Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Posiadam Astrę F z silnikiem C14SE, pisze tu dlatego ponieważ widzę że ludzie od Corsy są bardziej ogarnięci w temacie tego silnika niż Ci od astry. Więc problem mam taki ze silnik słabo jedzie dołem i ogolnie jest troche za slaby. Jakie przeróbki mogłyby wchodzić w grę? Wywalenie kata? Założenie wydechu o większej średnicy? Większa przepustnica? Kolektor dolotowy/wydechowy? Inny wałek?
Dodam jeszcze ze jest zgazowany.
Jaka instalacja? II czy IV gen? Jeśli 2 to zaczął bym od odetkania dolotu czyli albo BLOS albo patent uzytkownika krzyś z ktk (wpisz na ktk.pl/forum rurka emulsyjna ) i zobaczysz jak on to zrobił u siebie w C16SE, jedynie to też zależy czy masz tańszą instalkę czy coś lepszego.
Zwiększenie momentu da z pewnością kolektor wydechowy od C20XE ale ile? To trdno powiedzieć, możesz też dać przepustnicę od C16SE - ma większą średnicę.
No i poszukaj na forum bo jest klika tematów o 8V MPI, popatrz też w projektach (wątek kozziego i sebossa)
II gen, o blos się pytałem nawet gazownika - mówili że zakładali w silnikach VW i różnica była znaczna, a przypuśćmy oplu omedze 2.0 nie było różnicy. Przepustnica od C16SE pasuje plug&play czy potrzebne są jakieś większe przeróbki i zmiana elementów ościennych typu puszka filtra powietrza/wąż do filtra powietrza?
Czy na blosie będzie lepiej zależy jaką masz instalację, im instalacja gorszej jakości tym większa będzie różnica na plus, co do przepustnicy to pasuje plug&play, nawet z wyglądu jest taka sama.
Aha - jeszcze jeden pomysł, chyba najlepszy co zrobić z silnikiem C14SE - zamień dół najlepiej na X16SZ wtedy masz pełnoprawne C16SE i 20KM więcej, od biedy może być też dół X16SZR czy C16NZ
moje 2 auto to astra f c14se, z wydechem jak coś to jedynie na 4-2-1 i odpowiednia całą resztą, ja u siebie mam pełen przelot bez kata- końcowy tez przelot- za dobre rozwiązanie to nie jest, bo tylko głośny ( młodszy brat jeździ wiec jemu to odpowiada),
ja bym spróbował z blosem, a jeśli nie to pozostaje wybór abo oszczędnie tak jak jest albo gaz- out i wtedy cos modzic.
ja niedługo tez zmieniam przepustnice na c16se i zobaczymy czy coś przybedzie.
Dół czyli wszystko poniżej głowicy czyli blok, i cały układ korbowo tłokowy? Na innym forum wyczytałem że ludzie wkładają wałki od kadeta bodajże od silnika 13s. Zacznę się rozglądać za nową przepustnicą i wywalam kata - tylko pytanie co wstawić zamiast niego żeby nie warczał jak stary polonez? Czy po prostu wystukać z niego to co sie tam zebrało, ponoć można gdzieś to sprzedać?
Tak - cały dół czyli blok z układem korbowo-tłokowym.
A ludzi którzy radzą wsadzić wałek od 13S nie radzę słuchać. Kształt i wysokość krzywek tego wałka jest taki sam jak w C14/16SE.
Wkład kata faktycznie można wybić i sprzedać, nawet na allegro znajdziesz osoby które kupują takie rzeczy, ale ostatnio ceny spadły.
po samym wywaleniu kata byc moze bedziesz sie musial liczyc wlasnie ze spadkiem momentu na dole, ale kolektor 4-2-1 od c20xe zalatwi sprawe. wiekszosc mowi ze jest to odczuwalna poprawa.
