Jakie zimówki
-
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Panowie - jesli komus nie zalezy na ladnym wygladzie laczkow to z autopsji polecam debica navigator 165 / 70 r13 - sa to oponki uniwersalne - czyli caloroczne , produkowane dopiero od grudnia 2002 - znajomy jezdzil w tamta zime , ja smigam na nich od kwietnia wiec w zime nie testowalem jeszcze , ale podobno sa calkiem znosne. Bardzo dobrze podkresla to fakt iz to nie jest zaden radziecko czeski patent debicy tylko goodyear robiony pod marka debicy - gadalem z kilkoma oponiarzami i ta sama oponka ale pod logiem goodyeara jest 2 razy drozsza , a tak dla mnie sprzedali sztuke za 120 zl z montazem.
Znalazlem stronke z opisem tej opony - jak widac nie jest droga
http://www.opony.com.pl/opony/opony_pro ... całoroczne
"We who ruled the waters, the earth and sky
Are now to be destroyed (disappear without a sign)
Why important no more is our will to be
Isn't it our own ingenuity to create our destiny ... "
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
moje akurat zdanie jest takie że: np dwóch srok za ogon.. , jak mówią że dobre we wszystkim to do du.. lub kłamią .dlaczego .. dużo o oponach można pisać.norm4n pisze:Panowie - jesli komus nie zalezy na ladnym wygladzie laczkow to z autopsji polecam debica navigator 165 / 70 r13 - sa to oponki uniwersalne - czyli caloroczne , produkowane dopiero od grudnia 2002 - znajomy jezdzil w tamta zime , ja smigam na nich od kwietnia wiec w zime nie testowalem jeszcze , ale podobno sa calkiem znosne. Bardzo dobrze podkresla to fakt iz to nie jest zaden radziecko czeski patent debicy tylko goodyear robiony pod marka debicy - gadalem z kilkoma oponiarzami i ta sama oponka ale pod logiem goodyeara jest 2 razy drozsza , a tak dla mnie sprzedali sztuke za 120 zl z montazem.
-
- Nowy
- Kontakt:
ujolem to tak bo na cenach flaszek sie znam a na felgach i oponach juz troche mniejpirat pisze:Ładnie to ująłeśPoli pisze:tylko chcialem zaznaczyc poprostu ze zimowki z felgami niekosztuja tyle co flaszka w monopolowym
Oczywiście masz rację. Dlatego warto przeznaczyć na to troche grosza/
pozdrawiam

śmigaczo-fruwacz
- Gobo
- Nowy
- Kontakt:
Dużą role w projektowaniu opony odgrywa skład mieszanki gumy, i siłą żeczy zimówki będą słabe w lecie a letnie wręcz niebezpieczne zimą. I nie chodzi tylko o jazdę po sniegu ,przeciez zimą jeździ się i po suchym asfalcie ale zimmówki mające "miększą" gume w niskich temperaturach ,lepiej się trzymają takiej nawierzchni .Dla tego zaleca się robić przekładki jak średnia temperatura spada poniżej chyba 5 st C a nie jak spadnie śnieg .Druga sprawa letnie nie są projektowane do odprowadzania tak dużych ilości wody a przede wszystkim błota pośniegowego .Dla tego lepsza słaba zimówka niż dobra letnia. No i te LAMELKI 

Wyginaj śmiało ciało
-
- Nowy
- Kontakt:
Gabo - ale to wszycy wiemy.
Po prostu ja przedstawiam rozwiazanie jak ktos jezdzi tylko po miescie i nie chce wydawac kasy na zimowki.
Zgadzam sie z tym wszystkim bo w windku mam dwa komplety opon , ale w corsiawce jezdze w tych uniwersalach bo corsa po trasie zima prawie jezdzic nie bedzie.
Po prostu ja przedstawiam rozwiazanie jak ktos jezdzi tylko po miescie i nie chce wydawac kasy na zimowki.
Zgadzam sie z tym wszystkim bo w windku mam dwa komplety opon , ale w corsiawce jezdze w tych uniwersalach bo corsa po trasie zima prawie jezdzic nie bedzie.
"We who ruled the waters, the earth and sky
-
- Post Mistrz
- Kontakt:
tu sie zgodze...u mnie 13 wchoda na styk a mam serieREN pisze:obawiam sie Sierak ze 13" nie zmiesci ci sie z przodu na hamulce, no chyba ze masz tarcze o srednicy 236mmsierak pisze:A możesz mi kochany na priva więcej napisaćwow pisze:do sprzedania bede mial 4 felgi stalowe 13' - sierako chetny? opony zimowe do nich gratis
corsa A & Audi S3

- sierak
- Weteran
- Kontakt:
Skoro tak sądzicie - ja jeszcze nie próbowałem ale jak tak to inna rozmowa. A miało być tak pięknie
To w takim razie trzeba kupić 14 w morde jeża.
Sprawdziłęm i jeżeli dobrze wyszukałem to mam tarcze 236mm.

