Corsa GSI 1.8 16V by Peter - Borsa

Tuning Corsy - To forum ma na celu prezentację Waszych projektów, modyfikacji i tego wszystkiego co zrobiliście przy swoich Corsach aby poprawić fabrykę.
Awatar użytkownika
Peter
Nowy
Imię: Piotr
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Corsa GSI 1.8 16V by Peter - Borsa

Post autor: Peter »

Trochę mnie nie było więc 2 zdjęcia z wczorajszych prac przy żywicy i włóknie węglowym ... Jest to mój pierwszy element na spróbowanie jak " wyjdzię " do ideału typu carsdreams to nawet nie porównuje ale zresztą ocencie sami ...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

zdecydowanie brak autoklawu
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

W przydomowych warunkach niestety nie posiadam takiego sprzętu -.-
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

Witam wszystkich długo mnie nie było ale mam dobrą nowinę .. . 2 dni temu skończyłem malowanie samochodu ... Ogólnie z koloru jestem bardzo zadowolony ... Elementy plastikowe sierpy , progi , zaślepki , itp od razu pozawijałem w folie żeby nie obić przy przenoszeniu w domu itp ... Niestety jeszcze bardzo daleka droga mnie czeka ... Teraz wezmę się jak będę miał czas za środek ... Wytłumianie wnętrza matami dzwiękochłonymi .... Zrobić nowe wypusty wody od szyberdachu ... Elektryka bo przed malowaniem i pracami z przodem powyciągałem wszystko ... Deskę rozdzielczą obić albo w skórę albo alcantara i podsufitka też mi się już pomysł zmienił ... Poszukać wymarzonych foteli i chyba ten Carbon oddam komuś kto ma pojęcie o tym i sprzęt bo STELMI miał rację bez autoklawu to nie robota ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 maja 2013, o 09:37 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
koziolek
Nowy
Imię: Dawid
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: koziolek »

ehh... jak bym widział moją jakieś dwa miesiące temu :)
szykuje się mega corsa
powodzenia i wytrwałości :grin:
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

Dzięki wielkie ... Pasowałaby jakiś chyba skok na bank zrobić :-D żeby skończy projekt tak jak mi się marzy :D ALE powoli do celu !!

-- 22 maja 2013, o 07:40 --

Kurde nie mogłem wytrzymać żeby nie poskładać auta chociaż przodu na szybkości ... STRASZNIE MNIE CISŁO :twisted: ... Lampy jak mówiłem kiedyś są przejściowe jak tylko dorwę na soczewce to zmienię na ori... Kolega wczoraj przywiózł mi swoje wiadra do przymiarki i kurde powiem ze nie jest źle ... Auto musi na bank postać jeszcze z tydzień i więcej na słońcu żeby wszystko dobrze stwardniało ... Mam nadzieje że nic nie powychodzi bo starałem się żeby wszystko dobrze doschło i stwardniało. Lampy załączone prowizorycznie . Auto jest na seryjnym zawieszeniu czeka na swoją kolej ... Zderzak z przodu nie jest kwintesencją moich marzeń sennych ... dlatego jak tylko będę miał czas to trzeba nowy od podstaw zrobić ...

a o to kilka fotek z wczoraj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tom
Nowy

Post autor: Tom »

czy to koło jest docelowe? bo nie doczytałem, według mnie to wogóle tu nie pasuje. Powiem szczerze, że miałem większe oczekiwania co do tego projektu, na początku pomysł z lampami wydał mi się nienajgorszy ale jak to poskładałeś to widać, że lampy są za duże do budy, chyba że te zdjęcia też nie oddają tego jak to w rzeczywistości wygląda. Czekam na efekt końcowy. :)2
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

nie zawiodłem się z lampami - przewidywałem, że będzie to źle wyglądać i się nie zawiodłem :lol:
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

Koło nie jest docelowe .... Zderzak na pewno idzie do poprawy bo on psuje cały efekt jeżeli to nic nie da to juz sam wiem co jest nie tak ... Możliwe że błotniki trzeba też poprawić ... I pewnie kwestia samego zdjęcia na żywo wygląda dużo lepiej

Tutaj małe porównanie nie jest to wierna kopia

Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 maja 2013, o 10:11 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fotokaczmarek
Nowy
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Fotokaczmarek »

Mi się to osobiście bardzo podoba ! ładnie wygląda z tymi lampami , jak poskładasz daj znaka to zrobimy ustaweczke na mieście :) pozdr
MosQuito
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

