Trzeszcząca skrzynia biegów corsa B GSi
- chuckyhc
- Nowy
- Imię: Chucky
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Trzeszcząca skrzynia biegów corsa B GSi
Koledzy ma taki problem:skrzynia trochę chrobocze na 2,3,4,5 biegu,przy lekkim przyspieszaniu. niedawno wymienilem w niej olej bo myslalem ze to moze kiepski olej lub niski jego stan.chwile byla jakby ciszej.teraz znowu trzeszczy. przy wymianie zauwazylem opilki na korku,wiec je wyczuscilem.dzisiaj sprawdzalem poziom oleju,jest ok, ale znowu pojawily sie wiorki.
podejzewam mechanizm roznicowy,ale prosze o jakies sugestie,co mozna z tym zrobic.
i jescze jedno:wg instrukcji w mojej corsiawce jest skrzynka f15/5 cr,czy ta z tigry jest identyczna,tylko wykrecam moja i wkrecam od tigry?
chyba bede musial pomyslec o jej wymianie lub jakims remoncie co nie?
podejzewam mechanizm roznicowy,ale prosze o jakies sugestie,co mozna z tym zrobic.
i jescze jedno:wg instrukcji w mojej corsiawce jest skrzynka f15/5 cr,czy ta z tigry jest identyczna,tylko wykrecam moja i wkrecam od tigry?
chyba bede musial pomyslec o jej wymianie lub jakims remoncie co nie?
Była Corsa B GSi C16XE prawie S1600
Jest Corsa C GSi Z18XE
PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!

- chuckyhc
- Nowy
- Kontakt:
Markos wiem ze w Oplu oleju nie trzeba zmieniac, ale zrobilem to profilaktycznie.
A ten odgłos to tak jakby coś po obudowie skrzyni szurało.jest taka możliwość że mechanizm ma luzy na łożyskach i się przemieszcza?
Geo ta skrzynie to nie ja zajechałem, nawet nie zdążyłem
Czyli każda Tigra ma taką skrzynie tak?
A ten odgłos to tak jakby coś po obudowie skrzyni szurało.jest taka możliwość że mechanizm ma luzy na łożyskach i się przemieszcza?
Geo ta skrzynie to nie ja zajechałem, nawet nie zdążyłem

Czyli każda Tigra ma taką skrzynie tak?
Jest Corsa C GSi Z18XE

- chuckyhc
- Nowy
- Kontakt:
czyli opilki to normalka.oka.moze ja tez troche jestem przewrazliwiony.jak komus powiem ze mi skrzynia cgrobocze to jadac ze mna pewnie nawet ni uslyszy tego.w sumie to nie jest to glosne,ale jednak cos trzeszcy z lekka.
w kwietniu chce pierwszy raz tym wystartowac, no i nie chcialbym zeby od razu sie skrzynka sypla.
a teraz moze troche OT:gdzies tam, cos tam wyczytalem ze mozna dosyc latwo skrocic skrzynie.jakies inne przelozenie glowne tak?czy moze ktos mi powiedziec jakie przelozenie i z jakiej skrzyni?
w kwietniu chce pierwszy raz tym wystartowac, no i nie chcialbym zeby od razu sie skrzynka sypla.
a teraz moze troche OT:gdzies tam, cos tam wyczytalem ze mozna dosyc latwo skrocic skrzynie.jakies inne przelozenie glowne tak?czy moze ktos mi powiedziec jakie przelozenie i z jakiej skrzyni?
Jest Corsa C GSi Z18XE

- chuckyhc
- Nowy
- Kontakt:
za luzna linka? markos czy mozesz mi to wytlumaczyc.bardzo bym prosil.
a i wcale nie biadole tylko pytam no.od tego jest to forum miedzy innymi no nie?
EDIT:znow cos zuwazylem (niezly detektyw ze mnie
),gdy mam wbity jakis bieg np 2 i jade z lekkim gazem i chwyce drazek zmiany biegow tak jakbym chcial jescze dalej niz dwojke wsadzic to wtedy przestaje cgrobotac.jak puszcze znowu mi swierszczy.
czy moze byc tak ze lozysko na walku glowny ma luz i gdy dociagam mechanizmem zmiany biegow to przestaje tam gdzies trzec?
EDIT:chopy curde nie wspomnieliscie ze od pewnego rocznika (przypuszczam ze od 1997)w corsach bylo elektroniczne sterowanie predkosciomierzem.ale jaja mialem jak przywiozlem skrzynke z 99 roku.
ale dalem rady.skrzynia chodzi jak narazie jak zloto
a i wcale nie biadole tylko pytam no.od tego jest to forum miedzy innymi no nie?
EDIT:znow cos zuwazylem (niezly detektyw ze mnie

czy moze byc tak ze lozysko na walku glowny ma luz i gdy dociagam mechanizmem zmiany biegow to przestaje tam gdzies trzec?
EDIT:chopy curde nie wspomnieliscie ze od pewnego rocznika (przypuszczam ze od 1997)w corsach bylo elektroniczne sterowanie predkosciomierzem.ale jaja mialem jak przywiozlem skrzynke z 99 roku.
ale dalem rady.skrzynia chodzi jak narazie jak zloto
Jest Corsa C GSi Z18XE