koło zamachowe w c16xe i nie tylko [wydzielone]
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
koło zamachowe w c16xe i nie tylko [wydzielone]
jest dosc ciezkie, juz nie pamietam ile dokladnie wazy, pisalem gdzies w moim watku, ale chyba ze 12kg z tarcza sprzegla i dociskiem. kolo jest garnkowe i nie ma go za bardzo jak odciazac. mnie powiedzieli ze zdieli tyle materialu ile mozna bylo bezpiecznie zdjac tj... ok 800-900g
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: Chucky`s Corsa B GSi prawie rajdówka :)
jeśli nie myślimy o zmiane tarczy na większą (205 zamiast 200mm) to można dać zwykłe płaskie koło jak np w 1.6 8v tam też jest tarcza i docisk 200mm. a zamach sporo pewnie lżejszy
.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
- chuckyhc
- Nowy
- Imię: Chucky
- Kontakt:
Re: Chucky`s Corsa B GSi prawie rajdówka :)
no to za duzo z tego kola to nie da rady sciagnac, trza pojsc tropem Adasia i szukac innego kola.
czyli rozgladnac sie zakolem np z kadzia czy astry 1.6 8v tak? a jezeli chcialbym zmienic tarcze na ta wieksza, to co trza zrobic? docik i tarcza zalatwia sprawe, czy wtedy kolo zamachowe tez?w ogole nie wiedzialem ze jest opcja wiekszej tarczy??
czyli rozgladnac sie zakolem np z kadzia czy astry 1.6 8v tak? a jezeli chcialbym zmienic tarcze na ta wieksza, to co trza zrobic? docik i tarcza zalatwia sprawe, czy wtedy kolo zamachowe tez?w ogole nie wiedzialem ze jest opcja wiekszej tarczy??
Była Corsa B GSi C16XE prawie S1600 Jest Corsa C GSi Z18XE
PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: koło zamachowe w c16xe i nie tylko
jak cos to mam kolo od 1.4 16v wraz z doscikiem i tarcza
Ps. pytania techniczne zadajemy w technicznym.
Ps. pytania techniczne zadajemy w technicznym.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
Re: koło zamachowe w c16xe i nie tylko
sam zamach w 1.6 8v jest identyczny jak w 1.2 (przynajmniej jak porównywałem x12sz i c16nz tak wychodziło). przymierzałem też tarczę 200mm do tego koła (w 1.2 standard 190mm) i jest na nie miejsce, a pozostaje dać inny docisk pod tarczę 200mm.
jeśli chodzi o tarczę sprzęgła o średnicy 205mm (od silników x18xe1,z18xe), to podpasuje ono do koła wyłącznie "garnkowatego". miałem nawet kiedyś docisk od x16xe (chyba Luk z pierwszego montażu) gdzie było oznaczenie "205/200". więc jeśli sprzęgło niedomagałoby, to wymiana tarczy i docisku może to poprawić.
jeśli chodzi o tarczę sprzęgła o średnicy 205mm (od silników x18xe1,z18xe), to podpasuje ono do koła wyłącznie "garnkowatego". miałem nawet kiedyś docisk od x16xe (chyba Luk z pierwszego montażu) gdzie było oznaczenie "205/200". więc jeśli sprzęgło niedomagałoby, to wymiana tarczy i docisku może to poprawić.
.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd