Zaślepianie EGR

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
leśnik
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Zaślepianie EGR

Post autor: leśnik »

Przeglądałem ostatnio forum pod kątem zaślepianie EGRa i zdania są podzielone , jedni są za , inni przeciwni ale znalazłem aukcje na allegro :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53938796 .

OPEL produkuje zaślepkę zaworu więc dopuszcza pracę silnika bez niego , i tu nasuwa mi się pytanie czy po wyjęciu zaworu spaliny będą dostawać się do cylindów w całym zakresie obrotów i czy nie będą w ogóle ?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2005, o 10:50 przez leśnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Zaślepianie EGR

Post autor: -=m&m=- »

leśnik pisze:Przeglądałem ostatnio forum pod kątem zaślepianie EGRa i zdania są podzielone , jedni są za , inni przeciwni ale znalazłem aukcje na allegro :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53938796 .

Jeżeli OPEL produkuje zaślepkę zaworu czyli dopuszcza pracę silnika bez niego , i tu nasuwa mi się pytanie czy po wyjęciu zaworu spaliny będą dostawać się do cylindów w całym zakresie obrotów i czy nie będą w ogóle ?
nie bardzo rozumiem ten post ale wydaje mi się, że opel nie przewiduje pracy silnika bez zaworu lecz z "zakrytym" zaworem dzieki czemu nie wyskakuje check, a tak z czystej ciekawości to czym sa poparte zdania przeciw "zakryciu" zaworu ??
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

lepszym i tańszym rozwiązaniem jest zrobić z blachy aluminiowej (1,5-2mm) podkładkę/zaślepkę pod zawór, bo ta zaślepka raczej uniemożliwi zamocowanie zaworu (no może na dłuższych śrubach). zawór musi pozostać podpięty do instalacji aby nie wywalało błędów.

za zaślepieniem :
- jak się go zaślepi, to raczej nie padnie i można zaoszczędzić ;)
- gdy jest puszcza w wydech trochę spalin (jak dobrze pamiętam to maksymalnie 3 % może podlegać recylkulacji i to tylko na wysokich obrotach) co:
-- podgrzewa temp.
-- trochę syfu też tendy leci
- różnie to twierdzą, że coś daje, że nic (nie odczułem żadnej różnicy)

za zostawieniem:
- obniża toksyczność spalin
- obniża temperaturę spalania!
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
CyberHome
Świeżak

Post autor: CyberHome »

Z tego co mi wiadomo z lektury w sieci:

1. Wzrośnie Ci nieznacznie spalanie (co na zdrowy rozum jest nielogiczne ale tak niestety jest)

2. Silnik bedzie bardziej elastyczny w zakresie srednich obrotow

Generalnie taka zaślepka to chyba dobry pomysł, gorzej na przeglądzie - tlenki azotu podskoczą... Jak zaślepiać to z możliwością odślepienia :)
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

z tego co mi wiadomo to działa to tylko podczas "statycznej jazdy" a przy przyspieszaniu i tak nie recyrkuluje :lol:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
leśnik
Świeżak
Kontakt:

Post autor: leśnik »

Oto co znalazłem na temat EGR ( exhaust gas recirculation ) w książce " Silniki Samochodowe " 1988 r.

" Skutecznym sposobem zmniejszenia emisji tlenków azotu jest zastosowanie recyrkulacji spalin, czyli doprowadzenie pewnej ilości spalin, spełniających rolę balastu cieplnego obniżającego szczytowe temperatury spalania , do cylindrów silnika wraz ze świeżym ładunkiem.

...

- na ogól stopień recyrkulacji nie przekracza 15 %. Uzyskuje się przy tym zmniejszenie emisji tlenków azotu w przybliżeniu o połowę .

...

Zastąpienie części ładunku cylindra spalinami musi spowodować w przybliżeniu proporcjonalne do stopnia recyrkulacji zmniejszennie mocy silnika. Dlatego też recyrkulacja jest stosowana jedynie przy małych i średnich obciążeniach ( do ok. 60...70 % obciążenia max ). Przy większych obciążeniach silnika przepływ spalin do kolektora dolotowego ulega przerwaniu. "
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”