[cb] shortshifter

Wszystkie informacje o elementach układu napędowego i skrzyniach biegów montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mat
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

[cb] shortshifter

Post autor: Mat »

Mam małe pytanko, bo z tego co orientowałem się shortshifter'y mają wydlużoną nieznacznie tą część przypominającą sierp, czytałem tez ze proponuje się rozcięcie tego i wspawanie 1cm metalu w ten sposób wydłużenie tego sierpa. Teraz pytanie czy to naprawdę 1cm a nie więcej? a może mniej?. Czy ma ktoś może orginalny mtech'owski shortshifetr żeby zmierzyć odległość od tego otworu to tej kulki na końcu sierpa? dzięki za info jakby co
Awatar użytkownika
kerni
Nowy
Kontakt:

Re: [cb] shortshifter

Post autor: kerni »

1cm to mnimum, w corsie A 1,5cm daje skrocenie skoku o ok 30% (stosuje sie sierpa z cb bo jest dluzszy) ...w cb chyba dobrze bedzie dac 2,5/3cm ale mozna dac i wiecej, podstawa to dobrze zespawac elementy i bedzie smigac bez problemu

tutaj temacik o shortshifterze do ca

http://www.corsa-a.pl/forum/viewtopic.php?t=1096
Obrazek
Awatar użytkownika
Mat
Nowy
Kontakt:

kerni właśnie na tym poście Twoim się wzorowałem:) i short by mnie bardzo interesował, dajmy na to że chyba 3cm będzie starczyło, nie wiem kto robił takie coś w corsie b i dlatego nie mam innych informacji. Nie uśmiecha mi się płacić 70E plus przesyłka i dlatego jeśli jest możliwość przerobić stary to to zrobię. Spawać to będzie mi koleś do którego zjeżdżają się ludzie z odległości 100km bo potrafi wszystko zrobić :) roboty ma że nie wiem ale to ojciec mojego przyjaciela i już box'a mi nawet zrobił który w lutym będzie montowany w corsie:) jeśli mógłbym Cie prosić zasięgnij u jakiejś wyroczni info i dowiedz się czy te 2,5/3cmm będzie okej w corsie b:) dziekuuuuje bardzo :)
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

nie pamiętam w tej chwili kto ale któryś z uzytkowników tego forum kupował ode mnei orginalny short mtecha pod f13. Z tego co pamietam to jest on troche inaczej powyginany anizeli orginalny.

Foto shorta:
Obrazek

Obrazek
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
kerni
Nowy
Kontakt:

Post autor: kerni »

prawa strone (ta polokragla) wydluzamy, lewa mozemy skrocic przez mocniejsze dogiecie jej w dol :oko:

Obrazek

edit; taraz tak patrze i zle sie wyrazilem post wczesniej, tj mozna to odczytac niewlasciwie

2,5/3 cm wydaje mi sie wartoscia idealna pod cb (tak zeby bylo naprawde short), mozna zaryzykowac wiecej ale moze byc to juz hardcor taki ze nie zmieni sie biedu :P

aha, gorne mocowanie (taki plastikowy patyczek, albo metalowo plastikowy) w cb trzeba bedzie przedlozyc ...metalowy prosciej wiec dobrze takiego poszukac
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

wydaje mi sie że m-tech'owy w stosunku do orginalnego różni sie tylko tym wygięciem, sierp m-tech wydłuża w przypadku swapa na c20xe ( zastosowanie dystansu pomiędzy łapa a skrzynią) i wydłuża właśnie o wartość dystansu.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Mat
Nowy
Kontakt:

okej dzieki za info, po swietach zajme sie tym, wspawam kontrolnie 2,5cm lepiej mniej niz przesadzic mialbym:)...no i tylko to niczego nie bede podginal no moze jak bedzie za malo, to wtedy :)
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

super ze ktos bedzie probował.. jak sie uda zrob fotorelacje i przyda sie do potomnych :-D ja tez jestem zainteresowany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”