Zastanawiam się jak podejść do kwestii ile uniesie się zawór przy wysokości krzywki 7mm?
Czy jest to jakiś uniwersalny wzór czy zależny od np. kształtu dźwigienki zaworowej?
Tak na chłopski rozum to właśnie z uwagi na kształt dźwigienki zawór uniesie się wyżej ale o ile?
Pytanie dotyczy głównie c20ne. Z tego co gdzieś znalazłem to przy seryjnym wałku będzie to 10mm a jak będzie przy wałku z 18e? Seria wałek ne ma bodajże 6.67mm czy to o tyle będzie różnica co różnica między wysokością krzywek?
Wznios krzywki a wznios zaworu
- STELMI
- Moderatorzy

- Imię: Piotr
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
Re: Wznios krzywki a wznios zaworu
podejżewam,że prędkość obrotowa też ma znaczenie ze względu na bezwładność
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
dzwigienka nie obraca sie w srodku swojej dlugosci. punkt podparcia jest rpzesuniety w prawo lub w lewo i to przesuniecie bedzie decydowalo o przelozeniu takiej dzwigienki. nie pamietam jednak jak to liczyc, ale to nie bedzie nic trudnego. nie wime czy nie moglbys tego policzyc z proporcji, znajac wznios c20ne i krzywki ne i e.
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
przegladalem katalog walkow newman'a i co znalazlem?
przelozenie dzwigienki zaworowej 1:1.69 i na przykladzie walka do 8v(oczywiscie nieseryjnego). wznios zaworu 12.01mm ,wznios krzywki 7.11mm. takie przelozenie krzywki znalazlem w katalogu
wiec przy wzniosie krzywki 6.67, wznios zaworu bedzie 11.3mm dla przelozenia 1.69.
@marcin cos mi sie jednak wydaje duzo za duzy wznios dla serii, tym bardziej, ze piszesz seria ma 10mm wznisu zaworu. sprawdz dokladnie seryjny wznios zaworu i krzywki i policzy sie latwo przelozenie
przelozenie dzwigienki zaworowej 1:1.69 i na przykladzie walka do 8v(oczywiscie nieseryjnego). wznios zaworu 12.01mm ,wznios krzywki 7.11mm. takie przelozenie krzywki znalazlem w katalogu
wiec przy wzniosie krzywki 6.67, wznios zaworu bedzie 11.3mm dla przelozenia 1.69.
@marcin cos mi sie jednak wydaje duzo za duzy wznios dla serii, tym bardziej, ze piszesz seria ma 10mm wznisu zaworu. sprawdz dokladnie seryjny wznios zaworu i krzywki i policzy sie latwo przelozenie
- Marcin99
- Nowy
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Dzięki kolego.
Zakładając w takim układzie, że dla c20ne wznios jest prawdziwy to mogę z proporcji wyliczyć - tak? W takim układzie proporcja będzie 1:1.50 tak więc przy krzywce 7mm byłoby 10.5mm (no ale niestety dane nie potwierdzone póki nie wezmę i nie zapakuję wałka na głowicę od ne).
Dane optymistyczne bo to oznacza, że w głowicy c20ne zawór praktycznie nie wchodzi do cylindra bo głębokość komory spalania to 11.5mm zawór pewnie wystaje ok 1mm czyli tak czy siak mamy 10.5 a jeszcze uszczelka coś dokłada. Zastanawiałem się nad montażem tłoków od c20xe w celu podniesienia st. sprężania (bo miałem na oku dwa komplety za 150zł) i czy rozrząd pozostanie niekolizyjny - wychodzi, że tak ale już mi koledzy wybyli pomysł z głowy bo to w sumie dla ne nieopłacalne skoro ciśnienie mam bdb a i oliwy nie łyka (półsyntetyk leję). Tak na oko widać, że tłoki od xe założone do ne podniosłyby st. sprężania całkiem ładnie.
Zakładając w takim układzie, że dla c20ne wznios jest prawdziwy to mogę z proporcji wyliczyć - tak? W takim układzie proporcja będzie 1:1.50 tak więc przy krzywce 7mm byłoby 10.5mm (no ale niestety dane nie potwierdzone póki nie wezmę i nie zapakuję wałka na głowicę od ne).
Dane optymistyczne bo to oznacza, że w głowicy c20ne zawór praktycznie nie wchodzi do cylindra bo głębokość komory spalania to 11.5mm zawór pewnie wystaje ok 1mm czyli tak czy siak mamy 10.5 a jeszcze uszczelka coś dokłada. Zastanawiałem się nad montażem tłoków od c20xe w celu podniesienia st. sprężania (bo miałem na oku dwa komplety za 150zł) i czy rozrząd pozostanie niekolizyjny - wychodzi, że tak ale już mi koledzy wybyli pomysł z głowy bo to w sumie dla ne nieopłacalne skoro ciśnienie mam bdb a i oliwy nie łyka (półsyntetyk leję). Tak na oko widać, że tłoki od xe założone do ne podniosłyby st. sprężania całkiem ładnie.
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
jesli dol jest ok to nie ruszalbym go. moza warto pomyslaec na czapka z 18e? oraz gdybys kiedys chcial szybszy walek to nie bedziesz sie musial martwic o wiekszy wznios majac tloki z ne