Corsa A Max i Nati-Projekt Turbo 1.6
- max1975
- Nowy
- Imię: Max :)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Corsa A Max i Nati-Projekt Turbo 1.6
MODEL: 1989, corsa A, 3
SILNIK: odprężenie + turbo, oznaczenie 1.0 nie pamiętam za to ten co będzie C16SE(C16LET )-plany
UKLAD DOLOTOWY: turbina, intercooler pod znakiem zapytania?-plany
UKLAD WYDECHOWY:kolektor pospawany własnoręcznie, wydech kwasówka 60mm na dwóch przelotach-plany
ELEKTRONIKA: ECUMaster III - plany
UKLAD NAPEDOWY: skrzynia F13 zwykła + sprzegło sachs.
ZAWIESZENIE:amotki gwint TAtechniks - już są
HAMULCE: 256x24 od calibry
BODY: oryginał nieco wygładzony
WNETRZE: puste + dwa kubły.
AUDIO: ryk silnika
INNE:
Plany duże, ale na dzień dzisiejszy parę fotek a reszta będę opisywał w trakcie.
No to jazda:
troszkę od tyłu
Prze kozaczny środek i koraliki na fotelikach.
i wszystko to przekoszmarnie brudne !!!
Pora na caraudio w wykonaniu home
Super uniwersalne opony rodem z PRL-u
Jednostka jezdno-popychowa.
No i zaczęło się!!!
No i mała dziurka, na szczęście jedna-jedyna
A tak jak widać wszystko w miarę zdrowe.
A oto parę nowych fotek i elementów tej układanki
Oto serce nowej zabawki E16SE
a to jego dawca na konwersje na C16SE
A oto długo oczekiwane tłoki z silnika C16LZ (Pontiac lemanse) trafiły do mnie dzięki Scotty z Corsy A.
Przed czyszczeniem:
i po zabiegach
Hamulce Opel Calibra 256x24 jeszcze przed czyszczeniem.
Używana turbinka z Saab 2.0 Turbo (Benzyna)
No i oryginalny fotel z Corsy A GSI dar od zacnego Gladiego z Corsa A,
są dwa i mocno przytyrane ale nie przeszkadza i tak idą do tapicera!!! Pod znakiem zapytanie
zastanawiam się nad kubełkami
Parę nowych fajnych gratów:
Rozpórki dedykowane właśnie do Corsy A, będą malowane na czerwono i szyby z poliwenglanu przyciemnione własnoręcznie folią 95%.
Szyby fabryczne ważą około 14kg a te coś około 3kg
Super kiera, gift od Sergiusza, wielkie dzięki!!!
i troszkę części
Troszkę się ruszyło, są nowe zakupy i postępy w pracy. Nie wielkie ale do przodu
Opisywać nie muszę bo wszyscy wiedzą co to jest i do czego służy.
SILNIK: odprężenie + turbo, oznaczenie 1.0 nie pamiętam za to ten co będzie C16SE(C16LET )-plany
UKLAD DOLOTOWY: turbina, intercooler pod znakiem zapytania?-plany
UKLAD WYDECHOWY:kolektor pospawany własnoręcznie, wydech kwasówka 60mm na dwóch przelotach-plany
ELEKTRONIKA: ECUMaster III - plany
UKLAD NAPEDOWY: skrzynia F13 zwykła + sprzegło sachs.
ZAWIESZENIE:amotki gwint TAtechniks - już są
HAMULCE: 256x24 od calibry
BODY: oryginał nieco wygładzony
WNETRZE: puste + dwa kubły.
AUDIO: ryk silnika
INNE:
Plany duże, ale na dzień dzisiejszy parę fotek a reszta będę opisywał w trakcie.
No to jazda:
troszkę od tyłu
Prze kozaczny środek i koraliki na fotelikach.
i wszystko to przekoszmarnie brudne !!!
Pora na caraudio w wykonaniu home
Super uniwersalne opony rodem z PRL-u
Jednostka jezdno-popychowa.
No i zaczęło się!!!
