Przyspieszenie zapłonu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
- beny -
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Przyspieszenie zapłonu

Post autor: - beny - »

W którą stronę obrócić kopułkę rozdzielacza żeby przyspieszyć zapłon w C12NZ? Przegrzebałem TIS'a w te i we wte i nie mogę tego znaleźć.
I jeszcze czy obrót kopułki jest proporcjonalny do przyspieszenia zapłonu? Znaczy czy 10 st. obrotu daje przyspieszenie zapłonu o 10 st.?
I tak jeżdżę na Pb98, a opel nie przewidział kostki 95/98 do tego silnika :bardzozly:

A jak już pytam to w temacie jeszcze jedno pytanie... czy cecha na kopułce (wyżłobienie około 1cm) to możliwy zakres regulacji kopułki (dopuszczalny, bo wiem, że przekręcić ją można więcej), czy tylko nic nie znaczący znacznik (masło maślane :) )
Beny CTM #081
Feliks
Nowy

Post autor: Feliks »

beny ja tez sie tym interesuje i znalazlem na stronie macka gt mniej wiecej opis co i jak http://strony.wp.pl/wp/maciekgt/2silnik.html prawie na samym dole. Tylko ze tez do konca nie wiem o ile mam przestawic zeby to zgralo 3-5mm to chyba troche duza roznica
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

W którą stronę obrócić kopułkę rozdzielacza żeby przyspieszyć zapłon w C12NZ? Przegrzebałem TIS'a w te i we wte i nie mogę tego znaleźć.
I jeszcze czy obrót kopułki jest proporcjonalny do przyspieszenia zapłonu? Znaczy czy 10 st. obrotu daje przyspieszenie zapłonu o 10 st.?
Jak pewnie wiesz, walek obraca sie 2x na jeden obrot walu korbowego, a walek steruje kopulka... a co ja chcialem powiedziec :)5 :)5 :)5
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

juz wiem kolo napedu walka obraca sie od srodka autka w kierunku przodu :D wiec kopulka pokrecic zgodnie z zasada sroby prawoskretnej w kierunku do kabiny[/list]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”