koniec z hyde parkiem!!! konkrety prosze...

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: wow »

no Panowie... jeszcze raz i po kolei... o to mi chodzilo... uhm, tylko pamietajcie ze wydrukuje sobie ten watek i potem na wiosne bede Was rozliczal z tego co zrobiliscie... chyba nie chcecie zeby glupio wyszlo...

uBaW: bardzo dobry pomysl, baaardzo dobry... opcja najlepsza! uwielbiam osmiozaworowki, a tamten silnik to cud miod... ocena ogolna: 5!!! trzymam Cie za slowo... nie zawiedz mnie uBi!!! goscina... eeee... co tam... musisz sie zsynchronizowac z halusem i jakas buteleczka - wtedy sie ugoscimy ;)

sierak: no ja nie jestem w gronie wtajemniczonych, ale moze uchylisz rabka tajemnicy... corsa a c16se? bo wiesz... jesli nawet nie objedziesz ren'a to ciagle jest jeszcze mnostwo innych zawodnikow. cokolwiek by to nie bylo to ubawisz sie z nami... jest Flipper, Basista, Jedrus, Pooh, uBaW (zawsze chetny do ganiania sie) no i bede ja w takiej czy innej formie... ktos kiedys powiedzial ze oplowskie 1,4 8v jest cherlawe... zobaczymy co przyniesie wiosna dla posiadaczy szesnastek...

Ren: o Pana planach wiemy... obysmy nie czekali za dlugo!!! :) ocena: 6! kiedy oddasz rozporke? ;)

lezo, ucho: stylizujcie... tylko zebyscie w miedzyczasie nie zaczeli podziwiac styling'u innych autek wylacznie po patrzeniu na ich tyl... nie samym styling'iem w koncu czlowiek zyje... ja wiem, ze od tego sie zaczyna w polsce, ale przychodzi tez czas na konkrety.

marog: bu, nie pomoge Ci... nie mam pojecia o co chodzi z tymi neonami... byl jakis kolo kiedys na forum, ktory sie oferowal ze to tanio robi, ale nic wiecej nie wiem...

pooh: sam sie zastanawiam czy w takim przypadku rs ma sens, skoro maja go miec wszyscy... nie wiem, no nie wiem... gadalem dzis z irkiem i powiedzial, ze z rieger'a rs-look (ten malo fajny) moze zrobic bardzo fajny oryginalny zderzaczek - wiec moze to jest opcja... hyde park jest ok, ale pooh esencja... esencja... dazmy do meritum tego forum ;) a silniczek zaczniesz dlubac na 100% jak Cie objedzie Jedrus, albo jeszcze inny cherlawy 1,4 8v ;)

no Panowie... do roboty i zeby sie nie skonczylo na samym gadaniu!!! opowiedzcie jeszcze cos ciekawego...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

panie Wow, pan nas tutaj tak podlicza i sumuje a ja proponuje zeby pan zdradzil wlasne plany :-P :-P :-P
a kto to jest irek ?
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
PABLO
Swój
Kontakt:

Post autor: PABLO »

ja bym chciał silnik 1.6S od kadetta.
ale się martwie skąd na OK jeszcze w tym roku.
Obrazek
Basista
Swój
Kontakt:

Post autor: Basista »

Panowie a ja zaczynam ostro grać w totka i jak wygram to sobie wsadze 12 litrowy silnik z tira (i bede go ciągnął za soba na przyczepie) hehe a tak na poważnie to bad look ,cleen look , może kubły do środka, i cały czas myśle nad jakimiś zmianami w silniku ale jakos nie moge wymyślić i tu prośba do Wow-a moze i podsuniesz jakies sugestie co moge poprawić i ewentualnie koszt tego z góry dzięki
Obrazek
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Opel/Corsa/7258" onclick="window.open(this.href);return false;
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Drogi Wowie: jeżeli chodzi o silniek to zabiorę się za niego, ale wiem że na pewno nie następi to w następnym sezonie(przynajmniej jakieś gruntowne zmiany), a za roczek (czytaj następny sezon) sam mi pomożesz jak się wprowadzę do Wawy :-D
REN
Weteran
Kontakt:

