Dmucha zimnym powietrzem
-
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Dmucha zimnym powietrzem
Witam wszystkich.Jestem nowym użytkownikiem tego forum i na początek chciałbym zadać pyt. Jaka może być przyczyna że w aucie na rozgrzanym już silniku z nawiewów dmucha chłodnym powietrzem. Czy jest to wina nagrzewnicy czy czegoś innego-czy sam jakoś moge usunąć problem?z góry dzięki za odpowiedzi
-
- Świeżak
- Kontakt:
-
- Świeżak
- Kontakt:
- Hiv
- Weteran
- Kontakt:
Nie do konca bo z bocznych tez leci ciepelko na klatenebunefezer pisze:A jaką masz corse? W CA środkowymi nawiewami leci tylko i wyłącznie powietrze zimne niezależnie od nastawówCiepełko wali tylko bocznymi, na szybę i na nogi.

A srodkowe trzeba faktycznie zamykać na zime. Moja poprzednia corsa nie grzała za dobrze. Obecna za to ociepla szalenie!
Może znów corsa...
-
- Post Mistrz
- Kontakt:
kieeedeys bardzo dawno temu Flipero tym pisal - moze pomorze przeczyszczenie nagrzewnicy - jesli ktos jezdzi na owdzie to zbiera sie sf no i wiadomo jak to sie konczy - w nagrzewnicy mamy osad i to nieprzepuszcza ciepla z plynu na powietrze...
sproboujcie poczyscic nagrzewnice(przeplukac) u mnie w dosc duzym stoponiu pomoglo
sproboujcie poczyscic nagrzewnice(przeplukac) u mnie w dosc duzym stoponiu pomoglo
corsa A & Audi S3

-
- Świeżak
Mam szczegółowe pytanie: gdzie jest ta nagrzewnica? 
Pytanie może jest trochę głupawe, toteż zanim zdecydowałem się je zadać przejrzałem instrukcję do Corsy i znalazłem w niej schemat układu chłodzącego, niestety nic o nagrzewnicy tam nie napisali.
Mam jednak pewne podejrzenia a mianowicie: od tej grubej rury (chyba stalowego kawałka nie pamiętam) układu chłodzącego odchodzą dwa gumowe wężyki grubości ok. 3cm. biegną w stronę kabiny "wchodzą" w blachę dzielacą komorę silnika od kabiny a dalej to nie wiem bo nic nie widać.
Dobrze kombinuję? Chyba w miarę przejrzyście opisałem o co mi chodzi?
Niestety nie mogę zrobić zdjęcia.

Pytanie może jest trochę głupawe, toteż zanim zdecydowałem się je zadać przejrzałem instrukcję do Corsy i znalazłem w niej schemat układu chłodzącego, niestety nic o nagrzewnicy tam nie napisali.
Mam jednak pewne podejrzenia a mianowicie: od tej grubej rury (chyba stalowego kawałka nie pamiętam) układu chłodzącego odchodzą dwa gumowe wężyki grubości ok. 3cm. biegną w stronę kabiny "wchodzą" w blachę dzielacą komorę silnika od kabiny a dalej to nie wiem bo nic nie widać.
Dobrze kombinuję? Chyba w miarę przejrzyście opisałem o co mi chodzi?
Niestety nie mogę zrobić zdjęcia.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Z ta nagrzewnica mialem podobny problem,najgorsze jest to ze nie zwracalem na to uwagi bo jezdzilem tylko po miescie,ale jak sie wybralem w gory zima i nie mialem grzania to pierwsze co zrobilem to kombinowalem dlaczego, wymienilem nagrzewnice i teraz jest goraco w autku ;] a i jeszze jedno, oprucz nagrzewnicy szlak trafil chlodnice,zima to nie bylo widac,ale jak zaczelo sie robic goraco to wyszlo wszystko ( auto sie grzalo i nie moglem ostudzic
takze sprawdz przy okazji chlodnice
Pozdro

Pozdro
Jeśli wydaje ci się że masz rację , to masz rację tylko ci się wydaje.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Sprawdz sobie czy przewody do i z nagrzewnicy są ciepłe po rozgrzaniu auta, ja na podstawie corsy A mogę powiedzieć że też zaczeło mi dmuchać zimnym, myślałem że coś z nagrzewnicą a okazało się że urwał się kawałek plastikowego mocowania linki z pokrętła i pracowała ona z całym pancerzem nie otwierając przysłony, a na pokrętle odczuwało się jakby wszystko było ok. Mała modyfikacja i wszystko jest ok.
Opel Corsa A 1.2S Lifting 93'
Fiat 126p Lifting 92'
Fiat 126p Lifting 92'