Konfiguracje komputera i spalanie stukowe
-
misiekaminski
- Świeżak
- Imię: Michał
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Konfiguracje komputera
Do mechaników juz nie jeżdze. Skupiłem sie na czujniku spalania stukowego i chyba słusznie. Rezystancje i napięcie(ciągle takie samo, nawet jak sie młotkiem wali po czujniku) pokazuje z kosmosu. Wywaliłem go i teraz silnik dużo lepiej chodzi, ale na wolnych oprotach, jak przyspieszam to zaczyna spalanie stukowe walić, po chwili włącza się check i jest wszystko ok. Także komputer jak podkłada sobie jakiś sygnał wzamian za czujnik to mu przechodzi czyli wniosek jest taki, że czujnik wysiadł i już zamówiłem nowy:) A stuk wydobywa się z głowicy, także to napewno nie panewki.
Michał K
-
misiekaminski
- Świeżak
Wmontowałem nowy czujnik i kłopot w sumie znikł, jeszcze czasami jak podtrzymuje prędkość to coś stuknie, ale tyle to jakby już nie było:)
Także problem rozwiązany, dziękuje wszystkim za pomoc, 3mcie się:)
Także problem rozwiązany, dziękuje wszystkim za pomoc, 3mcie się:)
Michał K
-
misiekaminski
- Świeżak
Po to jest ten czujnik... Jeżeli nie działa prawidłowo to silnik też tak nie działa i skoro problem znikł to chyba o to chodziło i nie rozumiem czemu mam się martwić.
Poza tym wytwórcy Opla zdali sobie sprawę jak bardzo do dupy jest ten czujnik i dlatego albo go wywalili z samochodów, albo obniżyli jego role w sterowaniu silnikiem. Poza tym nie jest tajemnicą dlaczego silniki 1.6 8V były montowane w corsach przez tak krótki okres czasu. Były w miare mocne, ale awaryjne.. i taki silnik niestety mi się trafił.
Poza tym wytwórcy Opla zdali sobie sprawę jak bardzo do dupy jest ten czujnik i dlatego albo go wywalili z samochodów, albo obniżyli jego role w sterowaniu silnikiem. Poza tym nie jest tajemnicą dlaczego silniki 1.6 8V były montowane w corsach przez tak krótki okres czasu. Były w miare mocne, ale awaryjne.. i taki silnik niestety mi się trafił.
Michał K
- Fifo
- Swój
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Z Twoich wypowiedzi wynika, ze:
1. Słyszałes spalanie stukowe którego nie słychac praktycznie
2. Stwierdziłeś, ze uwalony jest czujnik, który ma za zadanie te stuki wykrywać
3. Wymieniłes czujnik na inny
4. Auto przestało stukać
Przeciez to się kupy nie trzyma...
1. Słyszałes spalanie stukowe którego nie słychac praktycznie
2. Stwierdziłeś, ze uwalony jest czujnik, który ma za zadanie te stuki wykrywać
3. Wymieniłes czujnik na inny
4. Auto przestało stukać
Przeciez to się kupy nie trzyma...
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
np z powodu tego, ze masz bez sensu zlozony/wystrojony silnikmisiekaminski pisze:Po to jest ten czujnik... Jeżeli nie działa prawidłowo to silnik też tak nie działa i skoro problem znikł to chyba o to chodziło i nie rozumiem czemu mam się martwić.
tego czujnika nie zamontowano, zeby dzialal bez przerwy, tylko po to, zeby wylapal zjawisko, ktore CZASEM MOZE WYSTAPIC (aczkolwiek w dobrze zlozonym i wystrojonym silniku nie powinno wystepowac wcale, ewentualnie bardzo sporadycznie), zeby uniknac rozsypania sie tlokow.
z reszta.. nie.. to chyba nie tak.. ja przyjalem, ze ty faktycznie slyszales spalanie stukowe, ale tak jak fifo napisal wyzej - jest to malo prawdopodobne, bo przy takim megastuku tego silnika juz by nie bylo.

- wolga85
- Weteran
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Nie do końca tak jest z tym czujnikiem jak pisze markos . Po pierwsze czujnik po wykryciu spalania stukowego opóznia lekko zapłon , ale też po dodaniu gazu lekko przyspiesza (korekty bodajże 1 stopień) tak że cały czas utrzymuje na granicy (jesli to jest wymagane np przyspieszaniu ). Akurat awaria tego czujnika jest bardzo rzadka. Spalanie stukowe nie powoduje też od razu rozsypania się silnika . I wogóle nie wiem o co się gościa czepiacie.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- wolga85
- Weteran
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Tak I strasznie się uczepiliście tego że koleś nie mógł słyszeć spalania stukowego bo jak twierdzisz ty nie słyszysz to nikt. Fakt że może koleś ma mało pojęcia i je myli ale kto był orłem od razu mnie zajęło 4 miesiące zanim sie zorientowałem ze w corsie b z 95 r z napisem z tyłu 1.4 Si ktoś wsadził x14xe ale z astry g.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
misiekaminski
- Świeżak
Dzięki Wolga85;) Jeden wyrozumiały:) jakby mnie tylko bylo stac i mialbym czas to bym rozkercil lub calkiem wywalil ten silnik i zrobil sobie auto od podstaw, a narazie ciesze sie tym, ze spalanie stukowe zniknelo i znowu mi tloki nie popekaja.
Tak apropos to chcialbym zobaczyc wasze miny jak odlaczam czujnik i sluchacie co sie dzieje;) Duzo o mechanice jeszcze nie wiem, ale gluchy nie jestem.
A tym czasem proponuje zamknąć temat, bo widze, że tylko zle sie zaczyna dziac, a problem mimo wszystko rozwiazalem.
Jeszcze raz dziękuje wszsytkim za pomoc!!!
Tak apropos to chcialbym zobaczyc wasze miny jak odlaczam czujnik i sluchacie co sie dzieje;) Duzo o mechanice jeszcze nie wiem, ale gluchy nie jestem.
A tym czasem proponuje zamknąć temat, bo widze, że tylko zle sie zaczyna dziac, a problem mimo wszystko rozwiazalem.
Jeszcze raz dziękuje wszsytkim za pomoc!!!
Michał K
- mr_luke
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
No właśnie nie rozwiązałeś a tylko zamaskowałeś... ECU tylko kombinuje z zapłonem a przyczyna jak jest tak była. Odłacz czujnik to będziesz miał pewnie meksyk przynajmniej tak wynika z Twoich wypowiedzi. W zdrowym silniku po odłączeniu nie powinien "stukać" jeśli to są faktycznie stukimisiekaminski pisze:mimo wszystko rozwiazalem.
Corsa - sold