Wymiana Wałka Rozrzadu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
RAFAŁ73
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wymiana Wałka Rozrzadu

Post autor: RAFAŁ73 »

Na forum wyczytałem że wałek można wymienić bez ściągania głowicy,po wyjeciu dzwigienek odkreceniu DIS itp: pytanie brzmi z której stony mam go wyciągnac od strony DIS,całą zasłone paska rozrzadu trzeba sćiągnąc tak jak przy wymianie termostatu,od strony rozrzadu na wałku jest jakiś zimering ,na wałku są jakieś łożyska.SILNIK X12SZ.

/jak już wymienisz wałek i zrobisz fotorelację z opisem wtedy możesz umieścić to we FAQ, jeśli masz pytanie to w technicznym
/fotograf
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Re: Wymiana Wałka Rozrzadu

Post autor: fotograf »

Wyciągasz od strony DIS'a, drugą stroną nie wyjdzie. Plastik od rozrządu musisz tylko ten największy zewnętrzny zdemontować. Trzeba też zdjąć pasek rozrządu i górne koło zębate. Zimmering jest tylko od strony rozrządu, nie przeszkadza to w wyjęciu wałka. Wałek łożyskowany jest przez olej tłoczony pod ciśnieniem zasilający powierzchnie po jakich się on ślizga.
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
RAFAŁ73
Świeżak

Od jakiego modelu silnika mogę założyć wałek do mojej Corsy silnik x12sz są może jakieś oznaczenia,jakie są ceny wałków,nowy,używany.
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Nowe od 200zł na allegro, używane od 20 do 140zł w zależności od "ostrości" wałka.
Założyć do X12SZ możesz wałek od każdego small blocka OHC, pytanie tylko co chciał byś przez to uzyskać
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
RAFAŁ73
Świeżak

Chce wymienić wałek ze wzgledu na jego zużycie wymieniałem ostatnio popychacze (stukały zawory ),po zdjeciu pokrywy krzywki były wytarte wyglądało to tak jak zużyta tarcza hamulcowa z tą różnicą że dzwigienka pracuje po całej powierzchni krzywki( środkowa cześć krzywki była wytarta a zewnętrzna oki ,tak samo dzwigienka,różnica około 1,5 mm) i tak wyglądają 2 krzywki najgorzej wyglada ta pierwsza od strony wlewu oleju, pierwszy raz widzałem w ten sposób zjechany wałek.
RAFAŁ73
Świeżak

Od jakiego silnika mogę włożyć wałek aby uzyskać więcej mocy,nie wymagam cudów od tego silnika,lecz jak mam już wymienić to na jakiś lepszy.
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Jeśli nie odstrasza Cię że moment i moc przeniesiona zostanie w górne zakresy obrotów a silnik będzie jechał od 3tys obr/min to wkładaj wałek od 13S lub 13NB, jeśli wolisz zostawić sobie trochę momentu ale jednak odetkać silnik to wsadź od 1.6 OHC (C16NZ/X16SZ/X16SR)
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
Awatar użytkownika
rafaal
Świeżak

Post autor: rafaal »

Ja mam silnik X12SZ i wsadziłem tam wałek z c16nz, chciałem trochę odetkać silnik, ale nie tracąc dołu
(jak to napisał fotograf). Ja jestem mile zaskoczony bo silniczek lepiej się kręci w całym zakresie obrotów, ale patrząc na parametry wałka z 1,2 to każdy inny jest lepszy :).
Aha jak pisałeś wyżej cudów się nie spodziewaj to w końcu 1,2.
raf
RAFAŁ73
Świeżak

Wymieniając wałek w Corsie x12sz i wkładając od innego modelu śilnika nie bende miał problemu z zapłonem(wymiana komputera silnika)jak to wpłynie na zużycie pozostałych elemętów śilnika .
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Akurat X12SZ zamiast aparatu ma DISa więc o zapłon nie musisz się martwić. ECU również zostawiasz swoje i wszystko będzie śmigać. Co do trwałości silnika to nie wydaje mi się żeby ostrzejszy wałek jakoś bardziej się przyczynił do jego zużycia.
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”