Owszem znaczy, jeśli check się nie zaświeca to w kompie nie będzie żadnych błędów. Zawsze gdy ECU złapie błąd sygnalizuje to kontrolką. No chyba że check jest niepodłączony/niesprawnyPorszak pisze:jedz do kogos zapnij sie pod kompa, moze jakies bledy beda, to ze kontrolka sie nie zapala jeszcze nic nie znaczy.
Mala czarna, czyli Corsa super GSi
- Sław
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: Mala czarna, czyli Corsa super GSi
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
jesli chcesz sprawdzić stan cylindrów to sprawdz ich owalizacjePiterus pisze:cylindry nie rozwiercane widac bylo slady po honowaniu wiec rewelka nigdzie nie przyrysowane
nasaczanie to moglo pomoc na zapieczone pierscienie a nie na mierzenie luzów na zamkach, które to moga juz w jakimkolwiek stopniu powiedziec cos o stanie pierścieniPiterus pisze: pierscienie tez w bdb stanie (mozliwe ze nasaczanie pomoglo, musze jeszcze zrobic pomiary stopnia sprezania)
tak jaj markos pisze spraw sobie dobre oponyPiterus pisze: ale buta ma niesamowitego na 3 biegu dalej smarzy laczki
Jesli chodzi o problemy z odpalaniem to do sprawdzenia kopułka, palec, czujnik halla i czujnik temp idacy do kompa
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
ale ecu sa na tyle "inteligentne", ze jesli jakis czujnik pada powoli i nie wysyla nagle zlego sygnalu to ecu do pewnego stopnia adoptuje sie do innych warunkow pracy, bledu nie wywali, ale kumaty koles podlaczjac kompa w czasie jazdy, czy sytuacji kiedy jakis problem wystepuje, moze niesprawny element znalesc.Sław pisze:Owszem znaczy, jeśli check się nie zaświeca to w kompie nie będzie żadnych błędów. Zawsze gdy ECU złapie błąd sygnalizuje to kontrolką. No chyba że check jest niepodłączony/niesprawnyPorszak pisze:jedz do kogos zapnij sie pod kompa, moze jakies bledy beda, to ze kontrolka sie nie zapala jeszcze nic nie znaczy.
- Sław
- Nowy
- Kontakt:
Masz rację, ale nie będzie to typowy błąd tylko odczyta to z parametrów pracy silnika (tzw. live data).
- Piterus
- Nowy
caly blok zostal zawieziony do firmy ktora przy okazji robila mi glowice i oni stwierdzili ze wszystko jest w normie, co do opon to nie widze sensu skoro mam roczne opony. bylem na kompie i wykrylo tylko blad tego smiesznego weglowego odpowietrznika par paliwa i wiecej bledow nie pokazuje.-=m&m=- pisze:jesli chcesz sprawdzić stan cylindrów to sprawdz ich owalizacjePiterus pisze:cylindry nie rozwiercane widac bylo slady po honowaniu wiec rewelka nigdzie nie przyrysowane
nasaczanie to moglo pomoc na zapieczone pierscienie a nie na mierzenie luzów na zamkach, które to moga juz w jakimkolwiek stopniu powiedziec cos o stanie pierścieniPiterus pisze: pierscienie tez w bdb stanie (mozliwe ze nasaczanie pomoglo, musze jeszcze zrobic pomiary stopnia sprezania)
tak jaj markos pisze spraw sobie dobre oponyPiterus pisze: ale buta ma niesamowitego na 3 biegu dalej smarzy laczki
Jesli chodzi o problemy z odpalaniem to do sprawdzenia kopułka, palec, czujnik halla i czujnik temp idacy do kompa
- Piterus
- Nowy
nie tumanie, roczne opony to znaczy ze rok temu je kupilem po to zeby na nich jezdzic a nie sprzedac!markos pisze:mam rozumiec, ze wedlug ciebie roczne opony = dobre opony?
ostrzeżenie, za wycieczki osobiste
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
ja widze sens w sprzedazy rocznych opon. szczegolnie takich, ktore nie daja sobie rady. no ale ja inny jakis widocznie jestem, bywa
najlepsze z tego wszystkiego jest to, ze w koncu masz nowe drzwi....
najlepsze z tego wszystkiego jest to, ze w koncu masz nowe drzwi....
- Piterus
- Nowy
no i zakupilem nowe opony razem z felgami MiM Cortina 17x7.5 et35 opony 215/40 GY F1 i Conti
bez przerobek sie nie obejdzie, bo obcieraja blotniki tylne przod jest ok
bez przerobek sie nie obejdzie, bo obcieraja blotniki tylne przod jest ok
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
przod ez bedzie obcieral/obciera tylko moze jeszcze nie zauwazyles
-
- Nowy
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Średnica koła jest większa o prawie 4 cm, nie wyobrażam sobie jak zawieszenie będzie się tłukło na wybojach, szczególnie poprzecznych - masakra. Jak zakładam u siebie na zimę, koła większe o 2 cm, to na dziurach wali 2 razu bardziej niż na letnich 185/55/14. Myślę, że normalnie pojeździć będziesz mógł tylko po bardzo równym.
Poza tym trzeba być niezłym kozakiem, żeby wykorzystać pełną przyczepność takich kół w corsie w jakimś średnio szybkim zakręcie.
Opisz może jakieś wrażenia jak podłubiesz te nadkola.
