zapchana Odma

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

zapchana Odma

Post autor: RotkiV »

tak sie zastanawiam czy zapchana odma ktora odkrylem dzisiaj po wczorajaszym powrocie z lodzi :-D ( ta rurka co idzie w dol miedzy 3a4 dolotem w koloektorze sascym jest zapchana tzn byla tak zapchana ze palca niemoglem tam wlozyc i wygrzebalem ten synf z tamtad a tak wogule to gdzie ona tam idzie ??) czy ta zapchana odma moze miec wpyw na zatarcie silnika na zapieczenie sie zaworu w pompie olejowej ?? bo juz sam niewiem :psychol: wiem jedynie ze poprzedni wlasciciel w dupie mial dbanie o mechanike tego silnika :)11
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: zapchana Odma

Post autor: Porszak »

odma to odpowietrzenie skrzyni korobowej. idzie z bloku silnika w glowice, a pozniej powinna isc w dolot przed przepustnice. nie wiem jak to jest dokladnie w 8v.
raczej zapchanej odmy nie wiazalbym z padnieciem motoru
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

jesli chodzi o zawór na pomie olejowej to być może był wymieniany olej, który wypłukał jakiś syf a ten przyblokował zaworek ale to tylko gdybanie ....

Ps, jak opisujesz problem to postaraj sie dodac jakiego silnika on dotyczy bo nie każdy wie co masz pod maska :oko:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

fakt sorki. silnik to c14NZ wiem ze Odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej i to juz zrobilem zalozylem oryginalne kolanko ale martwi mnie ten syf... ja sie obawiam ze tam wcale olej nie byl wymieniany, byl albo dolewany albo mieszany z czym popadnie :)11 pewnosci niemam ale to tez takie moje gdybania, teraz wlalem polsyntetyk elfa bo panewki mam nowe, a co najlepsze to wczoraj mi kontrolka troszke migala i dzisiaj sie zapalila ale szybko silnik zgasilem i po ponownym odpaleniu juz sie nie zapala. sam juz niewiem co mam o tym myslec.. Mozliwe to zeby sie tak zawor wieszal co jakis czas ?? niemam teraz juz kasy na jakies remonty znowu a tym bardziej na drugi motor :[
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

to najpierw sprawdz kabel od czujnika cisn oleju, a pozniej mozesz jeszcze wymienic czujnik. wtedy bedziesz mial pewnosc ze to pompa szwankuje. kiedy sie zapalila kontrolka? silnik byl mocno nagrzany??zapalila sie czy zajarzyla?
Obrazek
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

czujnik jest nowka sztuka z IC wtyczka i kableki wygladaja na dobre.. a kontrolka zapalila sie jak temp wody byla ok... 96 st. a po odpaleniu czy zimny czy cieply gasnie albo podaczas krecenia albo gasnie po 2 sekdach od odpalenia... jak jechalem do chlopakow jakies 17 km (za druzbice) ani razu sie nie zapalila. kontrolka albo migala lekko sie zazac albo sie zazyla albo swiecila bardzo mocno. pomagalo szybkie zgaszenie silnika i ponownie odpalnienie go. dzisiaj na wieczor powieniem wiedziec wiecej bo okolo 17 dopiero bedzie rozkrecony.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

nie wiem jak przeprowadzany był twój remont ale mozliwe, że sama wymiana panewek nie wystarczyla i nowe tez juz odeszly w zapomnienie :(
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

remont mysle ze byl zrobione dobrze bo ufam koledze bo dobry jest mechanik.. a pozatym to nie byla by wina chyba samych panewek ze raz cisnienie pali sie co chwila a pozniej przez 17 km spokoj :)11
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

po 2 sek to gasnie w duzym fiacie. czy kolega mechanik zmierzyl czopy mikromierzem? bo same nowe panewki sprawy nie zalatwia. u mnie na nowych panewkach i nowminalnym wale(to ze nominal nie ma tu akurat znaczenia, chodzi o to ze srednica czopow odpowiada srednicy panewek), kontrolka gasnie nawet po kilkusekundowym kreceniu rozrusznikiem
wlasnie na panewkach powstaje najwieksze cisn wiec jelsi nie pompa to pozostaje zawory w pompie i ewentualnie zawor bocznikowy, ale ten pada rzadko raczej
Obrazek
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

jutro auto odbieram i przy okazji bede mial wymieniny popychacz ten co tak strasznie klepal jak disel, zobaczymy jak teraz bedzie .. mi tylko zalezy zeby sie tym pobujac przez pare miesiecy zanim uzbieram kase na drugi motor :zakrecony:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”