Post autor: REN »

UcHO gadaj z kad masz RS'a! potrzebuje ten zderzaczek i szukam juz od dobrych kilku miesiecy!
c20mboT
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

REN pisze:UcHO gadaj z kad masz RS'a! potrzebuje ten zderzaczek i szukam juz od dobrych kilku miesiecy!
Ren wiedziałem że tak zareagujesz :-P No cóż trafiła mi się okazja, sama do mnie przyszła. Ale wiem że zderzak jest mój, tylko mój i nikomu już go nie oddam. A najlepsze jest to że dostalem go za pół darmo :-D Ma się ten fart 8-)
REN
Weteran
Kontakt:

zaraz tam do Ciebie pojade i nie bedziesz mial zderzaka :P ;)
c20mboT
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Post autor: sierak »

Wow'ik uchyle troszkę tajemnicy: 1600 cm3 EFI (C16SE) i więcej nic a nic :-D :-D
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
- beny -
Nowy
Kontakt:

Post autor: - beny - »

Nio nio nio... kurde plany to macie swietliste... za wysokie progi... . Ja tam na wiosne chce zalozyc jakies ladne 15", a przez zime mysle, ze zmajstruje sobie kompletny wydech z kolektorem rurowym. Jak Adam opatentuje swoje "turbo" to temat skopiuje u siebie (jesli Adas pozwoli:), chociaz z drugiej strony wszyscy zmieniaja na 2.0 wiec pewnie bedzie sporo niepotrzebnych silniczkow by CTM... moze sie na ktorys zalapie :zakrecony:
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

a z kolejnej strony... jesli juz zmieniac silniczek to na cos duzego a nie pozostalosci z ctmu :)

STOP Ciotom Drogowym
- beny -
Nowy
Kontakt:

Post autor: - beny - »

cyberpooh pisze:a z kolejnej strony... jesli juz zmieniac silniczek to na cos duzego a nie pozostalosci z ctmu :)
Pooh'u wszystko jest wieksze i szybsze niz 1.2... a koszty pewnie beda znacznie nizsze... i dla mnie i dla kolegow, ktorym czesciowo sie zwroci przekladka na 2.0... nie od razu Rzym zbudowano :D :D
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

AdamXXL napisał:
Do GMS

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź i mam kolejne pytanie:
W moim silniku na wałku rozrządu wzniosy krzywek to 4,68 i 5,08, a wiem że istnieją też (inny silnik) wałki identyczne, lecz o wznoisach 5,20 i 5,60. Rozumuję więc, że mając większe otwarcie zaworów będzie silnik dostawał większą porcje mieszanki. Sąto silniki opla 8v
1. Czy więc takie rozwiązanie będzie wpływało kożystnie na moc silnika i ewentualnie jak?
2. Jakie efekty uzyskam stosując inne wielkości np 6,20/6,20 lub 5,68/6,12?
3. Czy ide w złym kierunku, i tylko innym kątem współotwarcia zaworów mogę uzyskać jakieś efekty?

Od niedawna interesuję się tuningiem silnika więc przepraszam jeśli coś jest pozbawione sensu, lub podstaw wiedzy.
Dziękuję za ewentualną odpowiedź. Pozdrawiam Adam

