Złomowanie

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
ODPOWIEDZ
leśnik
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Złomowanie

Post autor: leśnik »

Mam pytanie odnośnie złomowania pojazdów.

Może ktoś się orientuje jak wygląda ta kwestia.

Konkretnie mam zamiar kupić rozbitka zarejestrowanego w Polsce ( bez oc ) następnie wygrzebać z niego co się da. A ponieważ reszta nie będzie mi potrzebna nasuwają mi się pytania :

1.czy jeżeli nic nie zgłoszę w wydziale komunikacji jest szansa że ktoś się dopatrzy nieprawidłowości ?

2.czy raczej powinienem go zezłomować i z kwitkiem ze złomowiska udać się do wydz.kom. i tam go wyrejestrować ?

3.czy da się uniknąć wykupienia oc gdybym od razu złomował ?
Awatar użytkownika
YAQB
Weteran
Kontakt:

Re: Złomowanie

Post autor: YAQB »

leśnik pisze:1.czy jeżeli nic nie zgłoszę w wydziale komunikacji jest szansa że ktoś się dopatrzy nieprawidłowości ?
W jakim sensie nic nie zglosisz? Rozumiem, ze podpiszecie umowe kupna - sprzedazy? Jesli tak to masz 30 dni na przerejestrowanie i w tym dniu musisz wykupic OK. Jesli nie podpisujecie umowy to teoretycznie Ty niczym sie nie musisz martwic, bo samochod nie jest na CIebie, ale chyba sprzedajacy nie odda Ci samochodu bez podpisania stosownych dokumentow ...
leśnik pisze:2.czy raczej powinienem go zezłomować i z kwitkiem ze złomowiska udać się do wydz.kom. i tam go wyrejestrować ?
Poniewaz ostatnio sie dowieadywalem w tym temacie to sie wypowiem. Jesli nie zezlomujesz to ciazy na Tobie obowiazek placenia OC (czy zaplacisz to jest juz inna sprawa, ale obowiazek jest). O ile dobrze pamietam na zlomowisku teoretycznie wystarczy zezlomowac sama karoserie wraz z tabliczna z numerami, wiec wydlubujesz co sie da reszte oddajesz. Dodam, ze zlomowanie moze sie odbyc tylko na zlomowiskach wyznaczonych przez (chyba) wojewode.

Ogolnie to co zlomujesz jest Ci zabierane (czyt. nie da sie zezlomowac samochodu tylko "na papierze" czyli zatrzymac sobie i samochod i papier o jego zlomowaniu)

Jak masz juz papier no to wydzial i finito.
leśnik pisze:3.czy da się uniknąć wykupienia oc gdybym od razu złomował ?
OC musisz zaplacic w momecie rejestracji. Mozesz sprobowac dogadac sie, zeby operacje zlomowania przeprowadzila osoba od ktorej kupujesz. Natomiast jak to wyglada, jesli juz podpiszesz umowe to nei wiem...

Jesli sie w ktoryms momencie myle to niech mnie ktos poprawi, bo ja sie ostatnio dowiadywalem o kwestie zlomowania, ale nie zrealizowalem tego w praktyce, wiec moze jeszcze jakies kwiatki sa po drodze (przez telefon z pania urzedniczka szlo ladnie pieknie, ale wiadomo jak to bywa ...)
CTM #204
Homiczek
Świeżak

Post autor: Homiczek »

I jeszcze coś było, że jak złomujesz całe auto to za darmo.
A jak zdekompletowane to trzeba coś zapłacić.
Tak słyszałem
VECTRA A 1.7 TD '93 :) Słaby ale jeździ :)
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Imię: Daniel
Model auta: Corsa B
Kontakt:

Post autor: D12 »

Wybierz to co Ci potrzebne jest, reszte potnij i na złom wywieź, troche grosza przytulisz :) Ja tak zrobiłem z moim pierwszym autem :) hehe
STOP Pijanym kierowcom
Awatar użytkownika
YAQB
Weteran
Kontakt:

Post autor: YAQB »

D12 pisze:Wybierz to co Ci potrzebne jest, reszte potnij i na złom wywieź, troche grosza przytulisz :) Ja tak zrobiłem z moim pierwszym autem :) hehe
Jak samochod jest nie zarejestrowany to owszem, ze tak najlepiej. Jesli ma rejestracje to albo oddajesz bude na zlom albo swiadomie nie placisz obowiazkowego OC - Wasz wybor :D
CTM #204
leśnik
Świeżak
Kontakt:

Post autor: leśnik »

Byłem na kilku złomowiskach i okazało się że zmieniła się ustawa i kwit o zezłomowaniu mogą wystawiać tylko wybrane przez wojewodę punkty niekoniecznie w naszej miejscowości.
Drugą nowością jest to że samochód ma być kompletny w przeciwnym razie musimy zapłacić za każdy brakujący kilogram ok 20 złotych .

No ale ustawa ustawą a jak się dobrze poszuka to można załatwić wszystko :oko:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”