Więc kolejne pytanie - czy pasuje bez przeróbek? Bo jeśli trzeba dorabiać flanszę lub coś giąć to raczej odpada - nie mam możliwości dokonania takich przeróbek
musisz dorabiać flanszę oraz spasować kolektor do silnika, tzn. może być on trochę za długi i wystawać pod auto więc trzeba będzie go skrócić, koszt flanszy to ok 80-100zł, później ktoś musi Ci to dospawać odcinając starą flanszę itp.
Widziałem na allegro kolektor od c20xe kosztuje 400zł do tego flansza 100zł do tego koszty mechanika i przeróbki ze 200zł więc zbiera się już pokaźna sumka. Najchętniej kupiłbym już przerobiony żeby nie kombinować
No bez przesady... wydechowy od C20XE można nabyć już od 40zł, normalna cena to 100zł, ale fakt faktem że cała przeróbka wychodzi ok 200-300zł
Ja kupiłem wydechowy 4-2-1 dedykowany do astry do silników small block OHC na allegro za 150zł z tym że nie jest to fabryczny, więc jeśli nie chcesz robić z C20XE to szperaj po allegro może się trafi.
Uff już myślałem że to droższa sprawa, na allegro jest jakiś za 400zł.
W takim razie plan jest taki:
->Przepustnica C16SE
->W miejsce katalizatora jakiś tłumik przelotowy lub po prostu wystukam wszystko z niego i wstawię pustą
puszkę, nie wiem które rozwiązanie jest lepsze
->Postaram się dorobić kolektor od c20xe i w miarę możliwości zrobić nieco luźniejszy wydech (od kogo mogę
załatwić flanszę??)
->Blos
->Zaślepienie EGR
Co jeszcze można by było poprawić w tym silniku? Wszystkie płyny filtry olej sprzęgło i rozrząd wymienione mam niedawno na nowe, pozostają jeszcze świece.
hehe odpisałem wyżej - pisaliśmy posta w jednym czasie
a mógł byś Porszak rozwinąć myśl z wydechem? - czym grozi całkowicie przelotowy wydech? Bo coraz częściej nachodzą mnie myśli żeby swój ostatni przelot z DF'a zastąpić ORI z CB GSi
A co do pytanie co jeszcze można zrobić w C14SE - nic oprócz tego co opisałeś, w sposób delikatny nie da się z nim zrobić. Kolejne etapy to ingerencja w ssący, głowicę, rozrząd, strojenie
w wolnossaku, do pewnego momentu przynajmniej, lepszy jest na kocu komorowy ktory tworzy troche cisnienia w wydechu.w szczegoly sie nie zaglebialem, ale tak jest. moj wydech tez nie jest caly przelotowy
A jak ma się sprawa skrzyni, rozrusznika, łap silnika, i ogólnie osprzętu przy zmianie dołu na ten od C16SE? Wchodzi zamiennie z blokiem od C14SE? I przy okazji wymianu bloku czy można jakoś łatwo zaadoptować wspomaganie?
czy do tego wszystkiego co napisaliście jest potrzebny komputer czy sam monowtrysk od 1,6 wystarczy. Czy dalszą częścią będzie wymiana dolotu z 1,6. Mam pytanko czy monowtrysk od 1,8 też będzie pasował plug&play.
emilib rozumiem, że chcesz założyć większą przepustnicę do swojego silnika? Co prawda nie w tym temacie zadajesz pytanie ale odpowiem - możesz założyć monowtrysk zarówno od 1.6 jak i C18NZ ALE będziesz musiał rozwiercić gardziel kolektora do średnicy motyla przepustnicy od 1.6 lub 1.8 bo w 1.4 jest ona mniejsza i będzie stopień. Kompa zostawiasz swojego
przejrzyj temat mojej corsy ja za swój kolektor zapłaciłem 500zł za całość jak chcesz wie
ększe info co i jak odezwij się na pw ewentualnie na gadu 13679187
było C14SE - 101 KM 120 NM
Później C14NZ -seria
Obecnie C16XE - obecnie seria :->