Pewnie wiele osób zastanawiało się nad założeniem chlapaczy w swoich corsach – ja się ostatecznie zdecydowałem po malowaniu samochodu bo zwyczajnie szkoda mi było progów i drzwi w które tak skutecznie wbijała się smoła i kamienie.
Chciałem kupić oryginalne oplowskie ale ich cena 90zł mnie odstraszyła i nabyłem w Polmozbycie chlapacze za 20zł dedykowane dla Corsy …. i jeszcze 40 innych samochodów
Takie same można kupić na allegro :
Ponieważ są to chlapacze uniwersalne trzeba je dopasować do Corsy – nacinamy w odpowiednim miejscu :
Potem wycinamy przeszkadzającą część :
Następnie przykładamy do „sierpa” i wiercimy cieniutkim wiertłem (ok. fi 1,5 – 2mm w zależności jakie grube mamy wkręty) miejsca pod wkręty:
Trzeba maksymalnie przycisnąć do sierpa żeby to zagięcie na chlapaczu ładnie go objęło i nic nie odstawało.
Przykręcamy wkrętami w miejscach w których widać oraz w miejscu zaznaczonym strzałką (wkręt ma być prostopadle do tej powierzchni bocznej) :
A tak to mniej więcej wygląda po montażu :
Wg mnie wygląda dobrze a lakier na drzwiach jest duuużo szczęśliwszy
Montaż chlapaczy przeciwbłotnych
- fotograf
- Swój
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Montaż chlapaczy przeciwbłotnych
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V
- Mazur
- Nowy
- Kontakt:
Re: Montaż chlapaczy przeciwbłotnych
Ja od siebie mogę jedynie dodać, że podany opis zgadza się w 99% Mam dokładnie te same chlapacze założone u siebie. Jedyna róznica to fakt, że ja nie odcinałem tej niepotrzenej części. Poprostu naciołem chlapacz w odpowiednim miejscu i przypasowałem.
Jest jeszcze jeden fakt o którym warto wspomnieć. Przy feldze z ET35 koła są znacznie odsadzone na zewnątrz. Aby chlapacz to objął musi być mocno wygięty przez co niestety jego dolna krawędź nie jest równoległa do podłoża. Poniżej fotki:
Te chlapacze pasują również do CC na tył i przód, wiem bo je u teścia w jego CC montowałem.
Jest jeszcze jeden fakt o którym warto wspomnieć. Przy feldze z ET35 koła są znacznie odsadzone na zewnątrz. Aby chlapacz to objął musi być mocno wygięty przez co niestety jego dolna krawędź nie jest równoległa do podłoża. Poniżej fotki:
Te chlapacze pasują również do CC na tył i przód, wiem bo je u teścia w jego CC montowałem.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2008, o 12:52 przez Mazur, łącznie zmieniany 3 razy.
- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
dodajcie panowie fotki jak sie calosciowo autko prezentuje bo tez sie zastanawiam.
-
- Nowy
- Imię: Robert
- Kontakt:
ja dokładnie tak samo zrobiłem, choc troche inne chlapacze kupiłem bo przy moim et49 i oponie 195/50 chlapie na drzwi dalej, oczywiscie mniej ale chlapie.Mazur pisze: Jedyna róznica to fakt, że ja nie odcinałem tej niepotrzenej części. Poprostu naciołem chlapacz w odpowiednim miejscu i przypasowałem.
Fotograf- good job
opel astra coupe bertone 2.0 Turbo - Full