5-ty bieg w Corsie
-
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
5-ty bieg w Corsie
Witam,
Czy piąty bieg w Corsie z '92 r z silnikiem 1,2 powinien wchodzić poprzez wcześniejsze wciśnięcie dźwigni zmiany biegów (tak jak przy wstecznym)? Czy mam coś nie tak?
Czy piąty bieg w Corsie z '92 r z silnikiem 1,2 powinien wchodzić poprzez wcześniejsze wciśnięcie dźwigni zmiany biegów (tak jak przy wstecznym)? Czy mam coś nie tak?
-
- Świeżak
5-tkę mam na pewno słychać to po spadających obrotach silnika na tym biegu. Natomiast dłuższy czas myślałem, że nie mam piątego biegu. Bo nie wchodził. Na drążku też jest narysowane 5 biegów (ale tłumaczyłem sobie, że to o niczym nie świadczy. Z tego co piszecie to 5-tka powinna wchodzić normalnie a nie tak jak u mnie (tłumaczyłem to sobie, że wszystko można wymyśleć nawet tak kretyńsko włączany piąty bieg).
-
- Nowy
- Kontakt:
Głupota ! Mam Corse przed liftingiem i mam skrzynie 5 biegowąPETERS pisze:Ale musiał by mieć skrzynię nie seryjną bo wersje po liftingu miały 5ke.
Np. ja mam 1.2 po lifcie i mam 5ke a corsa 1.4 przed liftem ma skrzynię 4ke.
Opel Corsa A 1.2 S :::.55 KM.::: ::: 5 DzwiowY LanS edit by pedr0s :::
I co z tego że mały, skoro może dostarczyć nam naprawdę sporo radości!
I co z tego że mały, skoro może dostarczyć nam naprawdę sporo radości!
-
- Swój
Właśnie niewiem na czym polega regulacja. Wiem tylko tyle, że to dosyć licha robota. Raz mi kolega opowiadał, że tam jest taki "łącznik" z tworzywa sztucznego (coś w rodzaju krzyżaka czy jakoś tak), który łączy drążek od lewarka z mechanizmem skrzyni, tylko jemu się to wypracowało i wogóle miał problemy z włączaniem biegów. To można sprawdzić przekręcając drążkiem i patrzeć czy jest luz na tym łączniku - tylko on miał wersję 4biegi przed liftem, ale wydaje mi się że w nowszych jest to samo rozwiązanie.
Corsa A 1.2i 93r.