Witam Wszystkich, jestem świeżo upieczonym Forumowiczem. Posiadam Corsę 1.2 z 94 roku.
Miał być to jedynie samochód którym miałem nauczyć się jeździć, podszkolić swoje umiejętności panowania nad kierownicą. Założeniem było wymienienie go po roku na golfa IV. No ale jak by tu powiedzieć, samochód jest przefantastyczny, miałem z nim tyle kłopotów i tyle miłych sytuacji, że nie chcę się go pozbywać. Postanowiłem trochę go podkręcić. Z tego co słyszałem i wyczytałem nie ma z tym aż tak wielkich problemów, a i większość problemów z którymi mógł bym się napotkać jest już opisana. Ale tutaj pojawia się inny problem, mało kto pisze o pieniądzach. Chciałbym się dowiedzieć jakie to mogą być koszta, zważając na to, że większość czynności przy tym projekcie chciałbym wykonać sam lub z pomocą znajomych. Głównym celem jest wymiana silnika na coś o pojemności 2 litrów, wiem, że wiąże się to z wymianą zawieszenia, klocków chłodzenia itp. itd. A więc korzystniej kupić dajmy na to Astrę ( lub cokolwiek z czego silnik dało by się zaadaptować do corsy) po wypadku z której części i silnik nadawał by się jeszcze do czegokolwiek, a może korzystniej latać po szrotach allegro itp. szukając interesujących mnie części. Kolejne pytanie wiąże się już z tytułem działu, a wiec chodzi o sprawy techniczne. Wiem już, że konieczna jest wymiana zawieszenia i klocków hamulcowych bezpośrednio po lub w trakcie wymiany silnika, ale czy od razu trzeba wymieniać układ wydechowy chłodzenie dajmy na to akumulator czy cokolwiek co trzeba/można by było wymienić aby poprawiło to moc i właściwości jezdne corsy czy można robić to etapami?
Na razie chciałbym wiedzieć tyle, teraz zamierzam trochę poczytać żeby się dokształcić.
PS. Jestem jedynie studentem więc mój czas i fundusze są ograniczone, ale każda swoja wolną godzinę i złotówkę chciałbym poświęcić na ten samochód.
Pomoc dla poczatkującego
-
Che_pper...
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- DaroXE
- Nowy
- Imię: Darek
- Kontakt:
Re: Pomoc dla poczatkującego
Hmmm no to tak... swap na 2.0 jest dość drogi jeśli chce sie mieć wszystko na tip top... w 90% silniki są do remontu co też kosztuje (o cenach sie wypowie Klari) ... raczej bardziej opłaca sie kupic dawce z którego sie zaadaptuje czesci a reszte wyzlomuje
odnośnie zmian: Trzeba zmienic zawieszenie na twardsze i no eehm powiedzmy droższe (duzo?) np Koni Kit - 1800zl TaTechnixs - ok 900zl, no albo potem uzywki... z hamulcami... nie wystarczy wymienic samych klocków.... trzeba zmieniać całe hamulce tj: zaciski, klocki, tarcze np na takie z calibry - 256x24
z tego co sie orientuje to wydech oryginalny też trzabyłoby zmienic na cos wiekszego/ lepszego przykladowo koszt kompletnego wydechu 2cale z nierdzewki - 2tys
Ja jak chciałem swapowac to liczyłem okolo 10-12tys na graty potrzebne do swapu/robocizne/silnik/zawieszenie/wydech/remont
no ale niech sie wypowiedzą osoby które taką operacje robily
pozdrawiam
Gnejsik
Ja jak chciałem swapowac to liczyłem okolo 10-12tys na graty potrzebne do swapu/robocizne/silnik/zawieszenie/wydech/remont
pozdrawiam
Gnejsik
Czarnulka... troche koni już to ma pod maską... 
- marcel
- Świeżak
Czesc,
Piszą o kosztach pisza...
Ale w zwiazku z tym ze jestem swiezo po wymianie silnika krotko podsumuje dla silnika 2.0 16v:
silnik ze skrzynia 1500
remont silnika - wiekszosc pisze po zakupie silnika ze jest ok a zazwyczaj konczy sie to i tak remontem w mniejszym lub wiekszym stopniu, mnie kapitalny remont tzn nowe tloki, lozyska, pompa wody, szlif cylindrow i walu, wymiana zaworow, nowe sprzeglo, uszczelki itd itp wyniosla cos ok 3500-4000
zawieszenie, hamulce - 1000-1500
kin konwersyjny( lapy do silnika, polosie, piasty, powercup ) - 800-1200
nowy uklad wydechowy 2,25" - 800
Czy musisz wymieniac chlodnice, uklad wydechowy ..? chcesz zwiekszyc moc ? Tak ? czyli domyslam sie ze chcesz "upalać" jak to sie teraz mowi ( a jesli jeszcze nie to po pierwszej jezdzie bedziesz chcial
)) Jesli dasz wiekszy silnik to rownoczesnie powinna byc wieksza chlodnica i naczej bedzie sie grzal, wydech ktory masz bedzie ograniczal moc silnika ze wzgledu na mala srednice, wymiana klockow nie wystarczy, bo po kilku hamowanich z 180km/h zagotowal sie ply. Wymienilem na wentylowane z vectry a i jest ok, pospawasz polosie to choc kilku sie zapieralo ze wytrzymaja , mylili sie .
