Wysokość bloku silnika w 1.4 i 1.6
-
kozzi
- Weteran
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Wysokość bloku silnika w 1.4 i 1.6
Wie ktoś może jaka jest wysokość bloku w 1.4 i w 1.6 ? Była wogóle jakas róznica ?
Dzięki za info.
pozdr. kozzi
Dzięki za info.
pozdr. kozzi
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
-
kozzi
- Weteran
a przepraszam co ma skrzynia do bloku w tym wypadku??szajboos pisze:Bloki w small blockach chyba są takie same, no nie? W końcu skrzynie itp pasują zamiennie.
ale pierdolisz Panie, korby w 1.4 i 1.6 (8v oraz 16v) są takie same różnia się tłokiem (wysokością i średnicą) oraz wałem. Zresztą zamieszczałem na forum fotki i róznice między tłokami i wałem w 1.4 oraz 1.6.cursor pisze:Te bloki są identyczne, jeśli chodzi o wysokość. Jedynie czym się różnią to średnicą otworów na tłoki. Pojemność się zmienie przez średnice i skok tłoka, więc jak już czymś się różnią to korbami i/lub wykorbieniami.
A skąd wiesz że są identyczne?? mierzyłeś?? bardałeś organo-leptycznie?? bo mnie się wydaje że jest różnica 0,5mm. między nimi.
Panie między tuningiem, a tjuningiem jest ogromna różnica
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
a mnie sie wydaje, że ściągnałem blok o 0,5 mm bo tłoki w GMP nie zrównywały sie z powierzchnia kadłubaszajboos pisze: Bo mnie się wydaje, że 0,5 mm to błąd pomiaru!
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
w sporej części silników tłoki nie zrównają się z górną częścią bloku.
mając w ręku (lub zaglądając do kataogu np kolbenschmita) tłok od 1.4 i 1.6 możesz stwierdzić, czy będą różnice w wystawaniu tłoka.
po to kombinowali tak zmieniajac budowę tłoków (odległość krawędź-tuleja), że wysokość bloków niemal napewno jest identyczna.
mając w ręku (lub zaglądając do kataogu np kolbenschmita) tłok od 1.4 i 1.6 możesz stwierdzić, czy będą różnice w wystawaniu tłoka.
po to kombinowali tak zmieniajac budowę tłoków (odległość krawędź-tuleja), że wysokość bloków niemal napewno jest identyczna.
-
kozzi
- Weteran
nie wiem (a w zasadzie to niemam pewności) i dlatego pytam.szajboos pisze: P.S. Skoro wiesz lepiej to po co zakładałeś ten temat.
a tak wogóle Ty też nie wiesz więc po co się wpierdalasz między wódke, a zakąske?? i piszesz mi że "chyba są identyczne". Panie "chyba" robi wielką różnice
oraz
CURSOR sorry jak Cie obraziłem!!
poprostu musze to wiedzieć do poniedziałku, bo niechce mi się rozbierać całego dołu dwa razy.
zasugerowałem się tym co Mike robił i tyle, ale jak widać coś tam chyba pokręcił i pewnie dlatego wyszła kopresja rzędu 15 i małe buuumm
.......... dodam tak dla ciekawostki że w Fiatach SC i CC przy rozwiercie cylindrów trzeba blok splanowac własnie o 0,5mm bo niestety nie są identyczne (choc z zewnątrz są).
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
biorąc pod uwagę dłuzsze czasy otwarcia i zamknięcia zaworów to chyba słusznie zrobiłkozzi pisze: zasugerowałem się tym co Mike robił i tyle, ale jak widać coś tam chyba pokręcił i pewnie dlatego wyszła kopresja rzędu 15 i małe buuumm![]()
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
kozzi
- Weteran
jasne jasne tłumaczy się tylko winny-=m&m=- pisze:biorąc pod uwagę dłuzsze czasy otwarcia i zamknięcia zaworów to chyba słusznie zrobiłkozzi pisze: zasugerowałem się tym co Mike robił i tyle, ale jak widać coś tam chyba pokręcił i pewnie dlatego wyszła kopresja rzędu 15 i małe buuumm![]()
(kompresja była mierzona na oryginalnych wałkach) a jesli chodzi o wywianie uszczelki spod głowicy to przyczyna była zgoła inna
- cursor
- Nowy
- Kontakt:
Kozzi masz na myśli kompresje czy stopień sprężania? Bo jeśli kompresje to na ciepłym, jeśli silnik jest w bardzo dobrym stanie taką kompresje będzie mieć.
Łatwiej i taniej jest wykonać nowe tłoki i wał niż projektować nowy blok, i robić inny blok do dwóch silników.
Łatwiej i taniej jest wykonać nowe tłoki i wał niż projektować nowy blok, i robić inny blok do dwóch silników.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
Nikt tu nie chce robić nowego bloku - to przecież tylko taki większy szlif na nadwymiar 1.4mm i tylecursor pisze:Kozzi masz na myśli kompresje czy stopień sprężania? Bo jeśli kompresje to na ciepłym, jeśli silnik jest w bardzo dobrym stanie taką kompresje będzie mieć.
Jak kolega dotrzyma obietnicy to dzisiaj będziemy wiedzieć napewno (pisałem ci na gg o tym).
- cursor
- Nowy
- Kontakt:
Marcin nie chodziło mi o kozziego, ale o producenta. Jakby nie patrzyć koszty to jeden z priorytetów przy produkcji, dlatego producentowi taniej wyjdzie zrobić nowy wał i do niego tłoki niż robić od nowa silnik.
C14NZ to 13n rozwiercony. C16NZ wychodził już wcześniej.
P.S. taki mały OT, czy ktoś orientuje się czym różni się 1,5 z nexii od 1,6 w oplach? Wiem tylko, że 1,5 powstał na 1,6 oplowskim.
C14NZ to 13n rozwiercony. C16NZ wychodził już wcześniej.
P.S. taki mały OT, czy ktoś orientuje się czym różni się 1,5 z nexii od 1,6 w oplach? Wiem tylko, że 1,5 powstał na 1,6 oplowskim.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
-
kozzi
- Weteran
Panowie nic nie będe mierzył, oddałem gościowi do roboty i tyle mnie to obchodzi
ale ponieważ jestem ciekawy to chciałem to wiedzieć. Jak kolo zrobi tak zrobi i tak już zostanie. Skoro twiedzicie (a wierze że się znacie na tym) że niema absolutnie żadnych róznic więc zostawiam prawie serie jaką miałem w 1.4