Stuka podczas ruszania i hamowania

Wszystkie informacje o elementach układu napędowego i skrzyniach biegów montowanych w Corsie A.
ODPOWIEDZ
AquaVentura
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Stuka podczas ruszania i hamowania

Post autor: AquaVentura »

Kolejny problem - podczas ruszania o hamowania oraz skretu w lewo mam takie gluche chrobotanie z przodu od strony kierowcy... wymienilem wszystkie gumki na wahaczu, srodkowa poduszke silnika - wpakowalem w sumie 250 zeta i nic dalej to samo... nie wiem juz sam i zaden spec nie potrafi mi na 100 % powiedziec co to jest... mozecie cos poradzic ??

czy moze to być przegub lub łozysko mcPersona ??? moze kto smial cos podobnego....
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

Jeśli takie "cykanie" to przegób... Jeśli chrobotanie jak gdyby coś ci się tarło ale wszystko jest ok... to masz to co u mnie... czyli nie wiadomo co... Najprawdopodobniej luzy gdzieś na zwrotnicy. Ja dokręciłem dobrze stabilizator(u ciebie go nie bedzie) i jest ciut lepiej. Chyba trzeba bedzie jechac do warsztatu zeby nam corsy troche wytrzesli. Moze wtedy wyjdzie gdzie jest luz... Ja obstawiam zwrotnice albo gumy na wachaczu. Jak rozwiaze to w koncu to dam znac :-D
Może znów corsa...
AquaVentura
Świeżak

Stabilzator mam... to dziwna corsa taka przejsciowa (the last V8 97 rok hehe - porazka swoja droga)... nie pomyslalem zeby go dokrecic moze faktycznie to.... gumy na wahaczu powymieniane (250 zl w plecy i nic :().... dam znac co to bylo jak uda mi sie zrobic bo nie moge juz z tym jezdzic :bardzozly:
Corstek
Nowy
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Corstek »

Moze sie tak zdazyc (podejzewam, ze bardzo zadko, ale jest to mozliwe, bo ja tak mialem) mianowicie przy skrecaniu w prawu, mialem cos takiego, troche przy chamowaniu i na wyzszych obrotach. Chrobotalo starsznie, bylem prawie pewny, ze to przegub, a okazalo sie

ze, to tlumik byl troche przekoszony w lewa strone i na zakrecie stykal sie z podwoziem i powodowal ten dziwny chalas przypominajacy na maksa chrobotanie.
B x14sz
PETERS
Swój

Post autor: PETERS »

Ale przegub ma taki charakterystyczny dzwięk, pozatym jak ruszasz przy skręconych kołach to ktoś może posłuchać czy to przegub czy nie.Tylko raczej przy ruszaniu na prostych kołach i hamowaniu niepowinien się nabijać więc albo jest juz strasznie wyrobiony albo to nie to.
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Budzio
Swój
Kontakt:

Post autor: Budzio »

Corstek pisze:Moze sie tak zdazyc (podejzewam, ze bardzo zadko, ale jest to mozliwe, bo ja tak mialem) mianowicie przy skrecaniu w prawu, mialem cos takiego, troche przy chamowaniu i na wyzszych obrotach. Chrobotalo starsznie, bylem prawie pewny, ze to przegub, a okazalo sie

ze, to tlumik byl troche przekoszony w lewa strone i na zakrecie stykal sie z podwoziem i powodowal ten dziwny chalas przypominajacy na maksa chrobotanie.
Heh he mialem identyko :-D Koszt naprawy 500 zl. Bo myslalem ze to maglownica poszla bo wczesniej miala drobne wycieki :grin: :grin:
..::CTM#117::..
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Jakim cudem to ma byc tlumik skoro to chrobocze w lewym przedniim kole przy skrecaniu w prawo???
Może znów corsa...
Budzio
Swój
Kontakt:

Post autor: Budzio »

nie wiem mowie ci jak bylo i tyle :P dokladnie to nie byl tlumik tylko rura kawalak za kolektorem. a stalo sie tak ze jak cofalem to opacznie uderzylem koncowym w wysoki krawerznik i wbilem caly wydech jakgdyby do srodka, w sensie przesunolem
..::CTM#117::..
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Dziwne... A dałbym sobie głowe uciac ze u mnie to cos w kole sie dzieje... bo mam to praktycznie od poczatku przygody z corsa a wydech juz zmienialem...
Może znów corsa...
Awatar użytkownika
sasiadwroc
Nowy
Kontakt:

Post autor: sasiadwroc »

A ja Wam powiem, ze mialem to samo....chrobotalo... wymienilem poduszki pod silnikiem, pod Mc Personem, tuleje.... i dalej chrobotało.... miałem juz zrywać deskę....
A wiecie co sie okazało ??? Luz na listwie w przekładni kierowniczej. Przenosi tak dzwięk, ze człowieka trafia....
Wymieniłem przekładnie i jest git :))) :grin:
Drobny cwaniak ;)
AquaVentura
Świeżak

sasiadwroc pisze:A ja Wam powiem, ze mialem to samo....chrobotalo... wymienilem poduszki pod silnikiem, pod Mc Personem, tuleje.... i dalej chrobotało.... miałem juz zrywać deskę....
A wiecie co sie okazało ??? Luz na listwie w przekładni kierowniczej. Przenosi tak dzwięk, ze człowieka trafia....