Dzięki wielkie :) Tom nie wiem czy to wina zdjęcia ale u mnie lampy idą według lini błotnika a na tych zdjęciach co zamieściłem lampy są bardziej "zamaskowane" tzn ja dopasowałem zderzak tak żebym mógł w każdej chwili bez problemowo wyjąć lampy . Ines (Właścicielka) na której się wzorowałem ma lampy ciaśniej zamontowane coś około 5-7 cm na każdą stronę . Błotnik trochę przykrywa, przez co wizualnie lampy są mniejsze oraz inny kąt .... Jutro ewentualnie spróbuje je po prostu bliżej środka zamatować i pod trochę innym kątem może to pomoże . Nie jest to efekt końcowy jaki chciałem uzyskać dlatego jeszcze na pewno trochę pracy mnie czeka ... Ale dziękuje wszystkim za opinie i te dobre i te złe ... Nie każdemu może sie to podobać rozumiem to i szanuje ... Fajnie by było jakby każdy kto przegląda temat coś napisał ...
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

zrob jakies dobre foto, bo po tych fotkach g..no widac i oklaskow napewno nie bedzie :-P
Obrazek
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

czester 1 pisze:zrob jakies dobre foto, bo po tych fotkach g..no widac i oklaskow napewno nie bedzie :-P
X2 - najlepiej z narożnika, żeby było całą osadzoną lampę widać.
Na tym forum musisz się przyzwyczaić, że przeważają słowa krytyki niż zachwytu, musisz przyjąć zasadę, że skoro mało ludzie piszą to znaczy, że im się podoba :)
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

zalezy, z której strony foto, te "nie Twoja" sa lepsze.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

STELMI pisze:Na tym forum musisz się przyzwyczaić, że przeważają słowa krytyki niż zachwytu, musisz przyjąć zasadę, że skoro mało ludzie piszą to znaczy, że im się podoba
Zdążyłem zauważyć i nie mówię że to jest złe czy coś nawet lepiej :)

Jak skończę to na pewno zrobię lepsze zdjęcia :)

Fotka

Obrazek
Awatar użytkownika
master1201
Nowy
Imię: Maciej

Post autor: master1201 »

Wygląda w miarę ok, poczekamy na koniec, ale ja na twoim miejscu czas i pieniądze włożone w przerobienie przodu włożyłbym w jakiś silnik czy to turbo czy to jakieś v6 :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

master1201 pisze:Wygląda w miarę ok, poczekamy na koniec, ale ja na twoim miejscu czas i pieniądze włożone w przerobienie przodu włożyłbym w jakiś silnik czy to turbo czy to jakieś v6
Spokojnie damy rade i z tym :)) Powoli ale do przodu :))
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

na tej focie dla mnie tez jest ok.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

Wielkie to łoko :D

Ale prezentuje się nieźle - inaczej i to na pewno będzie budzić wiele za i przeciw... :)
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

Autko rozebrane w środku do ostatniej śrubki , wyczyszczone wszystko , podłoga , wnęki zamalowane unicorem ,a w profile wpuściłem środek do profil zamkniętych , miejsce łączeń blach zamasowałem poliuretanem , potem podkład i na końcu czarny mat ... Jak przyjdzie mi nowe wygłuszenie to zabieram się za wygłuszanie auta i układanie mat dźwiękochłonnych .

Obrazek

A dzisiaj zabrałem się za przygotowanie spodu do konserwacji ... Wyciąłem stary wydech , belkę oddałem do ponownego malowania proszkowego ... Dobrze że znajomy miał starą to pożyczył mi na parę dni swoją abym mógł auto obrócić na kołysce... Co prawda lepsze było by rożno ale specjalnie spawał nie będę może kiedyś jak nie będę miał co robić , bak i przewody pewnie jutro będę mył i odnawiał ... Jutro będę ściągał starą konserwacje i szukał czy gdzieś czasem nie rdzewieje ale na pewno coś spotkam ...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

mało u nas tak kompleksowych projektów.
zawsze zastanawiam sie jak spisuja sie te aftermarketowe srodki antykorozyjne na dluzsza mete
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

Przeważnie wszyscy blacharze jakich znam to polecają troton i boll i mówią że spisuje się dobrze te środki ... Najlepiej to było by wypiaskować całą budę . Połatać tam gdzie dziury wyszły i dać do ocynkowni ogniowej ale wątpię żeby im się auto zmieściło do wany :lol: i po drugie koszty pewnie by mnie skasowali jak za nowe auto ... Ale tak jak jeden znajomy powiedział lepiej robić raz a dobrze niż potem poprawiać 10 razy
Awatar użytkownika
koziolek
Nowy
Imię: Dawid

