Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Już teraz oficjalnie mogę powiedzieć co nieco o moim nowym nabytku.
C20XE - 2.0i 16V z Opla Calibry, rok '95, przebieg 80tkm
Kosztowało mnie to mnóstwo wyrzeczeń, ale spełniłem choć jedno ze swoich marzeń. Miałem trochę kłopotów ze znalezieniem takich części jak koło zamachowe i pasowe do napędu alternatora i wspomagania, ale z pomocą przyszli koledzy z Calibra Team
13.05.2002 zaczynam wielką zabawę z przekładaniem silnika. Już doczekać się nie mogę...
No teoretycznie ma 150PS, lecz właściciel twierdzi, że chip był robiony w V-techu. Okaże się po wizycie na hamowni. W sprawach przekładki będę informował Was na bierząco.
Rav
Ja mam tylko jedno pytanie - ile ? Ile kosztowala cie ta zabaweczka, o ktorej marze ? Chociaz ostatnio zastopowalem i zostawilem temat bo pojawil sie pomysl silniczka 2.0 z koncowka "LE"
Mafia uczy, Mafia radzi, Mafia nigdy cie nie zdradzi
Silniczek kosztował mnie 1500. Kupiłem go od Rafiego z Calibra Team. On właśnie zapodał sobie C20LET no i ten stał mu się zbyteczny. Cena jest bardzo dobra myślę. Za LET'a Rafi dał 5000 z montażem. To już trochę kasy jest. W ten sposób podwoiłbym wartość mojej niuni Ale kto wie, może kiedyś X30XE?
Rav
No to moje gratulacje Rav - rozmawialem swego czasu z Rafim na temat tego silniczka, ale takie a nie inne powody spowodowaly, ze teraz jest on u ciebie
Szkoda, ze mi sie nie udalo, ale ciesze sie z twojego szczescia
Mafia uczy, Mafia radzi, Mafia nigdy cie nie zdradzi
Moje szczęście jest waszym szczęciem ludziska Dobrze że zostało w rodzinie Miałem założyć go po 13 maja, ale nie dam rady. Na Toruń przyjadę jeszcze na poczciwym 1.8i Za to w lipcu będzie się działo oj będzie.
Rav
Bez większego przerabiania to i C20XE (2.0i 16V) zapodasz. Koszta? Strasznie różne. Koszt silnika od 1500PLN w górę. Montaż? Ja daję 500PLN z osadzeniem silnika i podłączeniem elektroniki. Trochę drobiazgów muszę wymienić (koło pasowe, koło zamachowe, kpl. sprzęgło). W Corsie nie powinno być dużo więcej problemów. (chyba )
Rav
Basista kiedys był wątek o pakowaniu silników do Corsy ale go chyba wcieło. Mniejsza o to. W każdym razie tam był adres niemieckiej strony na której jakiś niemiecki tuner robił przeszczepy silników do Corsy. Była podana cena i inne rzeczy. W kązdym razie największe i najmocniejsze co się mieści to 2.0 16V Turbo od Calibry i jedyne 204PS na wyjsciu. Później to już tylko skrzydła po bokach i mamy Corsolot
Może kiedyś znajdzie się odważny który wpakuje X25XE do Corsy
Dla motywacji ta oto fotka:
Ten właśnie silnik (2.5i V6 24V 170PS) w Skodzie. Kto będzie lepszy?
Akurat tak sie złożyło że z AC przyznano mi ok 2000tyś złotych.
Chętnie wstawiłbym sobie motor 2.0 ale gdzie, jak, skąd wziąść taki silnik no i jak go potem zarejestrować. Gdyby ktoś mi pomógł to kto wie.......
Sam silnik za tę kwote to kupisz, ale skrzynia, układ wydechowy to raczej w Corsiawce też będziesz musiał zmienić a zgrać to ze sobą :0 :0 . Chyba najłatwiej i naj taniej byłoby zwieść z niemiec cały komplet z jakiejś rozbitej Corsy, to mogłoby to wyjść trochę taniej a o pomoc w szukaniu lub informacje można poprosić kolegów z http://www.corsa-b.de (są tam takie autka) lub angielskiej strony która ostatnio coś podupadła http://www.corsasport.co.uk . Na stronach tunerów opla też coś znajdziesz.
na tej stronce http://www.corsa-b.de jest opis powerbox'a mantzela...ale ja ni w zab nie znam niemieckiego
moze ktos z was zna? pomoooocy !
bo ciekawi mnie ta opcja
byla juz kiedys o tym mowa, ale watek chyba zniknal... swoja droga juz i ja jestem troche madrzejszy po tym czasie i tez wiem wiecej.
1. 2kzl to nie jest tak duzo, zeby zrobic przekladke silnika... zwlaszcza jesli ma to byc 2,0 16v. kupa rzeczy tam wchodzi... ale swoja droga nie jest to, az tak straszna operacja jak myslalem kiedys.
2. ostatnio gdzies zauwazylem, ze ktos z forum do clio wsadzal 2,0 16v i zamknal sie w kwocie 5kzl, co uwazam za bardzo przyzwoita cene!!!
3. jesli chodzi o rejestracje to dwa litry mozna zarejestrowac tylko jako SAM. rozne juz slyszalem opinie o tej procedurze, ale podobno da sie to zrobic placac za rozszerzony przeglad i byc moze (nie jestem pewien) jechac na ten wlasnie przeglad do pimot'u, albo its'u.
4. jesli bedziesz sie rozgladal za przekladka silnika to raportuj tutaj... jestem bardzo ciekaw czego sie dowiesz, bo ja sam tak po troszku zblizam sie do mysli, zeby przelozyc silnik i sobie go fajniusio zrobic... ba! nawet moja Girl sie po trosze do tego przychyla, bo razem z silnikiem chce wsadzic klime... ja swoje boje z silnikiem bardzo powolutku rozpoczynam, ale za wczesnie by o czyms konkretnie mowic...
tak wiec... czekam na rozwoj watku i TRZYMAM KCIUKI za Rav'a - bardzo mi sie Twoj patent podoba!!!