No i mała dziurka, na szczęście jedna-jedyna
A tak jak widać wszystko w miarę zdrowe.
A oto parę nowych fotek i elementów tej układanki
Oto serce nowej zabawki E16SE
a to jego dawca na konwersje na C16SE
A oto długo oczekiwane tłoki z silnika C16LZ (Pontiac lemanse) trafiły do mnie dzięki Scotty z Corsy A.
Przed czyszczeniem:
i po zabiegach
Hamulce Opel Calibra 256x24 jeszcze przed czyszczeniem.
Używana turbinka z Saab 2.0 Turbo (Benzyna)
No i oryginalny fotel z Corsy A GSI dar od zacnego Gladiego z Corsa A,
są dwa i mocno przytyrane ale nie przeszkadza i tak idą do tapicera!!! Pod znakiem zapytanie
zastanawiam się nad kubełkami
Parę nowych fajnych gratów:
Rozpórki dedykowane właśnie do Corsy A, będą malowane na czerwono i szyby z poliwenglanu przyciemnione własnoręcznie folią 95%.
Szyby fabryczne ważą około 14kg a te coś około 3kg
Super kiera, gift od Sergiusza, wielkie dzięki!!!
i troszkę części
Troszkę się ruszyło, są nowe zakupy i postępy w pracy. Nie wielkie ale do przodu
Opisywać nie muszę bo wszyscy wiedzą co to jest i do czego służy.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2011, o 12:57 przez max1975, łącznie zmieniany 2 razy.
Moc i moment !!!!!!!!! To jest to, co chce mieć pod dostatkiem, lecz moje marzenie nigdy się nie spełni bo tego nigdy za wiele !!!
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Re: Corsa A Max i Nati-Projekt Turbo
Zapowiada się ciekawie
Zobaczymy co z tego wyjdzie i co to będzie sobą reprezentować...
Powodzenia i gratulacje zapału to roboty już dość starego autka
ale jednak jedna rzecz już na wstępie dla mnie jest bleeee... Zaspawana wnęka na rejke... Ale co kto lubi...
Zobaczymy co z tego wyjdzie i co to będzie sobą reprezentować...
Powodzenia i gratulacje zapału to roboty już dość starego autka
ale jednak jedna rzecz już na wstępie dla mnie jest bleeee... Zaspawana wnęka na rejke... Ale co kto lubi...
- kerni
- Nowy
- Kontakt:
Re: Corsa A Max i Nati-Projekt Turbo
Bear_ pisze:
popieram, w aucie pokroju corsy A wyglada to jak ku..
a w przedlifcie to już potężna porażka
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
odpowiedz na pytanie "dlaczego?" znajdziecie w watku ze zdjeciami corsy b maxa
buda/zawias beda jakos wzmacniane, czy jestes rycerzem hardkoru i wkladasz doladowane 1.6 do samochodu, ktory ma papierowa bude i zawias dostosowany do 1/3 tej mocy?
ps.
wzor-prezentacji-projektu-t67554.html
buda/zawias beda jakos wzmacniane, czy jestes rycerzem hardkoru i wkladasz doladowane 1.6 do samochodu, ktory ma papierowa bude i zawias dostosowany do 1/3 tej mocy?
ps.
wzor-prezentacji-projektu-t67554.html
- Krzy Krzy
- Nowy
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: Corsa A Max i Nati-Projekt Turbo 1.6
Bardzo ciekawy projekt.
Powodzenia
Powodzenia
Bóg dał nam nogi, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na GLEBIE ...
- Konik
- Moderatorzy
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Fajnie ale czemu akurat A? Ogólnie to mam pare pytań co do poprzedniego projektu:
1) Jaka moc miałes?
2) Jaki motor był?
3) Ile dmuchało turbo?
4) Jakie spalanie?
1) Jaka moc miałes?
2) Jaki motor był?
3) Ile dmuchało turbo?
4) Jakie spalanie?
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Kontakt:
Pany no ale dajcie też z drugiej strony chłopu porobić troszku przy tym aucie...
