecie, a to juz jest niemile
Dlatego radze, jedz do fachowaca
Pozatym jak popsuje cos, to bedzie na niego
Zwlaszcza przednia szyba jest najbardziej narazona na uszkodzenia przy montazu i demontazu.
Przy niewlasciwym jej zamontowaniu, jest narazona na zwiekszony nacisk,
co moze spowodowac petniecie, a to juz jest niemile
Dlatego radze, jedz do fachowaca
Corsa A GT 14NV
- kamiloooo
- Post Mistrz
- Imię: Kamil
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Re: Szyby
jak jeszcze tego nie robiles to lepiej daj zarobic mechaniorom w jakims zakladzie (duzo nie powinni wziasc) a powinni zrobic to profesjonalnieFoxaro pisze:Mam problem z szybami w corsie B.tzn mam w garazu przyciemnione piecowo szyby przednie ale nie wiem jak mam wyciagnac stare i zamontowac nowe?prosze o rade bo sam nie dam rady.![]()

-
Foxaro
- Nowy
- Kontakt:
dzieki
DZIEKI wam wszysktkim
U mnie w miescie przechodzi przyciemnianie folia . i to bez zadnych pytan czy jest atest czy nie bo kumpel mial obawy ale przeszlo be z niczego

-
qomo
- Post Mistrz
- Kontakt:
Re: dzieki
Foxaro pisze:DZIEKI wam wszysktkim![]()
U mnie w miescie przechodzi przyciemnianie folia . i to bez zadnych pytan czy jest atest czy nie bo kumpel mial obawy ale przeszlo be z niczego
![]()
ale wyjedziesz gdzies dalej i uzyja miernika przepuszczlnosci i dupa...
corsa A & Audi S3

-
Pirr
- Świeżak
- Kontakt:
Dokładnie jak qumo mówi a jak będziesz chciał pojechać za granice tam na wszystko trzeba mieć atest i jak cie zatrzymają panowie policianci to co będziesz sie tłumaczył, że u ciebie w mieście i folia przechodziqomo pisze:Foxaro pisze:DZIEKI wam wszysktkim![]()
![]()
ale wyjedziesz gdzies dalej i uzyja miernika przepuszczlnosci i dupa...
1.0 12v
-
kozzi
- Weteran
- Imię: Marcin
nie muszą go używać i tak mogą zabrać dowódqomo pisze:ale wyjedziesz gdzies dalej i uzyja miernika przepuszczlnosci i dupa...
bez różnicy muszą się mieścić w odpowiednich przedziałach przepustowościpirat pisze:albo ja zle rozumiem, albo kolega chce wsadzic wszyby przyciemniane piecowo a nie folia? a te chyba mozna....
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
- kamiloooo
- Post Mistrz
- Kontakt:
w niemczechna przyklad trzeba miec na wszystko atest (TUV) bo to ladnie jest wpisywane w dowod... a wpolsce nie ma takich rzeczy wiec raczej panowie policjanci zagranczni nie moga nic zrobic...Pirr pisze:Dokładnie jak qumo mówi a jak będziesz chciał pojechać za granice tam na wszystko trzeba mieć atest i jak cie zatrzymają panowie policianci to co będziesz sie tłumaczył, że u ciebie w mieście i folia przechodzi
a co do przepustowosci to przyciemnienie najasniejsza folia czyli taka ktorej praktycznie nie widac ze wogole jest, daje przeswit zgodny z przepsiami.....wszystkie nastepne sa juz niedopuszczalne

