Wrzucam bieg, auto nie jedzie
-
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Grzegorz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Wrzucam bieg, auto nie jedzie
Witam.
Przeszukiwałem forum w celu znalezienia tematu opisującego problem podobny do mojego i nie mogłem znaleźć dlatego rozpoczynam nowy wątek. Do sedna.
Wyjechałem spod domu, przejechałem może 150m, dojechałem do skrzyżowania i zatrzymałem się na skrzyżowaniu na czerwonym. Zaciągnąłem ręczny i wrzuciłem luz żeby nie trzymać nogi na sprzęgle. Wskoczyło zielone, wbijam bieg, zrzucam ręczny chcę ruszać a auto nie jedzie. Co ciekawe, kiedy popuszczam sprzęgło na biegu prędkościomierz się podnosi, obroty rosną, ale auto stoi. Kiedy wbiję wsteczny i popuszczam sprzęgło słychać ten charakterystyczny dźwięk jak przy cofaniu, ale jakby ciszej i dalej nic. Domyślam się, że coś tam się kręci, ale nie napędza kół.
Nie jestem specem od mechaniki dlatego chciałem się dowiedzieć co mogło się popsuć i ile może być z tym roboty.
Jeżeli wątek z podobnym problemem już istnieje to poprosiłbym o link i przepraszam za spam:)
Jeżeli nie to proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Przeszukiwałem forum w celu znalezienia tematu opisującego problem podobny do mojego i nie mogłem znaleźć dlatego rozpoczynam nowy wątek. Do sedna.
Wyjechałem spod domu, przejechałem może 150m, dojechałem do skrzyżowania i zatrzymałem się na skrzyżowaniu na czerwonym. Zaciągnąłem ręczny i wrzuciłem luz żeby nie trzymać nogi na sprzęgle. Wskoczyło zielone, wbijam bieg, zrzucam ręczny chcę ruszać a auto nie jedzie. Co ciekawe, kiedy popuszczam sprzęgło na biegu prędkościomierz się podnosi, obroty rosną, ale auto stoi. Kiedy wbiję wsteczny i popuszczam sprzęgło słychać ten charakterystyczny dźwięk jak przy cofaniu, ale jakby ciszej i dalej nic. Domyślam się, że coś tam się kręci, ale nie napędza kół.
Nie jestem specem od mechaniki dlatego chciałem się dowiedzieć co mogło się popsuć i ile może być z tym roboty.
Jeżeli wątek z podobnym problemem już istnieje to poprosiłbym o link i przepraszam za spam:)
Jeżeli nie to proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
- Fotokaczmarek
- Nowy
- Imię: Konrad
- Kontakt:
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Re: Wrzucam bieg, auto nie jedzie
Skoro prędkościomierz pokazuje że jedziesz to najprawdopodobniej któraś półoś wyskoczyła urwała się lub przeguby powiedziały papa.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Bez listowiec ;-)
Dzwoniłem do mechanika i obstawia sprzęgło. Co do przegubów to czytałem, że przy nich byłoby słychać hałas a takowego nie ma.

No mam nadzieję, że nie a przynajmniej nie słyszałem nic co mogłoby na to wskazywać, żadnego uderzenia ani nic kiedy się zorientowałem, że nie jadęwolga85 pisze:Skoro prędkościomierz pokazuje że jedziesz to najprawdopodobniej któraś półoś wyskoczyła urwała się...

