sprzęgło-problem??

Wszystkie informacje o elementach układu napędowego i skrzyniach biegów montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
c14
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

sprzęgło-problem??

Post autor: c14 »

Dopiero co się dotoczyłem...żeby zawroćić na trzy musiałem, z 5 razy gasić i zapalać auto (nie odrazu zajarzylem,zeby startować z 3 :oko: )...
Problem wygłąda następująco...chyba... napewno dupneło coś przy sprzęgle, zmienić biegu nie mogę inaczej, jak - gaszasząc silnik,zmieniając biegu....
Sprzegło nie reaguje...może nie całkowice "nie reaguje" - w ciskając sprzęgło w czasie jazdy idzie odczuć i "zmiane" w obrotach, nic więcej-biegu nie zmienie...
Aha! próbując wbić wsteczny na zapalonym silniku słychac "charakterystyczny" zgrzyt, w sumie nic dziwnego skoro auto tak czy siak słabo się toczy(dosłownie) bez "gazu i bez "obsługi" sprzęgła, na niby "luzie" (teoretycznie - nie mam wbitego, żadnego biegu).

Prosiłbym o jakieś sugestie (jestem kompletnie "zielony") - dam rade ruszyć coś samemu czy odrazu "turlać" się do mechaniora?

Corsa B (GSI)
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Imię: Daniel
Model auta: Corsa B
Kontakt:

Re: sprzęgło-problem??

Post autor: D12 »

c14 pisze: Prosiłbym o jakieś sugestie (jestem kompletnie "zielony") - dam rade ruszyć coś samemu czy odrazu "turlać" się do mechaniora?

Corsa B (GSI)
Zacholować do mechaniora
c14
Świeżak

Przedział cenowy, jaki moze byc? :zakrecony:
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Imię: Daniel
Model auta: Corsa B
Kontakt:

Post autor: D12 »

c14 pisze:Przedział cenowy, jaki moze byc? :zakrecony:
robocizna zależy od zakładu i mechanika. Polecam intercars.

http://ekatalog.intercars.com.pl/

Nie mam pojęcia ile może kosztować sprzęgło nawet nie będę cenowo strzelał bo nie wiem.
c14
Świeżak

Skoro auto jest już u mechaniora, chciałbym wymienić przy okazji olej w skrzyni... i tu pytanie - na jaki (gęstość/producent)?
Awatar użytkownika
chuckyhc
Nowy
Imię: Chucky
Kontakt:

Post autor: chuckyhc »

oleju w skrzyni w oplach sie nie wymienia, ale jak juz to chyba najlepiej oryginalny GM (kolorek czerwony ja Dexron :D )okolo 30 zeta za litr
Była Corsa B GSi C16XE prawie S1600 :) Jest Corsa C GSi Z18XE

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
cursor
Nowy
Kontakt:

Post autor: cursor »

Ja mam od roku Elf mineralny 80W90 i nie mam żadnych problemów. Zmieniałem olej przy zmianie skrzyni(z 4b na 5b).

Jeśli nie ruszasz uszczelek to zalej mineralny olej, jeśli wymienisz komplet uszczelek to możesz zalać syntetycznym

Opel fabrycznie lał mineralny olej(czerwony).

Żeby spuścić olej trzeba zdjąć dolną pokrywe("miske olejową"). Do zalania najłatwiej zdjąć wybierak(ja wlewałem przez odpowietrznik, ale trwało to dłużej), więc musisz przy wymianie oleju liczyć jeszcze co najmniej jedną uszczelkę.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
Awatar użytkownika
chuckyhc
Nowy
Imię: Chucky
Kontakt:

Post autor: chuckyhc »

jezeli c14 ma gsi to pewnie ma skrzynie f15, w ktorej jest korek wlewowy oleju,ktory sluzy jako miarka oleju w skrzyni.

dobry olej do skrzyni to castrol smx ktory jest cholernie drogi i jest syntetykiem wiec moga byc wycieki.

tak jak cursor napisal koniecznie trzeba zmienic uszczelke pod miska olejowa koszt to okolo 20 zeta
Była Corsa B GSi C16XE prawie S1600 :) Jest Corsa C GSi Z18XE

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”