B E M O WO 2005

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Skunio
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Skunio »

tak zauwazylem tez ze auto ma ta moc w szerokim zakresie obrotow , wiec nawet jesli mocy to nieda to i tak uzyskanie 500-700 obrotow na limiterze pozwoli na krecenie lepszych czasow bo jak widzisz na wykresie , nie leci on na leb na szyje ;)

nikt mi AFR-u nie mierzyl bo nie ma potrzeby , auto jest total seria z wydechem Irmschera

"ostudiuj troszke zaleznosci dolotu do ksztaltowania momentu obrotowego to zrozumiesz dlaczego nie ma mozliwosci dobicia do 140 koni z tym kolektorem ssacym po samym przesunieciu odcinki i regulacji zaplonu... "

1. primo mam pare Nm wiecej niz seria

2. zle musialem sie wyrazic piszac tylko o przesunieciu zaplononu , wiadomo ze jest to polaczone z innymi modyfikacjami , a dokladniej z sama podstawa dolotu

pozatym jest szansa na pare gratow ktore daja blisko 150KM temu silnikowi , wiec poczekam moze uda sie dogadac

pogadamy po nastepnej wizycie na hamowni , bo ja widze zawsze bylem praktykiem i czuje jednak ze sie uda ;) tak samo jak mowiono mi ze nie uzyskam z mojego FC seri a jakos 40KM odzywskalem z wkladem 900zł heheheheh
GSI irmscher
Obrazek
Skunio
Świeżak
Kontakt:

no i jeszc ze co dop tej mocy czemu o 5800 obr azz do odcinki mam 131 KM , uwazasz ze nieda sie nic z tego zrobic ?!
GSI irmscher
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

- jesli nie mierzyles afr to nie gadaj o dolewaniu paliwa, bo nawet nie wiesz ile go jest
- od 5800 do maxa mocy (6100) jest caaaaaale 300 obrotow, wiec o czym tu w ogole rozmawiamy? myslisz, ze cos podciagniesz przesuwajac odcinke? ja mysle, ze nic. wartosc max pozostanie, a dalej bedzie tej mocy tylko mniej
- moc nie bierze sie z kosmosu, tylko z momentu obrotowego, ktorego tradycyjnie na gorze poskapiono (to seryjny silnik i malo ktory ma inna charakterystyke momentu)
- jesli przesuniesz odcinke wyzej to wbijajac kolejny bieg STRACISZ, bo wpadniesz z obrotami w mniejszy moment obrotowy (ktos madrzejszy od ciebie wymyslil to wczesniej robiac odpowiednio krotkie przelozenia skrzyni biegow, ktore pracuja na maxymalnych wartosciach momentu)

tyle ode mnie. nie przecze, ze dostaniesz lepsze graty do silnika, bo nie o to mi chodzi. chodzi mi tylko o to, ze w obecnych warunkach napelniania ten silnik nie odda z siebie wiecej niz po normalnym strojeniu elektroniki, a przeniesienie odcinki bedzie mialo sens tylko wtedy, jesli zastosujesz szereg innych modyfikacji.
Obrazek
Skunio
Świeżak
Kontakt:

!markos pisze:- jesli nie mierzyles afr to nie gadaj o dolewaniu paliwa, bo nawet nie wiesz ile go jest

jest to seria wiec zawsze warto wiecej ;)

- od 5800 do maxa mocy (6100) jest caaaaaale 300 obrotow, wiec o czym tu w ogole rozmawiamy? myslisz, ze cos podciagniesz przesuwajac odcinke? ja mysle, ze nic. wartosc max pozostanie, a dalej bedzie tej mocy tylko mniej

nie do 6100 a wlasnie do 6400 trzyma 131- patrz dokladnie ;) a to jest juz roznica bo w tym miejscu mam odciecie
i z 300 robi sie 600

- moc nie bierze sie z kosmosu, tylko z momentu obrotowego, ktorego tradycyjnie na gorze poskapiono (to seryjny silnik i malo ktory ma inna charakterystyke momentu)
- jesli przesuniesz odcinke wyzej to wbijajac kolejny bieg STRACISZ, bo wpadniesz z obrotami w mniejszy moment obrotowy (ktos madrzejszy od ciebie wymyslil to wczesniej robiac odpowiednio krotkie przelozenia skrzyni biegow, ktore pracuja na maxymalnych wartosciach momentu)

o to sie nie martwie , ja tym autem nie bede smigal na torze tylko na prostej , pozatym ono robi jako moje drugie . A o prostej mam w pupie moment wole HP

hmmm moze cos o tym wiem , wkoncu jestem juz w 90% inzynier mechanik

tyle ode mnie. nie przecze, ze dostaniesz lepsze graty do silnika, bo nie o to mi chodzi. chodzi mi tylko o to, ze w obecnych warunkach napelniania ten silnik nie odda z siebie wiecej niz po normalnym strojeniu elektroniki, a przeniesienie odcinki bedzie mialo sens tylko wtedy, jesli zastosujesz szereg innych modyfikacji.

z tym sie jak najbardziej zagadzam tak jak pisalem wyzej , zbyt szybki skrot mysowy nastapil wczesniej (czytj pozno w nocy) jesli wogole bede dotykal sie do paliwa i kompa to pewnie tylko z udzialem Powertronica

GSI irmscher
Obrazek
osman14
Swój
Kontakt:

Post autor: osman14 »

wykres masz ladny a co za tym idzie afr tez jest w normie bo jak sprawdzalismy seryjne auta to tam sie nic nie da niestety zrobic poza wyprzedzeniem zaplonu

zeby auto zaczelo potrzebowac wiecej paliwa trzeba mu dac wiecej powietrza a to mozna zrobic albo walkami albo glowica albo kolektorek ssacym sam stozek albo wydech nie jest jeszcze tym co wyzej napisalem ale bez tego bedzie sporo gorzej ...
X14XE MANTZEL its not enough

gift od schricka 264° Nockenwellen
Skunio
Świeżak
Kontakt:

nie no , stozek plus CAI jest ;) tylko narazie bez doprowadzenia powietrza :( niestety jest ciasno w tym zderzaku

no wlasnei walki , kolo i kolektorek jest do ogarniecia , ale nuie wiem czy chce nadal ladowac w mechanike tego auta czy w s13 :-? grafika i adudio beda lada moment , potem pozostaje tylko zabawa z felami bo te 16 IRM sa srednie mocno a ich kolor to juz wogole

p.s. moze macie jakies propozycje grafik na złote auto ?

p.s. niech ktorys z modow podzieli ten temat i przeniesie na techniczne , sorka za OT
GSI irmscher
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”