- czester 1
- Weteran
- Kontakt:
właśnie jak to jest zagranicą dokładnie, bo szykuje mi się wyjazd i nie wiem czego się moge spodziewać?kamiloooo pisze: w niemczechna przyklad trzeba miec na wszystko atest (TUV) bo to ladnie jest wpisywane w dowod... a wpolsce nie ma takich rzeczy wiec raczej panowie policjanci zagranczni nie moga nic zrobic...![]()
-
kozzi
- Weteran
mylisz się ponieważ w polsce trzeba mieć atest na folie w innym przypadku moga ci zabrać dowód, a to że nie jest to wpisane w dowód to nie oznacza że nie musisz posiadać takowego atestukamiloooo pisze:w niemczechna przyklad trzeba miec na wszystko atest (TUV) bo to ladnie jest wpisywane w dowod... a wpolsce nie ma takich rzeczy wiec raczej panowie policjanci zagranczni nie moga nic zrobic...Pirr pisze:Dokładnie jak qumo mówi a jak będziesz chciał pojechać za granice tam na wszystko trzeba mieć atest i jak cie zatrzymają panowie policianci to co będziesz sie tłumaczył, że u ciebie w mieście i folia przechodzi
i znowu się mylisz kolego przyciemnianie szyby nawet najaśniejszą folią nie zmieści się w normach obowiązujących w polsce, a tak dla przykładu podam że badałem u siebie przednia szybę i wyszło że mam 75,3% a dozwolone jest niemniej niż 75% także nie wiem czym było to spowodowane może wiekiem, a może była brudna trochę ciężko jest mi powiedziećkamiloooo pisze:a co do przepustowosci to przyciemnienie najasniejsza folia czyli taka ktorej praktycznie nie widac ze wogole jest, daje przeswit zgodny z przepsiami.....wszystkie nastepne sa juz niedopuszczalne
jakby było tak jak mówisz:
to można by uzyskać atest na przyciemnienie przednich bocznych szyb, a w polsce takowego atestu nikt ci nie wyda"przyciemnienie najasniejsza folia czyli taka ktorej praktycznie nie widac ze wogole jest, daje przeswit zgodny z przepsiami.....wszystkie nastepne sa juz"
-
kozzi
- Weteran
przekraczając granice danego państwa musisz się stotować do przepisów tam obowiązujących....................więc chyba nie muszę kończyćczester 1 pisze:właśnie jak to jest zagranicą dokładnie, bo szykuje mi się wyjazd i nie wiem czego się moge spodziewać?kamiloooo pisze: w niemczechna przyklad trzeba miec na wszystko atest (TUV) bo to ladnie jest wpisywane w dowod... a wpolsce nie ma takich rzeczy wiec raczej panowie policjanci zagranczni nie moga nic zrobic...![]()
- kamiloooo
- Post Mistrz
- Kontakt:
wiem ze trzeba posiadac atest bo taki mam..... tyle ze z tego co sie orientuje to jak policja sie uprze to moga i tak zabrac dowod (raz tak mialem) bo w przepisach jest napisane ze 180 stopni od siedzenia kierowcy nie moze byc przyciemnione....i nie pomoze atest zaden smieszny... nie bede sie ropzisywal na ten temat bo w kazdym miescie jest inaczej... ja mam wszystkie szyby od 2 lat przyciemnione i na szczescie mialem 1 raz problem z nimikozzi pisze: mylisz się ponieważ w polsce trzeba mieć atest na folie w innym przypadku moga ci zabrać dowód, a to że nie jest to wpisane w dowód to nie oznacza że nie musisz posiadać takowego atestu
nie wiem czy mowimy o takiej samej najjasniejszej bo koledze przyciemnili najjasniejsza i pryszedl odebrac samochod i nie bylo zadnej roznicy a oni powiedzieli ze to najjasniejsza foliakozzi pisze: i znowu się mylisz kolego przyciemnianie szyby nawet najaśniejszą folią nie zmieści się w normach obowiązujących w polsce, a tak dla przykładu podam że badałem u siebie przednia szybę i wyszło że mam 75,3% a dozwolone jest niemniej niż 75% także nie wiem czym było to spowodowane może wiekiem, a może była brudna trochę ciężko jest mi powiedzieć
dokaldnie tak jestkozzi pisze: jakby było tak jak mówisz:(...)
to można by uzyskać atest na przyciemnienie przednich bocznych szyb, a w polsce takowego atestu nikt ci nie wyda