Jaki to koszt z czesciami ? Jest tu moz ektos z okolic Wroclawia lub samego Wrocka kto by to tanio zrobil :)
Awatar użytkownika
sasiadwroc
Nowy
Kontakt:

Jaki to koszt z czesciami ? Jest tu moz ektos z okolic Wroclawia lub samego Wrocka kto by to tanio zrobil :)[/quote]

Na wjeździe do Wrocka od strony Poznania jest serwis Opel z używanymi częściami. Tam za używaną przekładnię (bez wspomagania) i montaż zapłacisz 400 pln. Nowa przekładnia kosztuje 1000pln plus montaż.
Drobny cwaniak ;)
Kurbat
Weteran
Kontakt:

Post autor: Kurbat »

sasiadwroc pisze:A ja Wam powiem, ze mialem to samo....chrobotalo... wymienilem poduszki pod silnikiem, pod Mc Personem, tuleje.... i dalej chrobotało.... miałem juz zrywać deskę....
sorki, ale na jakiej listwie?mi sie coś tłucze jakby w układzie kierowniczym i ASO nie potrafi tego naprawic a mnie już... @#$%^&* bierze :bardzozly:
Awatar użytkownika
sasiadwroc
Nowy
Kontakt:

sorki, ale na jakiej listwie?mi sie coś tłucze jakby w układzie kierowniczym i ASO nie potrafi tego naprawic a mnie już... @#$%^&* bierze :bardzozly:[/quote]

nie bede sie wymądrzał bo szczegółów technicznych nie znam, mechaniorem nigdy nie byłem :-p w kazdym bądź razie jakbym Ci to opisał po swojemu, chodzi tu o luz na listwie z zębami w przekładni kierowniczej. Wymieniłem przekładnię i było ok. To podobno typowe dla Cors w pewynch latach. Wcale mnie to nie pocieszyło, oj nie. :(
Wiem jak to potrafi irytować. Ja wymieniłem wszystko co mogłoby stukać a na końcu przekładnię. Ale teraz ten dzwięk rozpoznam wszędzie i zawsze :-x
Miałem ochotę wywalić całą deskę !!! Dobrze, że mnie powstrzymali ;-)
Drobny cwaniak ;)
AquaVentura
Świeżak

Na wjeździe do Wrocka od strony Poznania jest serwis Opel z używanymi częściami. Tam za używaną przekładnię (bez wspomagania) i montaż zapłacisz 400 pln. Nowa przekładnia kosztuje 1000pln plus montaż.[/quote]

A daloby rade baedziej sprecyzowac, masz moze do nich telefon ? z ta cena przekladni chyba przesada, na allegro wodze ze maja regenerowane jak nowki za nie wiecej niz 100 zl.

CZY PO WYMIANIE musiales ustawiac zbieznosc kol ??
Awatar użytkownika
sasiadwroc
Nowy
Kontakt:

A daloby rade baedziej sprecyzowac, masz moze do nich telefon ? z ta cena przekladni chyba przesada, na allegro wodze ze maja regenerowane jak nowki za nie wiecej niz 100 zl.

CZY PO WYMIANIE musiales ustawiac zbieznosc kol ??[/quote]

Gdy bedziesz wjeżdzał do Wrocka to po prawej stronie w takim dole mieści się zakład. Bedziesz widział reklamy, logo Opla (na budynku też go nasmarowali). Przede wszystkim odradzam Ci regenerowane przekładnie. To rozwiązanie na krótką metę. Za 400 pln kolesie zamontują Ci przekładnię i sprawdzą ją. Jeśli bedzie cos nie tak to ja wymienią. Z tego co pamiętam dają jakąś też rękojmię.
Drugi zakład z podobnymi cenami (ale za to wiem, że na 100% dają rekojmię na wykonane prace) jest w zaraz za Koroną na pierwszych światłach w Mirkowie (po lewej stronie). Aaaa i pytałem w sklepie.... nowa przekładnia ta za 1000 pln to nie jest nawret oryginał. Coś tanio panie .... :(
Drobny cwaniak ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”