wymiana wody na płyn w ukł.chłodzenia x10xe

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
mariuszherod
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

wymiana wody na płyn w ukł.chłodzenia x10xe

Post autor: mariuszherod »

witam Panowie;)nie znalazłem w archiwum interesującego mnie kawałka ,więc proszę was o pomoc;
proszę o instrukcje uwzględniające wszystkie ruchy i niezbędne warunki potrzebne do wykonania tej czynności,nie chcę zapowietrzyć układu i chcę aby wszystka woda mi zeszła przy tej procedurze.Jaki płyn polecacie do układu?,silnik ma być ciepły czy zimny do tej wymiany? Z tego co wiem zawsze była na wodzie ta bryka
Pozdrawiam wszystkich
IRA
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: wymiana wody na płyn w ukł.chłodzenia corsa B12v

Post autor: Porszak »

jak to byla na wodzie? to co, z RPA sprowadzona :lol: ??

w bloku nie ma korka, przynajmniej w TISie o nim nie pisza, kaza spuszczac plyn zdejmujac dolny waz z chllodnicy. wiec silnik musi byc zimny, albo poprostu trzeba odkrecic zbiorniczek wyrownawczy powoli zeby zeszlo cisn z ukl

jaki plyn kupisz to juz wedle uznania, pewnie jakis firmowy bedzie lepszy niz noname
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
mariuszherod
Bez listowiec ;-)

no cóż w Irlandii ludziska raczej nie leją płynu do układu(w takich zwykłych staruszkach)-bo tu nie ma mrozów ani zim, takich jak u nas czy sąsiadów :) więc nie ma to chyba sensu :-? ...co do pewności,że moja jeździ na wodę od początku to nie mam,ale kupiłem ją 2 miechy temu i z wodą więc.....Słyszałem też ,że należy przełączyć na ciepłe powietrze ,gdy się spuszcza wodę z układu-potwierdzacie?,a czy z płynem to nie jest podobnie jak z olejami w silniku...że na ten przykład,po wlaniu płynu do układu,gdzie uprzednio była woda może zachodzić reakcja rozpuszczania kamienia i zamulania(zabrudzenia) tegoż układu :)5 ,jakie wasze jest zdanie... :zakrecony:
IRA
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

z tego co słyszałem nie można mieszać płynu różowego z zielonym/niebieskim i że różowy jest bardziej "żrący" jeśli chodzi o połączenia na wężach ale ta druga to opinia mojego gazownika a jak wiadomo oni mają swoje "teorie" :zakrecony:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

jelsi chodzi o nie mieszanie plynow, prawda. jesli chodzi o przestawianie nawiewu na cieple powietrze to nieprawda, nie ma to w corsie zadnego znaczenia
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

mariuszherod pisze:no cóż w Irlandii ludziska raczej nie leją płynu do układu(w takich zwykłych staruszkach)-bo tu nie ma mrozów ani zim, takich jak u nas czy sąsiadów więc nie ma to chyba sensu
kamień tak czy siak sie odkłada więc jest sens stosowania płynów ;) nidy nie stosowałem bo nie miałem takiej potrzeby ale słyszałem, że istnieja preparaty do płukania chłodnic :oko:

jeśli chodzi o płyn to ja u siebie stosowałem rozieńczony koncentart shella GlycoShell
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Ktuy
Bez listowiec ;-)

Post autor: Ktuy »

Płyny mozna mieszac tylko zeby mialy podobny kolor
mariuszherod
Bez listowiec ;-)

wymieniłem wodę na angielski koncentrat Carplan-Premium Red w proporcji pół na pół z wodą destylowaną i mam skromną nadzieję,że nic dziwnego się nie będzie dziać w moim układzie chłodzenia :D
IRA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”