-
kozzi
- Weteran
no nie wiem czy we wszystkich, trzeba by przejzeć przepisy kazdego krajuczester 1 pisze:to czyli we wszystkich krajach UE jest to zabronione czy może różnią się przepisy?
dokładnie tak jest w przpisach po 90st. w obydwu kierunkach, a to że każdy policjant interpretuje przepisy w swoją stronę to juz co innegokamiloooo pisze:wiem ze trzeba posiadac atest bo taki mam..... tyle ze z tego co sie orientuje to jak policja sie uprze to moga i tak zabrac dowod (raz tak mialem) bo w przepisach jest napisane ze 180 stopni od siedzenia kierowcy nie moze byc przyciemnione....i nie pomoze atest zaden smieszny... nie bede sie ropzisywal na ten temat bo w kazdym miescie jest inaczej... ja mam wszystkie szyby od 2 lat przyciemnione i na szczescie mialem 1 raz problem z nimikozzi pisze: mylisz się ponieważ w polsce trzeba mieć atest na folie w innym przypadku moga ci zabrać dowód, a to że nie jest to wpisane w dowód to nie oznacza że nie musisz posiadać takowego atestu![]()
ja mam od 4 lat i nigdy nie miałem zadnego problemu
uwierz mi nie ma w polsce takiej foli która miałaby atest z mozliwością na oklejanie szyb przednich bocznychkamiloooo pisze:nie wiem czy mowimy o takiej samej najjasniejszej bo koledze przyciemnili najjasniejsza i pryszedl odebrac samochod i nie bylo zadnej roznicy a oni powiedzieli ze to najjasniejsza foliakozzi pisze: i znowu się mylisz kolego przyciemnianie szyby nawet najaśniejszą folią nie zmieści się w normach obowiązujących w polsce, a tak dla przykładu podam że badałem u siebie przednia szybę i wyszło że mam 75,3% a dozwolone jest niemniej niż 75% także nie wiem czym było to spowodowane może wiekiem, a może była brudna trochę ciężko jest mi powiedzieć![]()
już napisałem kilka postów wyzej jesli jest to dozwolone w danym kraju to luz nic ci nie zrobiąkamiloooo pisze:co do tego czy w innych krajach mozna miec przyciemnione szyby czy nie...nie wiem... ale w niemczech jezdzi duo autek z szybkami takimi i mja to wbite w dowod....ale w polsce nie ma zadnego wbijania w dowod...i co wtedy...??![]()
bylem z tymi szybami w niemczech i nie bylo problemu
-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
Jak mówi kozzi : policjant interpretuje przepisy w swoją stronę ...
Stan techniczny pojazdu poruszającego się po drogach musi byc zgodny z Rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
jest taki art 96 par 1 pkt 5 KW i on w sumie to obejmuje. wg taryfikatora za szybki można dostać mk 50-200zł - to właśnie apropo art 96 ... itd.
wlepic mk można na podstawie tego też za pęknięte szyby nieprawidłowy stan ogumienia, "tuningowane" światła itd - ogólnie za stan techniczny pojazdu...
jakby co to kozzi mnie poprawi
Stan techniczny pojazdu poruszającego się po drogach musi byc zgodny z Rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
jest taki art 96 par 1 pkt 5 KW i on w sumie to obejmuje. wg taryfikatora za szybki można dostać mk 50-200zł - to właśnie apropo art 96 ... itd.
wlepic mk można na podstawie tego też za pęknięte szyby nieprawidłowy stan ogumienia, "tuningowane" światła itd - ogólnie za stan techniczny pojazdu...
-
kozzi
- Weteran
czasami tak jest ale generalnie to trzeba się trzymać "jednej" wersjiKurbat pisze:Jak mówi kozzi : policjant interpretuje przepisy w swoją stronę ...![]()
od 30 do 500zł.Kurbat pisze:jest taki art 96 par 1 pkt 5 KW i on w sumie to obejmuje. wg taryfikatora za szybki można dostać mk 50-200zł - to właśnie apropo art 96 ... itd.
he he już się robi za to wszystko co napisałeś wyzej to mozna dowód stracić równieżKurbat pisze:wlepic mk można na podstawie tego też za pęknięte szyby nieprawidłowy stan ogumienia, "tuningowane" światła itd - ogólnie za stan techniczny pojazdu...
ps: o mkk, przyciemnianych szybkach, itp. pisałem troche więc pewnie jest gdzieś w archiwum
-
Foxaro
- Nowy
- Kontakt:
hmm
Dzieki Wszytstkim o wypowiadanie sie.
Tylko ja miałem pytanie dotyczace wyciagniecia i wsadzenia z powrotem szyb a temat zmienil sie.Rozebralem cale poszycie i wszytskie plastiki odkrecilem ale dalej nie mam pojecia jak wyjac szybe??na dole jest zamocowana do szyny za pomoca nitow i nie weim co dalej....moze ktos juz to robil?Z gory DZIEKI
-
Foxaro
- Nowy
- Kontakt:
koniec problemu
Dzieki
Juz po sprawie zawiozlem autko do znajomego mechanika i wymienij szyby jest Git.Jeszcze raz Wszystkim Dzieks i Pozdro

- pirat
- Forum Master
- Imię: Paweł
- Kontakt:
Re: koniec problemu
a teraz pokazuj fotkiFoxaro pisze:Dzieki![]()
Juz po sprawie zawiozlem autko do znajomego mechanika i wymienij szyby jest Git.Jeszcze raz Wszystkim Dzieks i Pozdro
![]()
EDIT:
Foxaro przysłał takie fotki:

-
Budzio
- Swój
- Kontakt:
Chyba nie! bo na oznaczeniach szyb jest ze maja przepuszczalnosc 30% a tyle wynosi u nas granica dopuszczalnosci. Wiec zadnejk folii nie moznakamiloooo pisze:
a co do przepustowosci to przyciemnienie najasniejsza folia czyli taka ktorej praktycznie nie widac ze wogole jest, daje przeswit zgodny z przepsiami.....wszystkie nastepne sa juz niedopuszczalne
..::CTM#117::..
- czester 1
- Weteran
- Kontakt:
70% to jest przepuszczalnoscBudzio pisze: Hyba nie na oznaczeniach szyb jest ze maja przepuszczalnosc 30% a tyle wynosi u nas granica dopuszczalnosci
-
Budzio
- Swój
- Kontakt:
dobra czyli 30% to jest nieprzepuszczalnoscczester 1 pisze:70% to jest przepuszczalnoscBudzio pisze: Chyba nie! bo na oznaczeniach szyb jest ze maja przepuszczalnosc 30% a tyle wynosi u nas granica dopuszczalnosci
..::CTM#117::..