Uwazam ze jest to minimum jakie musisz przeznaczyc jesli chcesz miec w miare bezawaryjne i bezpieczne auto po swap-e. A w praktyce trzeba jeszcze doliczyc tzw nieprzewidziane wypadki.
Zapewne to przeczytasz i pomyslisz ze przesadzam.. ja tez tak kiedys myslalem gdy czytalem forum przed 2-3 laty gdzie bodajze !markos pisal o 8-10 tpln niestety mial racje. Jesli twoj budzet nie podola takim wydatkom to proponuje wymiane na silnik od gsi czyli 1.6 ale w tej kwesti niech inni sie wypowiedza jakie sa tego koszty i co potrzebne.
Poniewaz juz dlugo nie jestem studentem i generalnie mam dosc absorbujaca prace to zajelo mi to kilka miesiecy wylacznie w weekendy ale jest to do zrobienia w 2 tygodnie.
Piszą o kosztach pisza...
Ale w zwiazku z tym ze jestem swiezo po wymianie silnika krotko podsumuje dla silnika 2.0 16v:
silnik ze skrzynia 1500
remont silnika - wiekszosc pisze po zakupie silnika ze jest ok a zazwyczaj konczy sie to i tak remontem w mniejszym lub wiekszym stopniu, mnie kapitalny remont tzn nowe tloki, lozyska, pompa wody, szlif cylindrow i walu, wymiana zaworow, nowe sprzeglo, uszczelki itd itp wyniosla cos ok 3500-4000
zawieszenie, hamulce - 1000-1500
kin konwersyjny( lapy do silnika, polosie, piasty, powercup ) - 800-1200
nowy uklad wydechowy 2,25" - 800
Czy musisz wymieniac chlodnice, uklad wydechowy ..? chcesz zwiekszyc moc ? Tak ? czyli domyslam sie ze chcesz "upalać" jak to sie teraz mowi ( a jesli jeszcze nie to po pierwszej jezdzie bedziesz chcial
Uwazam ze jest to minimum jakie musisz przeznaczyc jesli chcesz miec w miare bezawaryjne i bezpieczne auto po swap-e. A w praktyce trzeba jeszcze doliczyc tzw nieprzewidziane wypadki.
Zapewne to przeczytasz i pomyslisz ze przesadzam.. ja tez tak kiedys myslalem gdy czytalem forum przed 2-3 laty gdzie bodajze !markos pisal o 8-10 tpln niestety mial racje. Jesli twoj budzet nie podola takim wydatkom to proponuje wymiane na silnik od gsi czyli 1.6 ale w tej kwesti niech inni sie wypowiedza jakie sa tego koszty i co potrzebne.
Poniewaz juz dlugo nie jestem studentem i generalnie mam dosc absorbujaca prace to zajelo mi to kilka miesiecy wylacznie w weekendy ale jest to do zrobienia w 2 tygodnie.
Corsa B '99 1.0 12V - 2.0 16V-done
Astra F GSI '92 2.0 16V - in progres
Vectra C '02 2.2 DTI
Vectra C '07 1.9 GTS
Astra F GSI '92 2.0 16V - in progres
Vectra C '02 2.2 DTI
Vectra C '07 1.9 GTS
- DaroXE
- Nowy
- Imię: Darek
- Kontakt:
aaaa no czytając wypowiedz marcela przypomniało mi sie że ogumienie też powinno być z tych lepszych, z wyzszym indeksem? szybkosci
A co do swapu na 1.6 / 1.4 to jest to dużo prostsze/tańsze... np jak liczylem swap na 1.4 zamknąłby sie u mnie w 3 tys spokojnie... ale ja mam hamulce, zawieche gotową juz
No i jeszcze zobacz to:
viewtopic.php?f=63&t=65764
A co do swapu na 1.6 / 1.4 to jest to dużo prostsze/tańsze... np jak liczylem swap na 1.4 zamknąłby sie u mnie w 3 tys spokojnie... ale ja mam hamulce, zawieche gotową juz
No i jeszcze zobacz to:
viewtopic.php?f=63&t=65764
Czarnulka... troche koni już to ma pod maską... 
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
najlatiwejszy z najwiekszych do wlozenia 1.6 najlepiej jakies 8v. latwiej znalesc tani i dobry egzemplarz. mniej znimi pozniej problemow niz z 16v. mozna zostawic skrzynie biegow ta ktora masz. i od biedy hamulcy nie wymieniac natychmiast.
wsadzajajc 1.6/1.4 8v mozesz zamknac sie w 1000pln a mozesz w 2000 zalezy od szczescia, znajomosci itp.
jesli chcesz 2.0, 8v bedzie nadal tansza opcja niz 16, ale trzeba juz dorabiac jedna lape. reszta szczegolow do roznych swapow jest na forum.
jesli chcesz duzo mocy wsadz c20xe i licz sie z kosztami jak napisal marcel. nie kazdy silnik wymaga remontu, ale zdecydowana wiekszosc tak.
wsadzajajc 1.6/1.4 8v mozesz zamknac sie w 1000pln a mozesz w 2000 zalezy od szczescia, znajomosci itp.
jesli chcesz 2.0, 8v bedzie nadal tansza opcja niz 16, ale trzeba juz dorabiac jedna lape. reszta szczegolow do roznych swapow jest na forum.
jesli chcesz duzo mocy wsadz c20xe i licz sie z kosztami jak napisal marcel. nie kazdy silnik wymaga remontu, ale zdecydowana wiekszosc tak.