Na razie to jest 6 postów o tym, że ta rejka zaspawana, czarne szyby itp... Szyby może czarne ale lekkie... No skoro mu się tak podoba, a reszta no zobaczymy co mu z tego wyjdzie... Projekt zapowiada się ciekawie, byle nie został spier&^$& to może coś z tego być...
A co do pytania wyżej o moce itp poprzedniego projektu to wszystko tam jest w temacie... O ile ja pamiętam to było coś kolo 150 kuni...
Ja dalej życzę powodzenia... Sam jestem ciekaw co się z tego spłodzi...
Na razie to jest 6 postów o tym, że ta rejka zaspawana, czarne szyby itp... Szyby może czarne ale lekkie... No skoro mu się tak podoba, a reszta no zobaczymy co mu z tego wyjdzie... Projekt zapowiada się ciekawie, byle nie został spier&^$& to może coś z tego być...
A co do pytania wyżej o moce itp poprzedniego projektu to wszystko tam jest w temacie... O ile ja pamiętam to było coś kolo 150 kuni...
Ja dalej życzę powodzenia... Sam jestem ciekaw co się z tego spłodzi...
- max1975
- Nowy
- Kontakt:
dla niektórych niestety dla mnie stety, to mój styl lubię gładko i nawet antena z dachu znikła , klamki też bym zaspawał ale niestety nie można a chce tym autem po ulicy jeździć.!markos pisze:odpowiedz na pytanie "dlaczego?" znajdziecie w watku ze zdjeciami corsy b maxa
Tylko rozpórki, tylna, przednie górna i dolna, zawias gwint Tatechniks i hamulce 256 z cali.!markos pisze:buda/zawias beda jakos wzmacniane, czy jestes rycerzem hardkoru i wkladasz doladowane 1.6 do samochodu, ktory ma papierowa bude i zawias dostosowany do 1/3 tej mocy?
1) 144,6 KucaKonikGSI pisze:1) Jaka moc miałes?
2) Jaki motor był?
3) Ile dmuchało turbo?
4) Jakie spalanie?
2) E16SE z Coray A
3) 0,4 Bara
4) W lato 12 po mieście w zimę około14-15litrów, przy jeździe mieszanej z naciskiem na szybszą
No niestety to też mi się podoba a poza tym nie widać co jest w środku czyli w tym przypadki nic.kerni pisze:coś w tym niestety jest, jeszcze te czarne szybki z tyłu
A to duży plus dla potencjalnego chętnego ze świateł
Dzięki, sam też jestem ciekawy.Bear_ pisze:Ja dalej życzę powodzenia... Sam jestem ciekaw co się z tego spłodzi...
W tym projekcie pokuszę się na fabryce o 0,5 może 0,6 bara bo jak wiemy już z doświadczenia 0,4 spokojne wytrzymuje
Moc i moment !!!!!!!!! To jest to, co chce mieć pod dostatkiem, lecz moje marzenie nigdy się nie spełni bo tego nigdy za wiele !!!
- max1975
- Nowy
- Kontakt:
Dokładnie, Max nigdy za dobrze złepetyną nie miał!markos pisze:aha, czyli papierowe wahacze, drazki z patyczkow do chinszczyzny i 150 koni tak? nie no.. to juz trzeba miec cos nie halo z glowa
1) 144,6 Kucamax1975 pisze: 1) Jaka moc miałes?
2) Jaki motor był?
3) Ile dmuchało turbo?
4) Jakie spalanie?