Sprawdziłęm i jeżeli dobrze wyszukałem to mam tarcze 236mm.
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
-
- Swój
- Kontakt:
Teoria majaca zarowno zwolennikow, jak i przeciwnikow. Zapewniasz niby lepsza przyczepnosc kolom napedowym ale bazujac na przyczepnosci kol przednich nagle mozesz sie zdziwic, jak ci tyl odjedzie.danrok pisze:Panowie a jak to jest z oponami zimowymi założonymi TYLKO z przodu?
JAk wrażenia z jazdy, słyszałem że wtedy łatwiej pójść bokiem ...nieoczekiwanie?
Jest tez inna szkola jazdy, opony zimowe zaklada sie na tylnia os.
Ja jednak skonczylem taka, ze zawsze jezdze na 4 zimowkach

-
- Weteran
- Kontakt:
do hasania to idelnie mniec z przodu zimowki a styłu letnie
ale powiem ze 2 zime tak przejedzilem i nie da sie ukryc ze
na zakretch tył mnie wyprzedał
a raz podczas ostrego hamowania to wogle zrobilem 180
i popadszylem na twarz tego pana co jechał za mna .
W tedy dopiero zrozumialem co Babcia miała na mysli
muwiac "włosy deba staja" .
z kolej jak na tył załozylem to gites ale rószanie do bani !!!!!!!!
ale powiem ze 2 zime tak przejedzilem i nie da sie ukryc ze
na zakretch tył mnie wyprzedał
a raz podczas ostrego hamowania to wogle zrobilem 180
i popadszylem na twarz tego pana co jechał za mna .
W tedy dopiero zrozumialem co Babcia miała na mysli
muwiac "włosy deba staja" .
z kolej jak na tył załozylem to gites ale rószanie do bani !!!!!!!!
-
- Nowy
- Kontakt:
Przejezdzilem zeszly sezon na zimowkach tylko na osi napedowej i wrazenia mam nienajgorsze
Zrobilem na nich kolo 1,5 tys km w trasie i jezdzilo mi sie niezle
Gorzej w miescie do tego po niezupelnie odsniezanych drogach...
Tez zdarzylo mi sie pare razy, ze tyl zaczal uciekac przy hamowaniu czy przy skrecaniu...
Niestety za krotko mam prawko i nie jezdzilem jeszcze autem z zimowkami na wszystkich osiach wiec ciezko mi porownac.
Zrobilem na nich kolo 1,5 tys km w trasie i jezdzilo mi sie niezle
Gorzej w miescie do tego po niezupelnie odsniezanych drogach...
Tez zdarzylo mi sie pare razy, ze tyl zaczal uciekac przy hamowaniu czy przy skrecaniu...
Niestety za krotko mam prawko i nie jezdzilem jeszcze autem z zimowkami na wszystkich osiach wiec ciezko mi porownac.
--- CTM #185 ---
[ CORSA B x12sz ]
[ CORSA B x12sz ]
-
- Swój
- Kontakt:
Ja zawsze zmieniam kiedy spadnie pierwszy snieg i klne na kolejki u wulkanizatorapirat pisze:Skoro temat o zimówkach, to mam takie pytanko: Kiedy zamierzacie założyć 2 komplecik oponek? Dopiero jak spadnie pierwszy śnieg czy zamierzacie sie jakoś przed tym zabezpieczyć? Założyliście, że np na koniec października, czy śledzicie prognozę pogody?

- sierak
- Weteran
- Kontakt:
Masz racje ... mam 236mm przynajmniej tak jest napisane w książce servisowej. Czyli rozumiem że jak mam takie tarcze to mi te Twoje 13'' wejdą ... czyż tak?wow pisze:afair sierako ma 236x20 - ale moge sie mylic...

- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
sieraczku mily - wejda wejda
a oponki zimowe z tego co pamietam zaklada sie, gdy temperatura zaczyna spadac ponizej 7 stopni.. wtedy letnie gumy traca swoje wlasciwosci trakcyjne. dlatego ja chyba skusze sie na zimoweczki juz w przyszlym tygodniu i jakos sie przez te minimalnie wyzsze temperatury dotocze do zimki

a oponki zimowe z tego co pamietam zaklada sie, gdy temperatura zaczyna spadac ponizej 7 stopni.. wtedy letnie gumy traca swoje wlasciwosci trakcyjne. dlatego ja chyba skusze sie na zimoweczki juz w przyszlym tygodniu i jakos sie przez te minimalnie wyzsze temperatury dotocze do zimki

- sierak
- Weteran
- Kontakt:
No to bardzo dobrze jak wejdą. Trzeba już powoli oponki zmieniać ... nie wiem jak ja zeszłą zime tak przejeździłem 

-
- Swój
- Kontakt:
http://www.baloon.pl/
Polecam ta stronke. Sa tani i maja bogata oferte. Kazdy znajdzie cos dla siebie.
Pozdro.
Polecam ta stronke. Sa tani i maja bogata oferte. Kazdy znajdzie cos dla siebie.
Pozdro.
Fillip---->C T M #157
Wcześniej---------->>>Opel Corsa B 1.4i
Obecnie------------>>>Seat Leon 1.9 TDI
Wcześniej---------->>>Opel Corsa B 1.4i
Obecnie------------>>>Seat Leon 1.9 TDI
-
- Świeżak
Nie radzę jeżdzić na 2 zimówkach tylko. Co prawda sam to rozpatrywałem ale rozsądek zwyciężył. Sam z tego powodu kiedyś leżałem w rowie (idealnie ubity śnieg na szosie).
Co prawda wyjedziesz wtedy z każdej zaspy ale dysproporcja przyczepności między przodem a tyłem przy zakrętach będzie niebezpieczna. Stanowczo nie polecam. Czasem nawet super szybka kontra nie wystarczy...
Co prawda wyjedziesz wtedy z każdej zaspy ale dysproporcja przyczepności między przodem a tyłem przy zakrętach będzie niebezpieczna. Stanowczo nie polecam. Czasem nawet super szybka kontra nie wystarczy...
Niewyrośnięta naturystyczna Corsa 1.0 12v