aby zarejestrowac nowy silnik trzeba miec na niego wszystkie papiery: umowa kupna-sprzedazy, dokumenty celne jesli byl sprowadzany, dowod zaplaty podatku, itp. potem wkladasz silnik, jedziesz na rozszerzone badanie techniczne, gdzie potwierdzaja ze silnik o takich a takich numerach zostal zamontowany, a potem do urzedu miasta z tablicami i dowodem oraz calym kompletem papierow aby zarejestrowac zmiane silnika. samochod nie jest skladakiem, bo takiego czegos juz nie ma. w dowodzie po prostu jest adnotacja: zmiana silnika i nowe numery sa wpisane.Hiv pisze:Właśnie. jak to jest jak się chce swój sprzedać albo kupic inny???YAQB pisze:... Poza tym chyba mozna spisac z kims umowe kupna sprzedazy na taki silnik o takim numerze ... nie ? (tak jakbym chcial np wyjac swoj i go sprzedac)
SWAP silnika w Corsie A
-
- Weteran
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.p ... nz&start=0YAQB pisze:A Ty zmieniales jaki silnik na jaki ?AdamXXL pisze:zmieniałem wszystko nawet bez wyciągania skrzyni
jeśli silnik z za granicy to tak jak pisze KozziJakie znacznie praktyczne ma to, ze na silnik nie ma papieru? No poza oczywistym, ze nie mozna go jakby zarejetrowac, ale z tego bo znaczylo, ze te wszystkie silniki sprzedawane bez papierow sa jako zrodlo czesci i zaden w calosci nie jest pozniej montowany ?? ... Poza tym chyba mozna spisac z kims umowe kupna sprzedazy na taki silnik o takim numerze ... nie ? (tak jakbym chcial np wyjac swoj i go sprzedac)
ale jeśli kupujesz od handlarza który sprowadził silnik to o ile wiem wystawia ci fakturę z numerem silnika i to powinno wystarczyć podobnie jak kupujesz od osoby prywatnej to dokument zakupu + papier, że taki silnik był zarejestrowany w takim samochodzie wcześniej i wszystko co do posiadania na niego papierów. reszta już to samo. Zawsze najlepiej jest popytać we własnym urzędzie, bo tam różnie do tego podchodzą, choć przepisy te same

- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
też prawda. jak silnik ma już parę latek to mogą być problemy z odczytem numeru a w tym przypadku są dwa wyjścia
1. mogą kazać zrobić nabicie nr. w odpowiednim wyznaczonym zakładzie i nadadzą nowy numer. (dodatkowe koszty)
2. nic nie zgłaszasz licząc, że i tak się nikt nie czepi bo naprawdę niezabezpieczona powierzchnia na jakiej jest numer, łatwo koroduje i każdy mechanik to powie, a policja pewnie zdaje sobie z tego też sprawę, bo takie są fakty. Są sposoby chyba na odczytanie numeru bo w bloku zostają jakieś naprężenia i z odpowiednimi środkami można to zrobić. Może Kozzi się wypowie
?
1. mogą kazać zrobić nabicie nr. w odpowiednim wyznaczonym zakładzie i nadadzą nowy numer. (dodatkowe koszty)
2. nic nie zgłaszasz licząc, że i tak się nikt nie czepi bo naprawdę niezabezpieczona powierzchnia na jakiej jest numer, łatwo koroduje i każdy mechanik to powie, a policja pewnie zdaje sobie z tego też sprawę, bo takie są fakty. Są sposoby chyba na odczytanie numeru bo w bloku zostają jakieś naprężenia i z odpowiednimi środkami można to zrobić. Może Kozzi się wypowie

- YAQB
- Weteran
- Kontakt:
Qrde wiecie co ?
Ja juz sie w zasadzie zdecydowalem na podmianke hehehehe.
Przeczytalem post dotyczacy wymiany silnika przez Adama i wszystko to wyglada bardzo cacy. Pozostaje tylko znalezc odpowiedni silnik i stosownie sie przygotowac
No i jeszcze taki drobny szczegol, ze teraz jestem na etanie finalizacji moich studiow, wiec na powaznie o jakims SWAP-ie (SWAPIKU raczej, biorac pod uwage moc ostateczna hehe) pomysle w lutym/marcu

Ja juz sie w zasadzie zdecydowalem na podmianke hehehehe.
Przeczytalem post dotyczacy wymiany silnika przez Adama i wszystko to wyglada bardzo cacy. Pozostaje tylko znalezc odpowiedni silnik i stosownie sie przygotowac

No i jeszcze taki drobny szczegol, ze teraz jestem na etanie finalizacji moich studiow, wiec na powaznie o jakims SWAP-ie (SWAPIKU raczej, biorac pod uwage moc ostateczna hehe) pomysle w lutym/marcu