Pana pytanie jest bardzo dobre, jednak nie da się na nie odpowiedzieć wyczerpująco w kilku zdaniach, ponieważ temat jest bardzo złożony i skomplikowany. Jedynie bardzo ogólnie można powiedzieć, że zarówno zwiększanie wzniosu zaworów, jak wydłużanie czasów otwarcia zaworów, jest działaniem przesuwającym wyżej, obroty mocy maksymalnej, przy czym, jeżeli modyfikacja sprowadzi się wyłącznie do wymiany wałka rozrządu ( czy wałków ), to:
w przypadku większego wzniosu, moc wzrośnie i przesunie się na wyższe obroty
w przypadku wydłużenia całkowitego kąta otwarcia, moc spadnie i również przesunie się na wyższe obroty
Taką odpowidź dostałem na forum technicznym. A sednem było zastosowanie wałka z silnika 1.4 do mojego "mruczka".
Tak więc może po osobach zmieniających silniki zostanie trochę rzeczy :oko:
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

sępy :oko: :-D

STOP Ciotom Drogowym
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

pooh: napisalem na poczatku, ze nie kazdy nie wszystko chce zdradzic... wiadomo... ale moge sie ujawnic... publicznie z niektorymi planami (ktore juz realizuje!!!) konwersja na mpi (kompletna glowica, wtryskiwacze, kolektor, etc.), gt glowicy u chojnackiego - stage 1 & 2 jednoczesnie (polerowanie kanalow, kolektora ssacego, zmiana zaworow na wieksze i o innym ksztalcie), walek schrick'a uliczny (270 stopni) wraz z dzwigienkami i podstrojenie pod to wszystko elektroniki na hamowni (unichip piggyback ecu)- to taki przedsmak tego co bedzie u mnie jezdzilo, a ze pewnie to nie koniec to... juz przesadzone, ale jeszcze za wczesnie by o tym mowic. a irek to lakiernik od halogena i uBaWa :)

basista: tez od czasu puszczam lotto, ale na razie nic z tego... a swoja droga to Twoja corsa juz jest calkiem ladna, wiec pora na silnik... co mozna zrobic... ja poszedlbym w strone glowicy (polerowanie i te wszystkie inne rzeczy ktore sie tam robi ;) ) + walki + elektronika... a jak masz kaske to i kolektor rurowy... przy walkach bardzo wskazany... koszt walkow to jakies 1500, glowica zaleznie od ukladu... u chojnackiego jakies 2500-3000 w 16v, ale i tak nie bedziesz tego robil tutaj wiec moze podpytasz goduli, elektronika... zaleznie od rozwiazania... albo poszedlbym w zupelnie inna strone a mianowicie mantzel power box, albo to samo tyle ze od dbilas'a - przyrost 22 KM, koszt - 3000 lub 4000 z gotowa elektronika.

ucho: wpadaj do wawki - bedziemy myslec i kombinowac ;)

sierak: czyli zgadlem ;)
c20rsa, czlowieku meeen!
Basista
Swój
Kontakt:

dzięki wielkie za info no coś cza bedzie z tym silnikiem pokombinować bo pytalem dzisiaj w pzu o OC i mi wyszlo 3500 za 1.6 to o 2.0 nawet wole narazie nie mysleć
Obrazek
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Opel/Corsa/7258" onclick="window.open(this.href);return false;
Basista
Swój
Kontakt:

WoW a tak przy okazji bede chyba wymieniał pierścienie i takie tam czy przy okazji mozna coś z tym zrobić
Obrazek
lezo
Świeżak
Kontakt:

Post autor: lezo »

Marog: sorry, pomyliłem Cie z kimś innym w sprawie zderzaka :)
lezo
Opel Corsa B Atlanta 1.4i happy user
CTM# 138
Basista
Swój
Kontakt:

WOW : A gdzie moge kupic jakieś wałki do mojej Corsy bo chyba za dwa tygodnie jade do pana goduli i zobacze co mi powie , masz moze jakąś strone producenta tych wałków .Z góry dzieki
Obrazek
lezo
Świeżak
Kontakt:

wow pisze:...
lezo, ucho: stylizujcie... tylko zebyscie w miedzyczasie nie zaczeli podziwiac styling'u innych autek wylacznie po patrzeniu na ich tyl... nie samym styling'iem w koncu czlowiek zyje... ja wiem, ze od tego sie zaczyna w polsce, ale przychodzi tez czas na konkrety.
...
WoW: Wiem, wiem..ale od czegoś trzeba zacząć a na ładnym alu Corska or razu przybiera na wyglądzie 50% :) + przy okazji jakies detale typu kamei, reszta oczywiscie takze z silnikiem, ale to jeszcze zabaczymy jak i kiedy jak spłacę końcówkę długu za samochód :( To najważniejsze. Dzięki za rady i pozdrawiam!
lezo
CTM# 138
Feliks
Nowy

Post autor: Feliks »

basista 3500 zł. za OC? :0 dobrze rozumiem ? to chyba troche za dużo bo ja wraz z AC płacę 1500-1600 dokładnie nie podam bo juz nie pamietam ale gdzies w tych granicach
lezo
Świeżak
Kontakt:

Ja za pełny pakiet zapłaciłem 3700PLN (!!!!! :0 ) w PZU, bo w Warcie wyszło 4200..... Z racji, że mam poniżej 21lat, ni mam zniżek +50% za wiek +20% za posiadanie prawka poniżej 2 lat...... :0 :0 A jak się rozpierdziele to zwyżka 150% , a jak ponownie w pierwszym roki to ......280% !!!!!! U ubezpiecz sie i miej tu spokój bo masz pewne..... :lol: :lol:
lezo
CTM# 138
REN
Weteran
Kontakt:

ufff ja na szczescie swoj samochodzik mam zarejestrowany na firme wiec loozik
c20mboT
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Ja tam wszystkie swoje auta zawsze ubezpieczałem na kogoś z rodziny bo nie mam zamiaru płacić tyle. Tak to mam zniżke i jest taniej. Jedyne co to czasami są kłopoty jak się za granicę jedzie gdzieś bo ku mojemu zdziwieniu na granicy okazało się, że musze mieć papierek od notariusza, iż właściciel auta (praktycznie ja ale wg. dokumentów nie ja) udostępnia mi samochód. Miałem przez to nizła akcję ale jakoś udalo mi sie wykaraskać (oni chcieli mnie do Polski zawrócić a ja już prawie byłem w Chorwacji).
Feliks
Nowy

no ja ubezpieczylem na starszego bo on miał 70% zniżek i dlatego tyle placiłem bo inaczej pewnie płaciłbym tez ponad 3000 . Tylko że tego są też minusy jak zniżki lecą z powodu jakies kolizji płacisz automatycznie drożej za wszystko co jest zarejestrowane na tą osobe
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

No tak ... ale wydaje mi się, że i tak się opłaca nawet jak się tak stanie, że znizka poleci to ta różnica jest i tak mniejsza niż różnica pomiędzy 120% ubezpieczenia a 50% ubezpieczenia.
Feliks
Nowy

to zależy od ilości wypadków :-D ale ogólnie masz racje bo i płaci się w ten sposób mniej i lecą też już zniżki na twoje konto więc można troche na tym przyoszczędzić
lezo
Świeżak
Kontakt:

U mnie nie mogłem ubezpieczyć na kogoś innego, ponieważ:

-chciałem zacząć sobie sam odkładać znizki
-nie chce mieć problemów z ojcem jak mu polecą zniżki, ma 3 auta i troszke by tracił
lezo
CTM# 138
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Feliks: no właśnie powiedz mi jak to się robi żeby zniżki leciały na moje konto bo ja tak nie robiłem (chyba że byłem tego nieświadomy)? Co to trzeba zarejestronwać auto na dwie osoby?? Czy trzeba też mieć umowę kupna na dwie osoby??

Wyjaśnij co i jak.
REN
Weteran
Kontakt:

jak tak mialem z FSO1500
umowa kupna sprzedazy byla na mojego ojca i na mnie
ja bylem wspolwlascicielem pojazdu i dzieki temu byly znizki mojego ojca a mi lecial czas doswiadczenia
c20mboT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”