Witam wszystkich,
chciałbym się zapytać, czy ktoś może "dobierał się" do przepustnicy w ww. silniku ? Chciałbym przeczyścić ją u mnie, bo pewnie poprzedni właściciele o nią nie dbali, i chciałbym się rozeznać co w trawie piszczy (czy dam radę to w miarę szybko/łatwo zrobić). Bo niestety z tego co widzę, to tutaj jest sprawa "ciut trudniejsza" aniżeli w moim poprzednim X10XE...
Przeszukałem sieć, i jedyne "podobne" opisy prac jakie znalazłem to wymiana TPSa (http://www.thecorsa.co.uk/mechanical-tu ... sport.html) oraz zmiana kolektora ssącego (http://www.corsasport.co.uk/board/viewt ... tid=362354).
Zastanawiam się, co muszę zdemontować, żeby się do przepustnicy dostać - czy tak jak w powyższych opisach: spuścić płyn chłodniczy, zdemontować kolektor, odkręcić zbiorniczek płynu chłod. + odpisanie dużej ilości przewodów/rurek ? Czy może z czegoś można zrezygnować ?
Ktoś ma z tym jakieś doświadczenia ? Jestem w stanie zrobić to sobie na parkingu/podwórku czy jednak warsztat/garaż ?
Czyszczenie przepustnicy X14XE
- norbertt
- Świeżak
- Imię: Norbert
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Czyszczenie przepustnicy X14XE
Podejrzewam że taki sam jest dostęp jak u mnie (X16XE) czyli mizerny. Gdzieś na forum jest już poruszony ten wątek. Prawdopodobnie musisz zdjąć kolektor dolotowy i odkręcić przewody paliwa (jak dobrze pamiętam).
- noriad
- Nowy
- Imię: Krzysiek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Paliwa ? Prędzej bym powiedział, że gdzieś tam znajdę przewody od chłodzenia...
Było 973 cm3, jest 1389 cm3.

- przyciaga
- Moderatorzy
- Imię: Ania
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
jak-zinterpretowac-blad-0505-t69624.html Może ten post pomoże Ci w rozwiązaniu problemu.
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...
Pamiętaj, wymień świece.
Pamiętaj, wymień świece.