CTM #204
- YAQB
- Weteran
- Kontakt:
No OK - to jest dosc jasne.kozzi pisze:aby zarejestrowac nowy silnik trzeba miec na niego wszystkie papiery: umowa kupna-sprzedazy, dokumenty celne jesli byl sprowadzany, dowod zaplaty podatku
Jesli od handlarza to f-ra a moze lepiej oryginal lub xero tych dokumentow, o ktorych wspominal kozzi ?AdamXXL pisze:jeśli kupujesz od handlarza który sprowadził silnik to o ile wiem wystawia ci fakturę z numerem silnika i to powinno wystarczyć podobnie jak kupujesz od osoby prywatnej to dokument zakupu + papier, że taki silnik był zarejestrowany w takim samochodzie wcześniej
A jesli od osoby prywatnej to rozumiem ze umowa k-s a papier o zarejestrowaniu to co? Ksero dowodu rejestracyjnego, w ktorym jezsdzil tamten silnik czy jak?
No i jeszcze 1 przypadek - ktos sprowadzil samochod w calosci, ale z zamiarem sprzedazy na czesci. Nie rejestrowal go w polsce. Kupuje od niego sam silnik. Zapewne potrzebuje kompletu dokumentow zagranicznych do tego samochodu (a dalej sobie go cle, oplacam podatek etc) ?
CTM #204
- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
Faktura Vat w zupełności wystarczy - całą reszte dokumentacji on musi mieć - w razie czego jego będą się czepiać bo on żeby wystawić fakture też musi mieć dowód zakupu - gdyby nie podatek to byłaby najlepsza opcja.YAQB pisze: Jesli od handlarza to f-ra a moze lepiej oryginal lub xero tych dokumentow, o ktorych wspominal kozzi ?
Umowa k-s a do tego albo dowód rejestracyjny samochodu z którego pochodzi silnik albo zaświadczenie z jego urzędu komunikacji że taki silnik był w takim samochodzi (idzie poprostu do urzędy i prosi o zaświadzczenie).YAQB pisze: A jesli od osoby prywatnej to rozumiem ze umowa k-s a papier o zarejestrowaniu to co? Ksero dowodu rejestracyjnego, w ktorym jezsdzil tamten silnik czy jak?
Tutaj nie jestem do końca pewny - jeśli przywoził samochód to musi być brief z granicy o odprawie celnej więc powinno się dać ale to już muszisz popytać w swoim urzędzie (najwyżej będziesz musiał się udać do urzędu celnego).YAQB pisze: No i jeszcze 1 przypadek - ktos sprowadzil samochod w calosci, ale z zamiarem sprzedazy na czesci. Nie rejestrowal go w polsce. Kupuje od niego sam silnik. Zapewne potrzebuje kompletu dokumentow zagranicznych do tego samochodu (a dalej sobie go cle, oplacam podatek etc) ?
Powodzenia w swapowaniu.
Jak się uda to w niedziele będe miał nowe serce dla mojego "toczydełka" (które już nieługo przestanie być toczydełkiem

-
- Post Mistrz
- Kontakt:
na forum kadrta gosciu chce sprzedac c16nz - stan bdb - 140tys przejechane przez jakiegos dziadka - ten silnik jest jeszcze w samochodzie - ze skrzynia(bo pewnie masz 4) kompem wiazka chce za to 1200zl no i papiery ma mam foty tego silnika jak chcesz to poznbiej podesleYAQB pisze:No OK - to jest dosc jasne.kozzi pisze:aby zarejestrowac nowy silnik trzeba miec na niego wszystkie papiery: umowa kupna-sprzedazy, dokumenty celne jesli byl sprowadzany, dowod zaplaty podatku
Jesli od handlarza to f-ra a moze lepiej oryginal lub xero tych dokumentow, o ktorych wspominal kozzi ?AdamXXL pisze:jeśli kupujesz od handlarza który sprowadził silnik to o ile wiem wystawia ci fakturę z numerem silnika i to powinno wystarczyć podobnie jak kupujesz od osoby prywatnej to dokument zakupu + papier, że taki silnik był zarejestrowany w takim samochodzie wcześniej
A jesli od osoby prywatnej to rozumiem ze umowa k-s a papier o zarejestrowaniu to co? Ksero dowodu rejestracyjnego, w ktorym jezsdzil tamten silnik czy jak?
No i jeszcze 1 przypadek - ktos sprowadzil samochod w calosci, ale z zamiarem sprzedazy na czesci. Nie rejestrowal go w polsce. Kupuje od niego sam silnik. Zapewne potrzebuje kompletu dokumentow zagranicznych do tego samochodu (a dalej sobie go cle, oplacam podatek etc) ?
corsa A & Audi S3

- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
Wyobraź sobie że jest
Ten gość od którego kupiłem ma c16nz chce za niego 800zł z papierem.
Tylko że to jest daleko Wschowa to jest od Leszna jakieś 15km na zachód (czytaj ile ja jechałem w moim wątku).
Więcej info na gg jeśli chcesz kontakt - ten gość bywa czasem na giełdzie w Poznaniu to tam by mógł podwieźć - z wysyłką kurierem też nie robi problemu ale to koszt ponad 200zł.