Poza tym trzeba być niezłym kozakiem, żeby wykorzystać pełną przyczepność takich kół w corsie w jakimś średnio szybkim zakręcie.
Opisz może jakieś wrażenia jak podłubiesz te nadkola.
B x14sz
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
i powiedz ile stracilo auto na przyspieszeniu, bo to tez na pewno odczules. te kola sa na bank strasznie ciezkiea, w porownaniu ze stalowkami ktore miales wypadaja jak waga mega ciezka. wiem po sobie. roznica miedzy zima 155/70/13 a lato 195/45/16 jest odczuwalna mniej kiedy mam 150KM, a dosc znacznie kiedy mialem 50
na pewno robia wrazenie i beda sie ludzie ogladac. tylko ze auto wysoko stoi przez to. sam gdybym jezdzil mniej to zamiast 195/45 zakladalbym 40, ale to za duzy hardcore do jazdy na codzien wg. mnie
na pewno robia wrazenie i beda sie ludzie ogladac. tylko ze auto wysoko stoi przez to. sam gdybym jezdzil mniej to zamiast 195/45 zakladalbym 40, ale to za duzy hardcore do jazdy na codzien wg. mnie
- Piterus
- Nowy
zawsze moge dac profil 35 i bedzie taka sama jak 185/55r15, w tej chwili roznica w srednicy calego kola to tylko 2cm czyli praktycznie niezaowazalna, niewiem o co caly ten halas?
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
to nie halas w stylu, ale lipe zrobiles, ale raczej tak troche podziw ze sie na to zdecydowales
- Piterus
- Nowy
wiesz zafascynowany bylem autami z GB tam cinquecento potrafi jezdzic na 16 :0
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
oni tak lubia, ale ja sam czasem mam wrazenie ze corsa na 16 wyglada jak traktor (mowie o swojej ), na szczescie tylko czasem
- Sław
- Nowy
- Kontakt:
Oni mają zdaje się troszkę lepsze drogi od naszychPiterus pisze:wiesz zafascynowany bylem autami z GB tam cinquecento potrafi jezdzic na 16 :0
-
- Nowy
- Kontakt:
23.2 mm to będzie średnica na profilu 35mm, teraz całe koło jest większe o 4.5 cm, czyli o ponad 7%.Piterus pisze:zawsze moge dac profil 35 i bedzie taka sama jak 185/55r15, w tej chwili roznica w srednicy calego kola to tylko 2cm czyli praktycznie niezaowazalna, niewiem o co caly ten halas?
Wspomnisz moje słowa jak trochę pojeździsz po naszych pięknych drogach.
B x14sz
- kerni
- Nowy
- Kontakt:
ale tutaj kolego przesadzile hehe, ciekawe jak to ogarniesz ...w razie czego moge pomuc z nadkolami
- Piterus
- Nowy
Corstek pisze:23.2 mm to będzie średnica na profilu 35mm, teraz całe koło jest większe o 4.5 cm, czyli o ponad 7%.Piterus pisze:zawsze moge dac profil 35 i bedzie taka sama jak 185/55r15, w tej chwili roznica w srednicy calego kola to tylko 2cm czyli praktycznie niezaowazalna, niewiem o co caly ten halas?
Wspomnisz moje słowa jak trochę pojeździsz po naszych pięknych drogach.
mylisz srednice z promieniem!!!
zajzyj sobie tu i dokladnie policz co i jak.
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp" onclick="window.open(this.href);return false;
- Piterus
- Nowy
kerni pisze:ale tutaj kolego przesadzile hehe, ciekawe jak to ogarniesz ...w razie czego moge pomuc z nadkolami
dzieki napewno bede potrzebowal pomocy zwlaszcza ze juz poszerzales nadkola.
orietuje sie ktos czy sprezyny z vectry sa kompatybilne z corsa? na pierwszy rzut oka wygladaja identyko
-
- Nowy
- Kontakt:
Ja nic nie mylę, to ty pomyliłeś koło wzorcowe biorąc 185/55/15, powinno być 185/55/14, które i tak jest ciut większe od najczęściej używanego rozmiaru kół w corsie czyli 195/45/15, na którym połowa cors B z klubu śmiga.
B x14sz
- Piterus
- Nowy
ja opisuje od stanu obecnego poza tym bardziej popularny w corsach jest 195/50r15 niz 45. ale to detale
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
no niezły lans podobny model felg miał zdaje sie Jedrek (kochmar), noo teraz to juz nie powinienes miec problemów z smazeniem laczków
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- Piterus
- Nowy
pare fotek mojej padlinki + wykres z hamowni i przy okazji hamowni sprawdzilem czas na 1/4 na foto i wyszlo et+rt 15,56
edit kolejne cztery sztuki
edit kolejne cztery sztuki
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
na tych kolkach lepiej i to sporo wg. mnie.
nie pamitam wszystkich zmian, ale tragedii z moca nie ma. a i moment sie trzyma po tylu latach
nie pamitam wszystkich zmian, ale tragedii z moca nie ma. a i moment sie trzyma po tylu latach
- kamiloooo
- Post Mistrz
- Imię: Kamil
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
no to fajnie ze motor trzyma prawie serie,
tez moze przyjade do was zmierzyc czy u mnie seria jest
i bedzie okazja zeby sie zlapac gdzies
tez moze przyjade do was zmierzyc czy u mnie seria jest
i bedzie okazja zeby sie zlapac gdzies