ITB z przepustnic 1.6 16V dla X16XE

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

ITB z przepustnic 1.6 16V dla X16XE

Post autor: STELMI »

Proszę o wydzielenie tematu

ITB jest praktycznie skończone, zostały małe pierdoły do dokończenia i strojenie. Wygląda na to, że paliwa na fabrycznych wtryskach i pompie paliwa od V6 nie brakuje, wolne obroty działają bez najmniejszego problemu. Jak będzie pocięta maska, żeby można ją było zamknąć to auto pojedzie na strojenie i hamownię.
tak to wygląda:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: ITB z przepustnic 1.6 16V dla X16XE

Post autor: Porszak »

Stelmi, czemu te foty pokazuja tak malo? tylko jedna z trzech przepustnic. oraz jaki sens ma stosowanie 3 tak wielkich przepustnic dla malego silnika. osobiscie wolalbym zaadoptowac cos z motocykla.
ciekawe tez czy napalnianie cylindrow jest bardziej rownomierne przy zastosowaniu Mantzla, czy takich 3 przepustnic jak pokazujesz.

oraz domyslam sie ze jelsi przy tych 50mm przepustnicach uzywacie standardowego uchwytu linki(to czarne niepelne polkole) to dozowanie gazu przy malych predkosciach obrotowych jest mala masakra.

tak czy siak rozwiazanie ciekawe i dobrze ze cos sie dzieje innego
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

Porszak pisze:Stelmi, czemu te foty pokazuja tak malo? tylko jedna z trzech przepustnic. oraz jaki sens ma stosowanie 3 tak wielkich przepustnic dla malego silnika. osobiscie wolalbym zaadoptowac cos z motocykla.
ciekawe tez czy napalnianie cylindrow jest bardziej rownomierne przy zastosowaniu Mantzla, czy takich 3 przepustnic jak pokazujesz.

oraz domyslam sie ze jelsi przy tych 50mm przepustnicach uzywacie standardowego uchwytu linki(to czarne niepelne polkole) to dozowanie gazu przy malych predkosciach obrotowych jest mala masakra.

tak czy siak rozwiazanie ciekawe i dobrze ze cos sie dzieje innego
ad 1 pokazują tak mało, bo pomimo moich wielu próźb forum nie pomniejsza automatycznie zdjęć (wrzuć na kompa to zobaczysz całe zdjęcia)
ad2 sens stosowania 3 przepustnic? - Właściciel nie chce swapu, boi się o prowadzenie auta po wstawieniu c20xe. Oprócz przepustnic ma też ostre wałki Świątka, obróbkę głowicy, zaworów i całego układu wydechowego. Przed tymi przepustnicami miał już 138KM z fabrycznych 98KM (tyle było na hamowni). Ile teraz będzie - zobaczymy
ad3 - co do napełniania to baliśmy się, że może "przygasać" iskra i trzeba będzie zastosować wzmacniacz, ale najprawdopodobniej nie ma takiej potrzeby
ad4 użyte jest fabryczne sterowanie linki na środkowej przepustnicy, dzięki czemu nie "przeginają" się ośki od przepustnic. Z ustawianiem średnioniskich obrotów nogą nie ma problemu, bo pedał gazu chodzi teraz ciężej, wkońcu ma 3 sprężyny do obsłużenia a nie 1.
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

Oj piękna sprawa, ciekawe jak to się będzie spisywać w codziennej jeździe. Te filterki mocno wystają ponad maskę? Jak to będzie rozwiązane - tylko jakaś zabudowa z wlotem? Nie zapomnij dać fotek jak już potniecie i pospawacie na nowo.
Rozumiem, że zespół przepustnic przykręcony jest do tego krótkiego kawałka kolektora seryjnego (tej pierwszej części od głowicy)?
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

tak, chociaż możnaby było się pokusić o zrobienie nowej tej części o większych średnicach. Odnośnie cięcia maski to ze względu, że to jest auto na codzień, gdzie kolega wozi swoje dziecko czasem nawet to ma być zrobiony wlot pod koniec maski, który ma być otwarty i żeby powietrze do niego bezpośrednio trafiało, ale będzie też miał takie prowadnice od spodu maski zrobione, żeby można było wsunąć zaślepkę wrazie deszczu czy zimy.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

no fajny wynik z tej tigry. przedstaw jakies dane do tych 138KM. co w glowicy konkretnie, z boxem, jak ostre wlaki? jeszcze troche potencjalu w wydechu widze siedzi(kolektor).

fakt nie pomyslalem o sprezynach. nawet ich 6 bedzie jesli zostaly wszystkie seryjne hehe. chyba cicho nie jest bo dolot niewiele dluzszy niz itb?

nasze forum nie pomniejsza automatycznie fotek, chyba zebym o tym fakcie zpaomnial. wstaw linki do miniaturek zdjec.
Obrazek
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

wiem, że nie pomniejsza, już kilka razy pisałem, żeby to zmienić ;)
Co do głośności to fajnie chodzą :-D Wydech też jest dość głośny. Nie wiem jakie wałki, nie pytałem
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

STELMI pisze:wiem, że nie pomniejsza, już kilka razy pisałem, żeby to zmienić ;)
z tego co mi pisał m&m nie ma narazie takiej możliwości, ale wystarczy kliknąć na obrazek prawym->pokaż obrazek i już pokazuje w pełnej okazałości, ale na przyszłość lepiej wklejać miniaturki :oko:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Po rozmowie z fotografem nasunęło nam się pytanie, co z krokowcem?
Trzy do każdej przepustnicy i wszystkie pracują? Czy może będzie jeden ale dodatkowymi kanałami do każdego kanału?
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

spokojnie wystarczy jeden. i z tego co wiem tak tez bedzie to rozwiazane u Stelmmiego, chyba ze sie cos zmienilo
Obrazek
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

po co podłączać podgrzewanie przepustnicy tylko do jednej?
krokowiec jest jeden i ok. nie widać tego dobrze bo chyba czujnik temp. powietrza jest wpięty w miejsce jednego z silniczków krokowych. Jeśli to faktycznie czujnik to jego wskazania będą miały raczej mało wspólnego z tym co ma mierzyć.