Post autor: koziolek »

super podejście do tematu :)2
też miałem podobnie wybebeszoną corse w środku i na takim etapie trzeba wszystko dobrze zabezpieczyć

powodzenia
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

Dzisiejsze efekty pracy :) Czerwono mi :) ... pod bakiem i koło zapasu nie było konserwacji więc blachę zaaplikowałem cortizonem aby wytrawić tamte miejsce z rdzy i to zostawiłem na noc .... wczoraj przy ściąganiu starej konserwacji wyszły 2 miejsca gdzie trzeba było wstawić nowe kawałki blachy... Tam gdzie powychodziło to pousuwałem rdzę i blachę , gdzie była w takim sobie stanie ... Zamasowałem wszystkie połączenia blach i spoiny , wnęki masą poliuretanową ... W profile zamknięte , podłożnice , progi itp wpsikałem konserwacje do profili zamkniętych... śmierdzi strasznie ale pomaga ponoć .... A na koniec wszystko wymalowałem unicorem .... Pewnie w poniedziałek wezmę się za położenie nowej gumy a potem zabawa z układem wydechowym ....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin '2F'
Nowy

Post autor: Marcin '2F' »

zajebiste podejscie do tematu!!! pogratulować tylko!!!
mi sie podoba ze az ojjj :D

no i czekam na to zdjecie w półmroku z właczonymi lampami :D :D :D
Biala CB DEAD
Teraz czas na szybsza :D
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

STELMI pisze: Na tym forum musisz się przyzwyczaić, że przeważają słowa krytyki niż zachwytu, musisz przyjąć zasadę, że skoro mało ludzie piszą to znaczy, że im się podoba :)
coś w tym jest bo projekt czytam namiętnie i ciekaw jestem jak się rozwinie ale postów za dużo nie natrzaskałem :oko:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

W sobotę skończę te konserwacje .... Teraz mam pytanie do was wszystkich o opinie bo zbieram pomysły na środek jak zrobić wnętrze auta bo wned będe składał powoli.... Wiadomo słupki już są obitę eko skórą i boczki drzwi tak samo ....Pozostało mi zmienić podsufitkę , deskę rozdzielczą , kierownice , tunel środkowy , fotele ... Jak tylko wpadną mi pomysł to pewnie się podzielę ... Ale jakby ktoś miał ciekawy fotel lub projekt deski rozdzielczej to chętnie ją zobaczę
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

to ja od strony chyba bardziej praktycznej. fotle-pól skora czyli boczki, a srodek alcamtara, albo coś innego, podsufitka jakis czarny albo grafit o ile to nie sprawi ze ciemnego bedzie za duzo
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter
Nowy

Myślałem żeby zrobić połączenie czerwonego z czarnym ... Auto jest całe czarne ... Wiec środek albo czarny z czerwonymi akcentami albo czerwony z czarnymi akcentami, ale myślę że czarny z czerwonym akcentem lepiej wygląda ... Fotel chciałbym strasznie takie coś z clio rs , forda fotel wygodny i ciężko dostępny za dobre pieniądze i wiadomo środek fotela alcantara a reszta skóra .... tak jak w tym corrado rdzewego z dare garage Obrazek
Obrazek Wiadomo akcenty typu uchwyty , rączki , itp itd wyślę do zrobienia w włóknie węglowym ... Podsufitka jak będę robił to jak uda mi się kupić materiał dobrej jakości i nie za górę złota to coś takiego i wtedy bym boczki , słupki to co na żółto zaznaczone zrobił tak samo jak podsufitkę ObrazekObrazek Tunel albo zrobić w Włóknie albo obszyć skórą . Kierownica myślałem nad czymś taki Obrazek Albo jakaś sportową zrobić tak jak na zdjęciu dół w włóknie a reszta skóra perforowana a na środku czerwone przeszycie tak jak na tej pierwszej Obrazek... Zostanie gałka zmiany biegów , ręczny . Wykładzinę zostawię taką jaka jest ... Bo niedawno była robiona ...
Deskę też chciałbym obszyć skórą , albo jakieś ciekawe połączenie , tak jak zrobił carlex Obrazek

Także taka była by moja wizja na środek ... :P Ile z tego uda mi się zrealizować czas pokaże
Sitol
Świeżak
Imię: Mateusz

Post autor: Sitol »

I jak tam projekt ? Postępy jakieś są?
Bo czyta się to jak dobrą książkę... ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Projekty”