-
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Nie ma takiej możliwości aby na zepsutym sprzęgle działał prędkościomierz , więc to nie sprzęgło.TheOutsider pisze:Dzwoniłem do mechanika i obstawia sprzęgło. Co do przegubów to czytałem, że przy nich byłoby słychać hałas a takowego nie ma.
Do usterek wymienionych przez "wolga85" mogę jeszcze tylko dodać ( rozsypany dyferencjał ) .
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
A jaki problem schylić się pod auto i luknąć na półosie?yosh pisze:Nie ma takiej możliwości aby na zepsutym sprzęgle działał prędkościomierz , więc to nie sprzęgło.TheOutsider pisze:Dzwoniłem do mechanika i obstawia sprzęgło. Co do przegubów to czytałem, że przy nich byłoby słychać hałas a takowego nie ma.
Do usterek wymienionych przez "wolga85" mogę jeszcze tylko dodać ( rozsypany dyferencjał ) .
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Fifo
- Swój
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
100% wyleciała półoś lub rozleciał się przegub, choc faktycznie przy przegubie coś by sobie chrobotało. Ewentualnie pękła półoś.
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
-
- Bez listowiec ;-)
Jeżeli to rzeczywiście półosie to jak będzie wyglądać napawa? Co musiałbym ewentualnie kupić/wymienić?
- STELMI
- Moderatorzy
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
PrzegubTheOutsider pisze:Jeżeli to rzeczywiście półosie to jak będzie wyglądać napawa? Co musiałbym ewentualnie kupić/wymienić?
A ktory to nikt ci nie powie bez auta przed soba
-
- Bez listowiec ;-)
- Porszak
- Support Team Leader
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
jak wyleciala polos to sprawdz poduszki lub poprostu wymien. jak polos wyleci to praktycznie nic nie slychać
-
- Bez listowiec ;-)
No więc tak... ciężko było mu zdiagnozować precyzyjnie nie wchodząc pod auto, ale to co było widać to to, że półosie się nie kręcą więc sprzęgło odpada jak mówiliście no i przeguby. Pozostaje skrzynia biegów/dyferencjał.
Czy może coś jeszcze?
Czy może coś jeszcze?
- wolga85
- Weteran
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
A widział czy któraś nie wypadła ze skrzyni ?
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Bez listowiec ;-)
Myślę, że nie, widziałbym, że coś wisi kiedy miałem auto lekko podniesione i mogłem zajrzeć.wolga85 pisze:A widział czy któraś nie wypadła ze skrzyni ?
- Wlasny
- Świeżak
- Imię: Artur
Polos jak wypadnie to nie wisi i nie dyndaTheOutsider pisze:
Myślę, że nie, widziałbym, że coś wisi kiedy miałem auto lekko podniesione i mogłem zajrzeć.

-
- Bez listowiec ;-)
To pewnie przez moją tendencję do wyobrażania sobie najczarniejszych scenariuszy

Załóżmy, że to jednak te poduszki od półosi. Dużo z tym roboty? Bo kogo nie zapytam to mówi, że trzeba tam wszystko rozkręcać.Porszak pisze:jak wyleciala polos to sprawdz poduszki lub poprostu wymien. jak polos wyleci to praktycznie nic nie slychać
- Porszak
- Support Team Leader
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
poduszki silnika. sa 3 w corsie. lewą i tylną wymienia sie prosto i szybko, z prawa jest wiecej roboty i min godzine na to trzeba liczyć. strony w aucie określa sie z pozycji kierowcy, nie kogoś kto stoi przed maska
-
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Do włożenia przegubu wewnętrznego nie trzeba nic rozkręcać, wystarczy użyć ręki i gumowego młotka , i to jedyne narzędzie które wystarczy.TheOutsider pisze:Bo kogo nie zapytam to mówi, że trzeba tam wszystko rozkręcać.
Jak pisał "Porszak" trzeba w takim przypadku wymienić poduszki, żeby problem nie powracał.
Aby zdiagnozować dyferencjał, wystarczy odkręcić parę śrubek pokrywy komory przekładni głównej, jeśli dyfer jest w proszku to razem z olejem wysypią się graty i wszystko będzie jasne.
Zamiast gdybać i rozpatrywać wszystkie możliwe scenariusze proponuję zlecić naprawę jakiemuś ogarniętemu mechanikowi.
-
- Bez listowiec ;-)
Koniec gdybania. Auto stoi u mechanika, w poniedziałek wszystko będzie jasne.
-- 27 lut 2013, o 19:44 --
Półoś wypadła jak sugerowaliście
Przy okazji dowiedziałem się o wycieku, który zauważyłem niedawno, cieknie z pompy wodnej. Chciałem się jeszcze dowiedzieć czy przy wymianie pompy wodnej konieczna jest wymiana rozrządu? (mechanik mówił, że jak wymieniać to oba). Z tego co wiem to rozrząd wymieniany był rok temu i nie widzi mi się ponowna go wymiana przy pompie.
-- 27 lut 2013, o 19:44 --
Półoś wypadła jak sugerowaliście

Przy okazji dowiedziałem się o wycieku, który zauważyłem niedawno, cieknie z pompy wodnej. Chciałem się jeszcze dowiedzieć czy przy wymianie pompy wodnej konieczna jest wymiana rozrządu? (mechanik mówił, że jak wymieniać to oba). Z tego co wiem to rozrząd wymieniany był rok temu i nie widzi mi się ponowna go wymiana przy pompie.