x14sz--->x16sz/x16szr

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kotlin
Swój
Imię: Rafał
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

x14sz--->x16sz/x16szr

Post autor: Kotlin »

Witam

Panowie obserwujac rynek zauwazylem ze bardzo tanio mozna zakupic silniki x16szr, a ze bede mial okazje kupic taki silnik praktycznie za polowe ceny to przyszedl mi do glowy pomysl na banalny Swap.

Silniki x16szr byly montowane w astrach I i II no i wlasnie maja one mocowanie silnika tam gdzie w corsie jest chyba pompa od wspomagania A lapa w mojej corsie jest z przodu, chyba to nie jest problem bo bloki sa te same wiec moze i sa otwory na mocowanie do corsy.

Sprawdzilem w epc i pompa moze zostac ta sama jedyne co bede potrzebowal to cewke, cala gore czyli kolektory i przepustnice.

Pytania:

CZy kostki bede pasowac z mojej wiazki??
Czy moge zostawic kompa swojego czy lepiej brac do x16szr??
Czy x16szr ma jakies czujniki poza tymi co sa w moim silniku.

Poniewaz blok i caly uklad korbowy jest taki sam jak w c16se bede pozniej mogl zrobic konwersje na mpi.

Dlaczego x16szr?? Dlatego ze bylby to pierwszy swap w moim zyciu i chcialbym aby byl on bezproblemowy co by sie nie zrazic. Jak sie troszke jeszcze poducze to zrobie mpi a narazie 75KM i 128Nm mi styknie.

Pozdrawiam Kotlin
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: x14sz--->x16sz/x16szr

Post autor: AdamXXL »

Kotlin pisze: ..
Sprawdzilem w epc i pompa moze zostac ta sama jedyne co bede potrzebowal to cewke, cala gore czyli kolektory i przepustnice.

Pytania:

CZy kostki bede pasowac z mojej wiazki??
Czy moge zostawic kompa swojego czy lepiej brac do x16szr??
Czy x16szr ma jakies czujniki poza tymi co sa w moim silniku.

Poniewaz blok i caly uklad korbowy jest taki sam jak w c16se bede pozniej mogl zrobic konwersje na mpi.

Dlaczego x16szr?? Dlatego ze bylby to pierwszy swap w moim zyciu i chcialbym aby byl on bezproblemowy co by sie nie zrazic. Jak sie troszke jeszcze poducze to zrobie mpi a narazie 75KM i 128Nm mi styknie.

Pozdrawiam Kotlin
jeśli masz x14sz i w przyszłości myślisz nad dalszymi zmianami to są dwa rozwiązania dozbierać kase i od razu pakować np 1.6 16v lub x16szr ale zostać na sterowniku z x14sz

sterowniki np w x12sz i x16sz są te same (inny tylko eprom), lecz nie mam pewności co do x16szr (trzebaby to sprawdzić ale raczej również sam eprom). sterownik x14sz od x12sz/x16sz różni się tym, że w x12sz/x16sz do interpretacji sygnału z knocksensora jest oddzielny sterownik, a w x14sz jest już to wbudowane w kompa. także same sensory są różne.

wszystko inne mechanicznie jest dokładnie to samo i przy wkładaniu nie ma prawa coś niepasować bo wtedy np łapy dajesz od x14sz

ps. mam wprawdzie kompa + knocksensor ze sterownikiem od x12sz i wsady epromów x16sz i x16szr ale prościej będzie zostać na sterowaniu x14sz, no chyba że z silnikiem będzie wiązka i komp.
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

tak samo bezproblemowy swap bylby na x14xe, x16xe, albo c16xe, czy jakis inny kompletny silnik, przy ktorym nie trzeba sie walic z jakimis innymi kolektorami, przepustnicami czy innymi pierdami..
nie widze sensu wkladania 1.6 po to, zeby miec 75 koni..
Obrazek
Awatar użytkownika
Kotlin
Swój
Imię: Rafał
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Kotlin »

Markos tylko ze tam juz trzeba przerabiac wiazke, inne pompy a tu mam wszystko w cenie silnik bede mial za 700zl z osprzetem z malym przebiegiem:) jak sprzedam swoj to wyjde na zero (choc ja chce wywazyc caly dol to moze troche doloze).
Nie chce 16v bo sa drozsze w utrzymaniu i ja chyba bede zmuszony zalozyc gazownie a w 16V ona sie nie slabo spisuje:/

Skad sie bierze dodatkowe 4KM przy x16szr w stosunku do x16sz??

Dzieki adam :oko:
Awatar użytkownika
Sław
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sław »

Kotlin pisze:Nie chce 16v bo sa drozsze w utrzymaniu i ja chyba bede zmuszony zalozyc gazownie a w 16V ona sie nie slabo spisuje:/
Ja mam gazownie II generacji w 16V i naprawdę nie narzekam, zero problemów.
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

Kotlin pisze: Skad sie bierze dodatkowe 4KM przy x16szr w stosunku do x16sz??
różnice są drobne ale w wielu elementach ale dzięki temu mimo mniejszemu stopniowy sprężania osiągnięty wynik jest lepszy.

tłoki - różnica (x16sz 10:1, x16szr 9,6:1)

mechanicznie sprawdzając w EPC:
inne wałki, kółka rozrządu, przepustnica, mapy w ecu + drobniejsze nie mające raczej wpływ na moc.
różnice minimalnea część może być tylko różnicą numeru na części
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”