2) E16SE z Coray A
3) 0,4 Bara
4) W lato 12 po mieście w zimę około14-15litrów, przy jeździe mieszanej z naciskiem na szybszą
[/quote]
i potrafi walnac niezlego bąka co widzialem w Wolominie:)
czarna Corsa B 200km+ (w remoncie)
-
- Moderatorzy
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
to są graty z CB ? co z tamtą corsą ?
było C14SE - 101 KM 120 NM
Później C14NZ -seria
Obecnie C16XE - obecnie seria :->
Pomogłem ? wciśnij pomógł
Później C14NZ -seria
Obecnie C16XE - obecnie seria :->
Pomogłem ? wciśnij pomógł
- max1975
- Nowy
- Kontakt:
koni pisze:i potrafi walnac niezlego bąka co widzialem w Wolominie:)
Tak jak napisał koni, puszcza bąki w Wołominie i nie tylko. Jeździ i już nic przy niej nie robię. Projekt skończony. Teraz działam z ASmalcyk pisze:to są graty z CB ? co z tamtą corsą ?
a i nowy nabytek
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Kontakt:
no jak pali 12L to niedziwne, ze baki wali, jaki to ma afr?koni pisze:i potrafi walnac niezlego bąka co widzialem w Wolominie:)max1975 pisze: 1) 144,6 Kuca
2) E16SE z Coray A
3) 0,4 Bara
- max1975
- Nowy
- Kontakt:
Niestety dokładnie nie wiem ale ma dobry bo temperatura spalin zawsze w normie.Porszak pisze:jaki to ma afr?
Była raz wystrojona, potem lekkie dostrojenie i jeździ dobrze, nie grzeje się(chodzi o spaliny)
Mieszanka w miarę bogata.
- koza149
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
- Kontakt:
ciekawy projekcik .. bedziesz robil cos ala - klatka w srodku , czy chociaz jakies rozporki ? bo cos czuje ze taka leciwa buda strasznie ci sie rozjedzie przy takim zawieszeniu i mocy ...
- max1975
- Nowy
- Kontakt:
to odpowiem takkoza149 pisze:ciekawy projekcik .. bedziesz robil cos ala - klatka w srodku , czy chociaz jakies rozporki ?
!markos pisze:buda/zawias beda jakos wzmacniane, czy jestes rycerzem hardkoru i wkladasz doladowane 1.6 do samochodu, ktory ma papierowa bude i zawias dostosowany do 1/3 tej mocy?
max1975 pisze: Tylko rozpórki, tylna, przednie górna i dolna, zawias gwint Tatechniks i hamulce 256 z cali.
Szczerze, po strojeniu(kiedy był mierzony) Było ok teraz nie wiem.!markos pisze:zajebiscie jak moj schodzil kiedys w dziesiatki, to egt tez bylo w normie
Corsa B to projekt już zamknięty a nawet decyzja jest na stan karoserii idzie do rozebrania, po zimie.
Jak dojeździ
Więc proszę bez OT, pytania dotyczące A w tym temacie, Jeżeli was interesuje A.
Jeżeli corsa B zapraszam tu:
corsa-de-chico-loco-max-podsumowanie-i- ... 67500.html
- kerni
- Nowy
- Kontakt:
max1975 pisze: Corsa B to projekt już zamknięty a nawet decyzja jest na stan karoserii idzie do rozebrania, po zimie.
Jak dojeździ
Więc proszę bez OT, pytania dotyczące A w tym temacie, Jeżeli was interesuje A.
mizernie widzę ten projekt, skoro corsa B raptem może rok po ukończeniu ląduje na złomie
tuning 1 klasa, szpachel, laminacik, sprejikiem swietełko, a to, że podłogi nie ma, a podłużnice porozrywanie, nie ważne ...tylko w cA 150KM robi masakrę
mam takie pytanie, ty myślisz torchę przy modzeniu, czy ma być neon, wiksa z głosnika i jazda?
- max1975
- Nowy
- Kontakt:
Była u mnie trzy lata, niestety wszystko było dobrze ukryte i ta ostatnia zima zrobiła swoje.kerni pisze:skoro corsa B raptem może rok po ukończeniu
Nie jest jakaś straszna makra, dało by radę uratować temat ale chce CA a do tego coś cywilnego
co pali przyzwoicie.
A ty masz jakiś problem?kerni pisze:mam takie pytanie, ty myślisz torchę przy modzeniu
Robię tak jak uważam za stosowne, wszystkie dziury wyspawane, podłużnice zdrowe.
