Wymiana pierścieni
-
dago
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Wymiana pierścieni
Witam
Czy 400pln za wymianę to dużo czy mało, moje pierścienie uszczelki olej itp mechanika sama robocizna?
Czy 400pln za wymianę to dużo czy mało, moje pierścienie uszczelki olej itp mechanika sama robocizna?
C14SE
- YAQB
- Weteran
- Kontakt:
Re: Wymiana pierścieni
Ja dzisiaj rozdrazniony jestem, wiec moze dlatego, ale nie bardzo umiem odczytac to Twoje pytanie ....dago pisze:Witam
CTM #204
-
gejzer6
- Swój
- Kontakt:
YAQB tu chyba chodzi o cene robociznyYAQB pisze:Ja dzisiaj rozdrazniony jestem, wiec moze dlatego, ale nie bardzo umiem odczytac to Twoje pytanie ....dago pisze:Witam
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
zadzwoń do aso i spytaj sie ile oni biorą i wtedy będziesz miał już skale do porównaniadago pisze:Witam
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- YAQB
- Weteran
- Kontakt:
A co Ci to da? Jesli w Krakowie bedzie taniej to bedziesz tam jechal robic ? ... Z reszta i u Ciebie znajda sie tacy co powiedz, ze zrobia za 300 i za 600 a ile na koncu zaplacisz to tez moze byc inna bajka ...dago pisze:He he szkoda na telefon, chciałem się zorientować ile w innym mieście biorą za taka robote, i czy to okazyjna cena
CTM #204
-
PETERS
- Swój
Właśnie drogo coś - chyba z rozwiercaniem silnika to wtedy się zgodzę - bo wtedy trzeba silnik wyciągać. Przy samej wymianie pierścieni da się to zrobic "od dołu"sir_Dave pisze:fakt. Komplet pierscieni na tlok ok 54 plndago pisze:u ciebie trzy pierścienie mniej
Do tych 700 pln moze dojsc rozwiercanie...
Tylko wymiana samych pierścieni to trochę głupota bo zbytnio nic to nie daje,,,,
Corsa A 1.2i 93r.

-
sir_Dave
- Nowy
- Kontakt:
Mozna - w takim przypadku jak moj
Gore silnika mialem juz robiona pol roku temu po awarii rozrzadu - szlif gniazd zaworow, wymiana 5 zaworow i wszystkich uszczelniaczy i szlif pod uszczelke.
Zabraklo funduszy na wymiane pierscieni. Teraz okazuje sie ze zre litr oleju na 2 kkm wiec mysle o wymianie tychze.
Na marginesie - zna ktos sposob jak sprawdzic czy nieszczelnosc na cylindrach jest przez zawory czy przez tloki?? Ktos madry kiedys mi tlumaczyl ale zapomnialem
chodzilo o sprawdzanie cisnienia sprezania normalnie i powtornie z nalana odrobina nafty. Ktos moze mi wyjasnic o co tu moze chodzic ?
Gore silnika mialem juz robiona pol roku temu po awarii rozrzadu - szlif gniazd zaworow, wymiana 5 zaworow i wszystkich uszczelniaczy i szlif pod uszczelke.
Zabraklo funduszy na wymiane pierscieni. Teraz okazuje sie ze zre litr oleju na 2 kkm wiec mysle o wymianie tychze.
Na marginesie - zna ktos sposob jak sprawdzic czy nieszczelnosc na cylindrach jest przez zawory czy przez tloki?? Ktos madry kiedys mi tlumaczyl ale zapomnialem
chodzilo o sprawdzanie cisnienia sprezania normalnie i powtornie z nalana odrobina nafty. Ktos moze mi wyjasnic o co tu moze chodzic ?
corsa b 3d x10xe
- -=m&m=-
- Website Admin

- Kontakt:
jeśli chcesz konkretną odpowiedź to prosze bardzosir_Dave pisze:jak zwykle 5 watkow bez konkretnej odpowiedzi![]()
U mnie pierscienie uszcelka olej + wymiana w x10xe = 700 pln u pana henia.
Rozumiem, że Twoja wypowiedź poparta jest praktyką, napisz mi proszę coś więcej bo z danych posiadanych przeze mnie wynika, że tylko w nielicznych autach można tego dokonać. Czyżby ten silnik był jednym z nielicznych ?Peters pisze: Przy samej wymianie pierścieni da się to zrobic "od dołu"
wpisz w google "próba olejowa" i znajdziesz już trochę informacji, ja tak zrobiłem i dowiedziałem się, że poprzez wlanie niewielkiej ilości oleju do cylindra uszczelneiniamy przestrzen wokół tłoka jeśli pierścienie są ok to nie powinno być sporej różnicy jeśli sa do dupy to powinien wyjść wzrost ciśnienia a jeśli nie wyjdzie to mogą być to zaworysir_Dave pisze:Na marginesie - zna ktos sposob jak sprawdzic czy nieszczelnosc na cylindrach jest przez zawory czy przez tloki?? Ktos madry kiedys mi tlumaczyl ale zapomnialem
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
PETERS
- Swój
-=m&m=- przecież puszczasz wał w dół (no co prawda trzeba sciągnąć koło zamachowe(co za tym idzie odsunąć skrzynię) i koło rozrządu) no ale da się to zrobić.Przecież w każdym silniku wał sciąga się "od dołu". Co do doświadczenia praktycznego to bawiłęm się silnikiem z jakiegoś Daewoo sądząc po wymiarach nexia albo espero - co prawda nie był on w aucie, ale tłoki wyciągałem dołem. W sumie i tak i tak, da się to zrobić, tylko trzeba patrzeć gdzie więcej roboty a gdzie taniej... bo sciągać głowicę co chwilę nie jest tak zdrowo dla niej.
Corsa A 1.2i 93r.

-
sir_Dave
- Nowy
- Kontakt:
Konkretna to : "mało, bo... ", lub "duzo, bo..."-=m&m=- pisze:jeśli chcesz konkretną odpowiedź to prosze bardzo (...)
Ogromne dzieki,troche tego szukalem. Niech Wam bog w lepszych jezdniach wynagrodzi-=m&m=- pisze:"próba olejowa"
A moze wymienisz te pierscienie ze mna jak sniegi stopnieja ??
corsa b 3d x10xe
- -=m&m=-
- Website Admin

- Kontakt:
PETERS pisze:-=m&m=- przecież puszczasz wał w dół
nie wiem czemu ale z Twojej wczesniejszej wypowiedzi wywnioskowałem, że chcesz to zrobić bez wyjmowania wału
mysle, że od kwietnia będe mieszkał we Wrocku więc kto wie ...sir_Dave pisze:A moze wymienisz te pierscienie ze mna jak sniegi stopnieja ??
-
PETERS
- Swój
Rozwiert to może za duże słowo. Chodzi o to, że zazwyczaj wymiana samych pierscieni nic niedaje - trzeba zrobić szlif. Bo przy wymianie samych pierscieni po kilku tys. one się ułożą i bedzie to samo. Ale kolegoa pisał, że górę niedawno robił, pozostało mu wymienić jeszcze pierścienie. Chociaż 3a było to robić za jedną robotą silnik był porozkręcany - było by szybciej i taniej. Niż teraz silnik świerzo po remoncie jeszcze raz rozkręcac.
Corsa A 1.2i 93r.