Ten gość od którego kupiłem ma c16nz chce za niego 800zł z papierem.
Tylko że to jest daleko Wschowa to jest od Leszna jakieś 15km na zachód (czytaj ile ja jechałem w moim wątku).
Więcej info na gg jeśli chcesz kontakt - ten gość bywa czasem na giełdzie w Poznaniu to tam by mógł podwieźć - z wysyłką kurierem też nie robi problemu ale to koszt ponad 200zł.
- YAQB
- Weteran
- Kontakt:
A gdzie to takie daja ?qomo pisze:a ja dzis zaklepalem sobie silnik c16nz z kompem wiazka skrzynia f13 i polosiami za 900zl![]()
Mi wystarczy silnik + wiazka + komp. Skrzynia i poloski sa mi zbedne

Nie mam teraz czasu na szukanie

CTM #204
-
- Post Mistrz
- Kontakt:
mam namiary na jeszcze jeden! juz gdzies wyzej pisalem...a jaka masz skrzynie? 4 czy 5 biegowa?YAQB pisze:A gdzie to takie daja ?qomo pisze:a ja dzis zaklepalem sobie silnik c16nz z kompem wiazka skrzynia f13 i polosiami za 900zl![]()
Mi wystarczy silnik + wiazka + komp. Skzynia i poloski sa mi zbedne![]()
Nie mam teraz czasu na szukanie, ale po zakonczeniu studiow bedzie ostra ofensywa !! Chyba, ze jakis zyczliwy grupowicz przy okazji jakichs tam swoich interesow natknie sie na c16nz i mi da znac ....
![]()
![]()
![]()
corsa A & Audi S3

- YAQB
- Weteran
- Kontakt:
Nie wiem - przez dlugi czas nie zastanawialo mnie to - teraz jak planuje zamiane na c16nz to moze sie zainteresuje, ale do tej pory nie bylo potrzeby/okazji.qomo pisze:f13? chyba nie...:>
Nie znam calej historii samochodu, ale jesli nic nei bylo robione kiedys tam, no to jest taka jaka fabrycznie "5" byla przy c12nz
CTM #204
- YAQB
- Weteran
- Kontakt:
Szczerze? Tak.ThomasTsT pisze:YAQB nie zastanawiałes sie nad przebiciem numerow z obecnego silnika??

Niejako wczesniej w tym watku tak od niby niechcenia pytalem "czy to znaczy ze silniki bez papierow ida TYLKO na czesci" - no ale powiedzmy propozycji nie do konca zgodych z przepisami nie chcialem wysuwac. Napewno jest najtaniej. Przynajmniej tak mi sie wydaje, bo wtedy w zasadzie nigdzie nie trzeba by tego zglaszac, bo numery sie wszedzie zgadzaja. Jedynie ja i jakis expert wiedzialby, ze to jest inny silnik niz poprzednio ...
CTM #204
-
- Nowy
- Kontakt:
Ja mimo ze kupiłem silnik z papierami nabilem numery z 1,2 ... blok silnika i pozostała reszta jest taka sama... oznaczenia silnika wskazujace na to ze to byc 1,6 zeszlifowałem... by poznac ze to 1,6 trzeba by zdiac głowice..niemusze wystawac w kolejkach mniejsze koszty no i mniejsze opłaty... ale ty zrob jak chcesz..
- Hiv
- Weteran
- Kontakt:
Ciekawe co by na przegladzie powiedzieli gdybym mial w dowodzie 1.6 a pod maska c20xeYAQB pisze:Szczerze? Tak.ThomasTsT pisze:YAQB nie zastanawiałes sie nad przebiciem numerow z obecnego silnika??![]()
Niejako wczesniej w tym watku tak od niby niechcenia pytalem "czy to znaczy ze silniki bez papierow ida TYLKO na czesci" - no ale powiedzmy propozycji nie do konca zgodych z przepisami nie chcialem wysuwac. Napewno jest najtaniej. Przynajmniej tak mi sie wydaje, bo wtedy w zasadzie nigdzie nie trzeba by tego zglaszac, bo numery sie wszedzie zgadzaja. Jedynie ja i jakis expert wiedzialby, ze to jest inny silnik niz poprzednio ...

Może znów corsa...
-
- Weteran
- Imię: Marcin
i co myslisz że jak trafisz na jakiegoś upierdliwca to nie wpadnie na to że masz inny silnik i inne numery nabiteThomasTsT pisze:Ja mimo ze kupiłem silnik z papierami nabilem numery z 1,2 ... blok silnika i pozostała reszta jest taka sama... oznaczenia silnika wskazujace na to ze to byc 1,6 zeszlifowałem... by poznac ze to 1,6 trzeba by zdiac głowice..niemusze wystawac w kolejkach mniejsze koszty no i mniejsze opłaty... ale ty zrob jak chcesz..
powiem szczerze że odstawiłeś jakąś fuszerke/maniane, skoro miałeś na ten silnik wszystkie papiery
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE