Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
z tego co pamietam to przeklamania/odchylenia licznika sa:
corsa A +/- 4km/h
corsa B +/- 6km/h
corsa C +/- 5 km/h
oczywiscie sa to dane Oplowskie na standardowych oponach mierzone przy srednim obciazeniu auta. w praktyce wyglada to roznie
widac corsa a najsolidniejsza...orientuje sie moze ktos o jakie wartosci zwiekasza sie opor po zmianie opony na szersza? Chodzi mi dokladnie o zmiane ze 145 na 175 profil i srednica ta sama...przedwszystkim chodzi o spalanie? Jakie ta sa wartosci?
Poli pisze:sa to dane Oplowskie na standardowych oponach mierzone przy srednim obciazeniu auta. w praktyce wyglada to roznie
kazda corsa wystepowala z roznymi wielkosciami opon. przeklamania uzaleznione sa od srednicy kol i precyzji samego zegara..
quomo pisze:orientuje sie moze ktos o jakie wartosci zwiekasza sie opor po zmianie opony na szersza? Chodzi mi dokladnie o zmiane ze 145 na 175 profil i srednica ta sama...przedwszystkim chodzi o spalanie? Jakie ta sa wartosci?
zmiana odczuwalna w przyspieszeniach i predkosci maksymalnej, roznica w spalaniu w granicach bledu pomiaru. NIE MOZESZ zalozyc szerszej opony zachowujac ten sam profil co przy gumie 145. przelicz sobie jaki powinienes miec rozmiar opony tutaj: http://opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2003, o 22:59 przez !markos, łącznie zmieniany 1 raz.
!markos pisze:
zmiana odczuwalna w przyspieszeniach i predkosci maksymalnej,
Tutaj nie do końca się zgodze że zawsze jest spadek przyspieszenie.
Podaje na swoim przykładzie: z 145 na 165- czasy na 400m mam identyczne i Vmax też jest taki sam( chciaż tu mogą wyjść jakieś przekłamania)
=JUHol= pisze:Tutaj jednej rzyczy nie czaje (pytanie do WOW`a)... skoro ty na f13 przy 7500RPM masz 200km/h to dlaczego ja przy 6500 mam 230? W koncu to chyba ta sama skrzynia a predkosc obrotowa (...) ???????? Osohodzi?
wow mowil o 4 biegu.. ty chyba mowisz o 5, dobrze rozumiem?
na marginesie: wskazania predkosciomierza rzadko pokrywaja sie dokladnie z predkoscia obrotowa rolek hamowni, z czego te drugie raczej nie maja mozliwosci przeklamania.. tak mi sie przynajmniej wydaje
right! cala sytuacja u mnie ma miejsce na 4tym biegu, nie wyobrazam sobie co sie dzieje na 5tce... szkoda ze momentu mi nie starcza zeby napedzic sie na tymze biegu... skrzynia jest masakra do tego silnika. nie pamietam tak naprawde niestety ktore to jest wskazanie (teraz sobie to uswiadomilem) czy predkosciomierza czy miernika hamowni
hihihihi a mi dzisiaj na trasie przy predkosciach 120 -150 spalil 5,9 litra na 100 (silniczek 1,2 i) oczywiscie benzynki (tym razem PB 95)
"We who ruled the waters, the earth and sky
Are now to be destroyed (disappear without a sign)
Why important no more is our will to be
Isn't it our own ingenuity to create our destiny ... "