Rozpórki dla usztywnienia i wystarczy nie będę tym zapinał jak głupi po 200km/h, zresztą jak myślisz to wiesz
że przy takich prędkościach to trup na miejscu i nie ważne czy masz klatkę z homologacją czy nie masz jej wogóle i tak jesteś martwy gdyby co. A więc co konkretnie chcesz? Bo nie kumam?
- max1975
- Nowy
- Kontakt:
198
Tak bez jaj myślałem o wyspawaniu budy i jakiś dodatkowych wzmocnieniach ale nie bardzo wiem jak się zabrać za to? A nie chce klatki pełnej spawać. Może jakieś pomysły?
Zresztą ma to być auto niedzielne
Tak bez jaj myślałem o wyspawaniu budy i jakiś dodatkowych wzmocnieniach ale nie bardzo wiem jak się zabrać za to? A nie chce klatki pełnej spawać. Może jakieś pomysły?
Zresztą ma to być auto niedzielne
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
a to w niedziele nic sie nie rozpada?
jak nie wiesz jak sie zabrac, to oddaj ludziom, ktorzy wiedza. znasz jakies lepsze rozwiazanie? obspawac bude, mozna wspawac wzmocnienia a'la rozporki na stale, powinienes wzmocnic przedni zawias, nie sprezynkami czy innym shitem, tylko pokombinowac, zeby wszystko nie bylo takie papierowe.
jak nie wiesz jak sie zabrac, to oddaj ludziom, ktorzy wiedza. znasz jakies lepsze rozwiazanie? obspawac bude, mozna wspawac wzmocnienia a'la rozporki na stale, powinienes wzmocnic przedni zawias, nie sprezynkami czy innym shitem, tylko pokombinowac, zeby wszystko nie bylo takie papierowe.
- kerni
- Nowy
- Kontakt:
max1975 pisze:
Tak bez jaj myślałem o wyspawaniu budy i jakiś dodatkowych wzmocnieniach ale nie bardzo wiem jak się zabrać
zajrzyj w mój temat, tam masz zdjęcia jak ja wzmacniałem przednie podłużnice (sprawdzone u angoli) ...a co do myślenia to nie chodzi mi o "zapinanie", tylko o sens całej konstrukcji ...ale jeśli dla ciebie ważny jest zderzak i siatka we wlocie zamiast dobrze przygotowanej budy ...to już twoja sprawa, luz
- max1975
- Nowy
- Kontakt:
Poszukałem, popatrzyłem i wstępnie wymyśliłem:
Buda będzie obspawana co prawda różne źródła mówią co innego ale już cokolwiek wiem
W środek zamiast tylnej rozpórki będę szukał cos podobnego jak ma markos u siebie a wyglada to tak:
Jak widać krzyżak na tyle i rozpórka na środku z wyjściami do dołu.
markos masz może więcej zdjęć tej rozpórki w środku?
Chodzi mi o to jak są przymocowane te rury do podłogi z rozpórki środkowej i czy cos tam jeszcze jest czy kończą się na podłodze?
Buda będzie obspawana co prawda różne źródła mówią co innego ale już cokolwiek wiem
W środek zamiast tylnej rozpórki będę szukał cos podobnego jak ma markos u siebie a wyglada to tak:
Jak widać krzyżak na tyle i rozpórka na środku z wyjściami do dołu.
markos masz może więcej zdjęć tej rozpórki w środku?
Chodzi mi o to jak są przymocowane te rury do podłogi z rozpórki środkowej i czy cos tam jeszcze jest czy kończą się na podłodze?
- max1975
- Nowy
- Kontakt:
No i sprawa się wyjaśniła a na eksperymenty nie mam czasu
Jak to tylko mocowanie pasów to zbędny balast, poszukam jeszcze i zobaczymy co wpadnie mi do głowy.
Jak to tylko mocowanie pasów to zbędny balast, poszukam jeszcze i zobaczymy co wpadnie mi do głowy.
- max1975
- Nowy
- Kontakt:
Corsa zmieniła właściciela, temat do zamknięcia.