Czekam na dalsze postępy. ciekawe co z tego wyjdzie
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

krokówka jest jedna. Czujnik temp j.w. jest wpięty w jedno z wejść od krokówki, z tego co pamiętam (jestem nieco zabiegany, bo siedzę po 8h w pracy i 7h przy corsie) Tigra jest skończona, więc już się nic tam więcej nie zmieni. Kumpel szuka blacharza co się podejmie rzeźby w masce i pojedzie na strojenie i hamownię.
Widzę, że spodobał się Wam ten układ ;)
U mnie będzie zrobione na identycznej zasadzie, tyle, ze 3 przepustnice na 6 garów.
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

Tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałem to co na fotach, ale to chyba nie jest tak do końca ITB? Bo czy pod przepustnicami jest wolna przestrzeń i potem wejście do 4 kanałów? Czy środkowa przepustnica obsługuje 2 środkowe a lewa i prawa skrajne kanały? Jeśli to pierwsze to logiczne jest to rozwiązanie z krokowcem, ale jeśli zrobił byś u siebie że każda przepustnica oddzielnie na każdy gar to wtedy z krokowca by trzeba jakieś rozgałęzienie puścić, dobrze myślę ?
A ciekawi wszystkich bo coś nowego zapachniało :-D
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Nowego i zaraz w sumie bardzo prosta konstrukcja :D
Ciekawe jak to będzie jeździć po strojeniu i jak się będzie miało do boxa. Może mi się wydaje ale to chyba prostsze niż rzeźba z boxem czy pełnym kolektorem.
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

hehe, ale Wam teraz dylematy do rozkminiania dałem :D
Popatrz w pierwsze zdjęcia. Cały zespół przepustnic jest w puszce z 3 wejściami i 4 wyjściami. Dodatkowo z boku są przylutowane rurki od podciśnień, żeby wszystkim sterowały. Dzięki takiemu rozwiązaniu prostemu a zarazem dobremu nie potrzeba żadnych świnek czy SA, bo są wszystkie fabryczne czujniki i fabryczny ECU sobie bez problemu z tym radzi. Ten silnik jest o tyle lepszy od mojego, że fabrycznie nie ma przepływomierza i można takie zabawy robić. U mnie będzie nieco inaczej, bo nie mogę dać na przepustnicach stożków tylko połączyć je razem w puszkę i wyprowadzić dolot przechodząc przez przepływkę i dalej do dużego stożka.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

z jednej strony to co piszesz Stelmi, a z drugiej przyklad Majka ktoremu corsa potrafila sie zalac dokad nie byla wystrojona, a miala juz boxa i moj silnik ktory ma przeplywke, in. zmiany i bez strojenia dzieki przeplywce jezdzi bez zarzutu, nie zalewa, nie dlawi sie.
ja jednak mysle ze box jest latwiejszy. jest w nim tylko jedna przpustnica. tutaj sa 3 na wspolnej osi(jesli dobrze zrozumialem) co juz wymusza duza dokladnosc ustawienia i wykonania elementow. ja bym powiedzial ze to jest jak box tylko napelnianie bedzie lepsze w tym wypadku i dolot ktorszy czyli trzeba bedzie wyzej pokrecic

Stelmi, strojony bedzie na fabrycznym kompie? jesli z sukcesami to moze i ja sie skusze
Obrazek
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

dokładnie tak jak piszesz. Trzeba było uważać podczas spawania puszki, bo pomimo, że dokładnie zrobiłem na CNC flanszę i później ją jeszcze szlifowałem było ryzyko, że rzuci podczas spawania. Dlatego trzeba było to robić punktowo i chłodzić od razu. Na koniec wszystkie spawy, żeby mieć pewność połączeń były dodatkowo lutowane mosiądzem i wyrównane. Ośki przepustnic są ze sobą połączone w jednej linii, żeby się nie klinowały, były do siebie punktowo spawane TIGiem już po skręceniu wszystkiego razem.
Wysterowane będzie na seryjnym kompie, myślę, że jak wcześniej nie było z nim problemów podczas strojenia po wałkach to i teraz będzie OK. Ciekawi nas tylko czy wydadzą seryjne wtryski (jak nie to mamy 2 kpl z C20XE) i czy nie będzie "gasiło" iskry, ale jeździ i bez strojenia super, więc i po myśle będzie jeszcze lepiej :-D
Głośne auto jadące dodatkowo bez maski trochę zwraca na siebie uwagę ;)
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

moje seryjne wtryski daja rade na 3barach, bez zadnego regulatora. w x16 wtryski sa inne, prawdopodobnie mniej wydajne, ale mysle ze wystarcza.

-- 4 lis 2011, o 18:53 --

stelimi i c oz tego projektu dalej bylo? jak wiesz to napisz.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”